avto moto

Žagarju ponovna zmaga, ostali Slovenci brez finala

19.6.2016 | 17:10 | Tekst in foto: Mitja Punagrčič/Mediamark

Od leve proti desni Žiga Kovačič, Nick Škorja in Jaka Kovačič.

Od leve proti desni Žiga Kovačič, Nick Škorja in Jaka Kovačič.

Jurica Pavlic, Matej Žagar, Josef Tabaka

Jurica Pavlic, Matej Žagar, Josef Tabaka

Lendava - Včeraj se je v športnem parku Petišovci pri Lendavi odvila druga nadvse zanimiva dirka skupnega odprtega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške v speedwayju. Dirko je po pričakovanjih dobil Matej Žagar, pred hrvaškim tekmovalcem Jurico Pavlicem in Madžarom Josefom Tabako. Finale si je še priboril Avstrijec Fritz Wallner, ki pa so mu zmagovalne stopničke tokrat ušle. Med mladinci je slavil Nick Škorja pred Žigo in Jako Kovačičem. Slednji si je le po mesec in pol trajajoči pavzi zaradi poškodbe (zlom in operacija desnega zapestja) zadnjo stopničko na zmagovalnem odru spektakularno priboril v dodatni vožnji v kateri je premagal Luka Omerzela.

Dirka se je sicer začela v pričakovanju ponovnega popolnega napada mladega Laščana Nicka Škorje in prva dirka v letošnji sezoni Aleksandra Čonde. Škorja se je tokrat moral zadovoljiti le z zmago v mladinski konkurenci, kjer je zmagal kljub začetnim tehničnim težavam (v prvih dveh vožnjah mu je namreč drsela sklopka), premagal pa ga je tudi dvakratni mladinski državni prvak Žiga Kovačič. Na koncu se mu za finale kljub enajstim osvojenim točkam ni izšlo, saj je ob enakem številu točk s Tabako imel slednji eno zmago več. Navijači pa so lahko videli prvič letos na dirki tudi Čondo, ki je kljub le trem treningom bil dokaj konkurenčen in zbral lepih devet točk in sedmo mesto. Kot je dejal po dirki, je to zaenkrat največ, kar lahko naredi ob službenih obveznostih in posledično pomanjkanju časa za kvalitetne treninge. Sicer sam niti ni bil pretirano zadovoljen in ob tem je dejal, da je to pač trenutno realno stanje.

Od posavskih voznikov je prijetno presenetil Ivačič, ki je po padcu in še vedno vidnih odrgninah in podpludbah, ki jih je staknil na Zlatem znaku, dosegel zanj odličnih deset točk in zasedel šesto mesto. Sedmi kot smo dejali je bil Čonda. Z enakim številom točk je dirko zaključil tudi Štojs, a mesto za Čondo, saj ga je le ta premagal v medsebojnem dvoboju.

Sedem točk je zbral Žiga Kovačič, ki je dirko začel slabo - z ničlo in nadaljeval naravnost odlično, v svoji drugi in tretji vožnji je namreč zmagal, v zadnji dveh pa zopet iztržil samo točko. Kot je dejal, je viden napredek, a bo moral še nekaj časa delati predvsem na psihični pripravi, da bo te krize enkrat konec. Je pa spodbudno tudi dejstvo, da je sedaj počasi že ve, zakaj do nihanj prihaja in sedaj bo to potrebno samo še odpraviti.

Lepo pa je presenetil njegov mlajši brat Jaka, ki je le mesec in pol po kar težki poškodbi, ki jo je staknil na treningu v Ljubljani, ko se mu je pri največji hitrosti razpadel motor in je utrpel kar kompliciran zlom levega zapestja, potrebna je bila tudi operacija. Vseh šest voženj, ki jih je odpeljal včeraj, je deloval na motorju stabilno in iz vožnje v vožnjo je vozil bolj borbeno. Na koncu je ob enakem številu točk kot Omerzel v dodatni vožnji za tretje mesto med mladinci premagal Omerzela že drugič in se tako veselil svojega drugega pokala v letošnji sezoni med mladinci.

Kar se tiče organizacije same dirke, je bila na dobrem nivoju, s solidno pripravljeno stezo. Bode v oči le dejstvo, da razen Čonde, ki tako ali drugače od Lendavskega kluba nima nobenih koristi in letos dirka s sposojenimi motorji, ta klub nima drugih voznikov in tudi očitno ne načrtuje vzgoje mladih voznikov. Žal se to najbolj pozna pri obiskanosti samih dirk v Lendavi, saj je med nekaj sto gledalci, ki so si ogledali tokratno dirko, bilo opaziti največ Posavcev in seveda hrvaških navijačev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava