bela krajina

Smeh na meji: s klovni o pravicah civilne družbe

22.6.2016 | 08:40 | M. M.

Vir fotografije: Društvo za trajnostni razvoj Terra Vera

Vir fotografije: Društvo za trajnostni razvoj Terra Vera

Adlešiči - Mednarodnega mladinskega srečanja, poimenovanega Smeh na meji (Clowns With Borders), ki bo do konca meseca potekal na domačiji Raztresen v Rimu pri Adlešičih, se udeležuje 42 mladih udeležencev iz sedmih partnerskih držav (Italija, Madžarska, Grčija, Slovenija, Velika Britanija, Francija in Hrvaška). Namen srečanja, ki ga organizirajo v Društvu za trajnostni razvoj Terra Vera, je ponesti smeh, humor, ustvarjalnost in refleksijo v obmejne vasi med Slovenijo in Hrvaško, ob reko Kolpo, ki jo obdaja proti-begunska ograja, so sporočili organizatorji.

Projekt združuje mlade, ki so aktivni na področju gledališča, cirkusa, klovnade, pripovedništva, video ustvarjanja, antropološkega terenskega dela in aktivnega državljanstva. Skupaj bodo ustvarili karavano, ki bo obiskala obmejne vasi v okolici Adlešičev, sicer znane po gostoljubnosti domačinov in neokrnjeni naravi. Lokalni kontekst izmenjave je izhodišče za razprave in refleksije na temo pravic civilne družbe, meja, mejnosti in (o)mejevanja, demokracije, človekovih in okoljskih pravicah in dostopa do javnega dobrega. Ta sporočila bodo širili blizu in daleč.

Na črnomaljskemu festivalu Jurjevanje bodo nastopili z ognjenim spektaklom (22. junij), delavnico Orkestra recikliranih instrumentov, cirkuškimi delavnicami in cirkuško parado (25. junij), zračno akrobacijo ter večerom pripovedovanja zgodb (26. junij). Pridružili se bodo tudi 9. mednarodnemu festivalu sodobne klovnade in cirkusa Klovnbuf ki ga organizira Zavod Bufeto. V okviru Klovnbufa bodo med 22. in 24. junijem obiskali ljubljanske četrtne skupnosti (Fužine, Šiška, Bežigrad ..) in v njih uprizorili interaktivne poulične predstave, obiskali pa bodo tudi druga mesta.

Mladi umetniki iz vse Evrope bodo na domačiji Raztresen izvedli delavnice cirkusa, klovnade, gledališke improvizacije, akrobacije, lutk, glasbe in dokumentarnega filma po priloženem programu. Delavnice bodo odprtega tipa, lahko se jim bodo pridružili tudi domačini in obiskovalci. Udeleženci bodo izdelali dokumentarne in video prispevke, intervjuvali domačine in poskrbeli, da človeške zgodbe iz obrobij dosežejo središča.

Kot menijo, sta smeh in ustvarjalnost najboljše zdravilo za strah, zato se bodo na ta način lotili tem, ki se dotikajo vseh nas in zbujajo globoko skrb; z ustvarjalnostjo, ki krepi notranjo odpornost, učenje in opolnomočenje, pa tudi samoiniciativnost in podjetnost, so navedli v sporočilu za javnost, omenjeni project pa je financiran s strani programa Erasmus+, Nacionalne agencije Movit.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava