dolenjska

Izbrali betonski most. Albert Pavlič odstopil kot podžupan.

23.6.2016 | 15:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Izbrali betonski most. Albert Pavlič odstopil kot podžupan.

Šentjernej - Sinočnja seja občinskega sveta se je znova zavlekla pozno v noč, bila je polna vročih razprav in kritik županu Radku Luzarju in že začela se je zelo razburljivo.

Izbrali betonski most. Albert Pavlič odstopil kot podžupan.

Albert Pavlič (SDS) je namreč napovedal svoj odstop z mesta podžupana, razlogov pa ni želel navajati. Dejal je le, da gre za osebno odločitev, ki je ne bo delil z javnostjo - tej bo zadeve razložil v primernem trenutku - in da ne gre za neke osebne zamere. V občinskem svetu bo še vedno podpiral dobre projekte in odločitve, je poudaril.

Svetniki so med drugim odločali o zahtevni zadevi - ali bo novi most čez reko Krko v Mršeči vasi lesen ali betonski. Najprej so se seznanili z vsebino in rezultati ankete, ki jo je občina izvedla v nedeljo 12. junija. Takrat so se občani petih vasi odločili za betonsko različico - od 392 volilnih upravičencev v vaseh, ki so najbolj vezane na most, jih je glas oddalo 117, od njih pa jih je za betonski most glasovalo 90, za lesenega 27.

A anketo, za katero se je župan Radko Luzar - kot je na seji znova poudaril - odločil zaradi demokratičnosti in da bi bila v pomoč svetnikom pri odločanju, so v glavnem vsi označili za nepotrebno oz. kot je npr. dejal Andrej Mikec »strel v prazno«, saj so se sedaj težko odločili drugače kot za betonski most, kar je bila volja ljudstva. Takšno odločitev je na korespondenčni seji izglasovala tudi Komisija za okolje in prostor (štiri proti ena za betonski most), kot je povedal njej predsednik Albert Pavlič, in sledil ji je tudi občinski svet - 13 svetnikov je bilo za, eden proti, 3 vzdržani. Pri leseni varianti jih je 9 glasovalo proti, 4 za, dva sta bila vzdržana.

Izbrali betonski most. Albert Pavlič odstopil kot podžupan.

A svetniki so nato sprejeli še pomemben sklep, da se v primeru, če Slovenska vojska v Mršeči vasi umakne začasni most, ki ga občani sedaj uporabljajo za prehod čez reko Krko - to naj bi se zgodilo le v primeru, če ga bodo kje potrebovali bolj in zato tudi nočejo podaljšati pogodbe z občino - občinska uprava z županom nemudoma išče rezervno rešitev za začasni prehod čez reko in za to zagotovi potrebna sredstva. Zato so sprejeli tudi sklep, da mora občinska uprava z županom v tridesetih dneh pripraviti časovni plan in finančni načrt izgradnje novega mostu in ga seveda uvrstiti na prioritetno listo projektov. Svetniki so namreč menili, da se ne sme zgoditi, da bi del občanov ostal morda brez mostu. Se pa mnogi sprašujejo, kaj to morda pomeni za gradnjo novega vrtca v Šentjerneju, ki je bil že večkrat označen za najpomembnejši projekt občine v tem mandatu.

Več o razpravi v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (10)

SENTJER- 001
SENTJER- 002
SENTJER- 003
SENTJER- 004
SENTJER- 005
SENTJER- 006
SENTJER- 007
SENTJER- 008
SENTJER- 009
SENTJER- 010

Komentarji (17)

23.6.2016 2 (2) (0)Ocenijej 
Verjetno je vzrok odstopa dejstvo da bi namesto samo da jezik vrtel treba kaj pokazati. Gospod Albert pa v svoji karijeri tega ni nikoli počel.Strupeni jezik in špetir-to obvlada
23.6.2016 1 (1) (0)Oceniajoj 
Ajoj, prej ste nergali glede podžupana Pavliča, zdaj spet ni prav, ker vam je naredil uslugo in odstopil iz funkcije. Včeraj ni bil fokus na Pavliču, ampak na neupoštevanju lokalne samouprave. Po mojem mnenju je župan dobil veliko zaušnico! Zagovarjali ga niso niti njegovi iz liste. No, zdaj vsaj ve s kom češnje zoblje. Bo treba pa v bodoče bolj upoštevati najvišji organ odločanja na občini (OS) in postaviti stvari na svoje mesto. Skrajni čas je že...
23.6.2016Oceniobčan 
Podoben epilog se napoveduje tudi v Nm...jesen bo baje - zelo vroča.
23.6.2016 2 (2) (0)Oceniejejejej 
Zanimivo. Ta mini referendum je precedens v praksi slovenske lokalne samouprave!! Mini manjšina odloča o miljonski naložbi!! 117 občanov diktira kaj bo plačevalo preostalih 4-4500 občanov!! Če občinska oblast že hoče vedeti kakšna je volja občanov, potem bi MORALA o tem povprašati VSE občane Občine Šentjernej!! Če odločitev OS temelji na volji 90. zakrakovcev me res zanima kako bodo ravnali, ko se neka druga interesna skupina odloči za miljonsko investicijo, ki bo več ali manj namenjena le tej skupini?? Če pa je to resnična volja OS, pa bi svetnike rad vprašal če vedo, kje in kako zbrati sredstva za betonski most!! Z lahkoto je nekaj zapovedat, težje pa neredit in sfinancirat!! . Še posebej ob pajčevinasti vsebini občinske blagajne in visokih kreditih. Torej dragi svetniki na podlagi kakšne finančne konstrukcije ste sprejeli tako odločitev? Ste res odločili z zdravo pametjo ali le iz populizma??
24.6.2016Ocenidemokracija 
ej..., to ti je demokracija, kjer imata dva osla več pravic od enega pametnega konja :-))
24.6.2016Oceniohja 
Tudi ko so gradili primorski krak avtoceste, so upoštevglai predvsem lokalne vidike, ne pa mnenje upokojenke Lojzke iz Ptuja in poštarja Fikreta iz Jesenic.. Kakšna traparija pa je to, da morajo vsi šentjernejci glasovati o mostu v Mršeči vasi. Se morda delamo pomembnejše, kot v resnici smo? Morda eni še vedno mislijo, da živijo pod Titom v samoupravljanju, kjer je lahko vsaka čistilka blokirala strateške naložbe v podjetju?
24.6.2016Ocenireferendum 
kaj zdaj mešate hruške in jabolke - to prvo ni bil referendum, drugo to je bil zgolj nateg za zakrakovce da se med seboj skregajo, in tretje občina pa nima niti za burek, kaj šele da bo zgradila tak objekt - vrtec je bolj pomemben kot most - se bo treba sprijaznit za obvoz v kolikor res pride do odstranitve pontonskega mostu - na novega bo treba pa še mal počakat kakšnih pet do deset let, kar ste sejali v preteklih mandatih sedaj žanjete!
24.6.2016OceniŠENTJERNEJČAN 
Hejjj, pa povejte kaj dela vedno pri županu in podžupanu KAJTNA, ko pa še Šentjernej z okolico ne pozna. Ni čudno, da je v tem trenutku tako, ko vidim kdo hoče vse voditi OBČINO. Bog pomagaj.
24.6.2016 1 (1) (0)Oceniarijec 
@ŠENTJERNEJČAN Kajtna je nosilec liste CIGL, član odbora za organizacijo Jernejevega itd. Brezplačno je za Šentjernej naredil veliko in več, kot nekateri "arijski" Šentjernejčani, ki se npr. izdajajo za arhitekte in so neformalni svetovalci in kreatorji šentjernejske lokalne samouprave in s svojmi nitkami držijo v rokah svojo marioneto. Temu je treba narediti konec!!!
24.6.2016Ocenirealno 
ŠENTJERNEJČAN čemu te toliko moti Kajtna ob dejstvu, da tričetrt zaposlenih v občinski upravi izhaja iz drugih občin?? In vsaj v začetku razen Šentjerneja v občini niso poznali nobenga drugega naselja v občini?? Kajtna je občan občine Šentjernej z vsemi pravicami ki jih imamo " domorodci".

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava