kultura

Na Muljavi drevi uprizoritev Jurčičevega Domna

24.6.2016 | 14:35 | M. Ž.

Fotografija s predstave Deseti brat leta 2014. (Foto: J. A., arhiv DL)

Fotografija s predstave Deseti brat leta 2014. (Foto: J. A., arhiv DL)

Muljava - Kulturno društvo Josipa Jurčiča z Muljave, ki skoraj štiri desetletja neprekinjeno uprizarja dela prvega slovenskega romanopisca in dolenjskega rojaka, bo v letnem gledališču ob Jurčičevi domačiji drevi ob 21. uri uprizorilo njegovo povest Domen, je poročal STA. Delo je dramatizirala režiserka predstave Tatjana Nuša Lampret.

Domen je za številne literarne zgodovinarje in tudi za Jurčičeve rojake ena najboljših pisateljevih pripovedi. Gre za napeto zgodbo, ki se stopnjuje med Domnom - človekom izredne energije, strastnim v ljubezni in sovraštvu, občutljivim za svojo čast in človeško dostojanstvo - ter njegovim izvenzakonskim očetom, pokvarjenim in surovim podeželskim graščakom Sovo.

Povest prinaša tudi podobo premožnega kmeta Jurca s hčerko Anko in siromašne Mete, Domnove matere, utrip vaškega življenja, večer na preji, bdenje pri mrliču, šego tako imenovanega rumplanja pred slavljenčevim godom, fantovsko petje in lov na kmečke fante. Dogajanje pa živahno popestrijo vaški posebneži, berač Urh, Špilkin Jožek in zapiti učitelj Kerševan.

Muljavske ljubiteljske uprizoritve Jurčičevih del sicer zaznamuje sočna dolenjska govorica igralcev, predanih Jurčiču in ljubiteljskemu gledališču, ter naravno oblikovani amfiteater s sceno in osvetlitvijo.

Premieri bo sledilo pet ponovitev, prva v soboto in nato še 1., 2., 8. in 9. julija, predstave pa v primeru slabega vremena odpadejo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava