Vrhpoljski gasilci se veselijo novega avta

25.6.2016 | 10:05

Veselje ob novem gasilskem avtu - danes ga bodo slovesno prevzeli. Na desni predsednik PGD Vrhpolje Andrej Rangus, na levi poveljnik Andrej Golob.

Veselje ob novem gasilskem avtu - danes ga bodo slovesno prevzeli. Na desni predsednik PGD Vrhpolje Andrej Rangus, na levi poveljnik Andrej Golob.

Gorenje Vrhpolje - 25. junij, dan državnosti, si je PGD Gorenje Vrhpolje, eno od desetih gasilskih društev v šentjernejski gasilski zvezi, izbralo za praznovanje visokega jubileja - 110-letnico svojega društva.

Prejemniki priznanj GZ Šentjernej.

Prejemniki priznanj GZ Šentjernej.

Ker so gonilna sila razvoja v vasi in širše, gasilski dom pa središče dogajanja, se člani že nekaj časa trudijo, da bo praznovanje res odsev njihovih aktivnosti. Zato so ponosni, da bodo danes, 25. junija, ob 18. uri prevzeli in slovesno predali namenu novo vozilo GVM-1 za prevoz moštva, ki ga že dlje časa nujno potrebujejo. Pripravljajo slavnostno prireditev s povorko, prevzemom in blagoslovom novega gasilskega vozila, podelitvijo državnih odlikovanj najbolj zaslužnim gasilcem, kulturnim programom in gasilsko veselico z ansamblom Mladi Dolenjci. Izdali so tudi bilten s pregledom dogajanja v društvu v sliki in besedi. Včeraj pa so za gasilce pripravili slavnostno sejo s podelitvijo priznanj Gasilske zveze Šentjernej.

PGD Vrhpolje je nastalo, ko se je leta 1906 organizirala skupina vaščanov in ustanovila prvo protipožarno vaško stražo. Tri leta pozneje je društvo kupilo prvo ročno brizgalno z nekaj opreme, zgradili so prvi gasilski dom. Med drugo svetovno vojno je bil bombardiran in uničen, novega so dokončali leta 1964. Vseskozi so skrbeli za nakup nove opreme, vozil. Nov prapor so razvili ob 100-letnici društva, leta 2007 pa so pridobili novo kombinirano orodno vozilo.

Novega vozila so zelo veseli, kar se je videlo tudi včeraj, ko so ga slovesno pripeljali na prizorišče v Vrbje. Zbrani so zaploskali in si ga nato z veseljem ogledovali. Za vse uspehe in delo jim je v imenu občine čestital podžupan Janez Selak ter povedal, da bo društvo ob občinskem prazniku Jernejevo 2016 prejelo občinsko plaketo.

Kot pravi predsednik PGD Gorenje Vrhpolje Andrej Rangus, nov avto potrebujejo zlasti za prevoze gasilske mladine na tekmovanja. Vrhpoljski gasilci so namreč zelo uspešni na tekmovanjih - kar šest tekmovalnih desetin premorejo, med njimi sta celo dve ženski ekipi. V prihodnje želijo tudi formirati veteransko ekipo. A na tekmovanja se morajo voziti z osebnimi avtomobili oz. s starim kombijem. »Ker spadamo v 2. kategorijo gasilske organizacije, do tretjega vozila nismo upravičeni. Zato smo se za to investicijo odločili sami in zadnjih pet let prihodke namensko hranili za nov avto. Delali smo vse, kar takšno društvo lahko: javljali smo se na razpise, pomagali pri tekmovanjih in organizacijah ter izdelavi rekvizitov za razna gasilska tekmovanja, itd. Veliko pa so prispevali tudi člani društva in vaščani z območja, ki ga pokriva naše društvo, ter nekateri posamezniki. Seveda nam ne bi uspelo brez pomoči donatorjev, kar 32 smo jih pridobili,« je povedal Rangus.

Vrhpoljski gasilci se veselijo novega avta

Pomembno "zdravo" druženje

Od 35 tisoč evrov, kolikor so odšteli za novo vozilo z nadgradnjo, je štiri tisočake prispevala gasilska zveza, ostalo so zbrali sami. Star kombi bodo verjetno prodali, saj za tri vozila v gasilskem domu niti nimajo prostora.

V Vrhpolju se trudijo za stalno izobraževanje gasilcev. Od 198 članov je kar 34 operativcev. V društvu so veseli tudi podmladka, ki je že leta njihova velika skrb. Imajo več kot 70 mladih gasilk in gasilcev, ki se v gasilski druščini ne učijo le tovrstnih veščin, ampak tudi pomembnih vrednot za vsakdanje življenje: občutka za skrb in odgovornost, prijateljstvo, solidarnost, ipd.

Družijo se v gasilskem domu sredi vasi, ki so ga nazadnje povečali in obnovili leta 2005, a dolgoročno vrhpoljski gasilci razmišljajo o širitvi. Še kako prav jim pride večnamenski vaški prostor Vrbje pod vasjo, ki ga skupaj z ostalimi društvi v vasi redno obnavljajo in nadgrajujejo

PGD Vrhpolje, katerega slogan je V službi skozi prijateljstvo, predstavlja gibalo dogajanja za vse vasi, ki sodijo pod njegovo okrilje: Apnenik, Dolenje in Gorenje Vrhpolje, Mihovo, Stražnik in Vratno. Vsako leto pripravijo ali sodelujejo pri raznih kulturnih prireditvah. Od lani je društvo pobrateno s češkim gasilskim društvom SDH Vlašim.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava