dolenjska

Župan Radko Luzar podelil zahvale zaslužnim v osamosvojitveni vojni

25.6.2016 | 19:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Slovesnost je nastala pod idejnim vodstvom Lucije Kuntarič.

Slovesnost je nastala pod idejnim vodstvom Lucije Kuntarič.

Šentjernej - Občina Šentjernej je sinoči, na predvečer državnega praznika, povabila na osrednjo prireditev v počastitev dneva državnosti ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Dogodka v Kulturnem centru Primoža Trubarja so se udeležili številni obiskovalci in gostje, mnogi udeleženci osamosvojitvene vojne.

Župan Radko Luzar podelil zahvale zaslužnim v osamosvojitveni vojni

Župan Radko Luzar je namreč v svojem imenu številnim - 230 udeležencem osamosvojitvene vojne in ostalim, ki so sodelovali v tem procesu - podelil spominske zahvale. »Pred 25 leti ste odločno stopili skupaj, ponudili svojo moč, znanje, sredstva in tvegali tudi svoja življenja, da obranite samostojnost Slovenije in pomagate uresničiti naše sanje. Vsi ste pomembni,« je dejal in jim ob priznanju izročil tudi spominski kovanec. Obenem je poudaril, da je bilo težko zbrati vsa imena posameznikov, društev in organizacij, zato se bo seznam še dopolnjeval. Radko Luzar ni šel mimo kritik v občinskem svetu, ki jih je bil deležen pred dnevi zaradi »neustrezne komunikacije« glede seznama, zaradi česar se je občinski svet distanciral od prireditve, zahvale, ki so bile prej pripravljene v imenu Občine Šentjernej, pa so morali ponovno tiskati in nanje zapisati, da jih podeljuje župan. Obenem je vsem zaželel več enotnosti in energije, da bi stopili skupaj kot pred 25 leti.

Albin Gutman.

Albin Gutman.

Slavnostni govornik na dogodku, ki ga je popestril nastop šentjernejskih godbenikov in otrok iz Vrtca Čebelica ter OŠ Šentjernej, je bil upokojeni generalpolkovnik Albin Gutman. V svojem nagovoru je vsem državljanom Slovenije čestital za praznik in jim zaželel enotnosti tudi v sedanjem času.

Nobena zmaga ni rezultat sreče

Spomnil se je dogodkov pred 25 leti in bil kritičen do analitikov naše osamosvojitvene vojne in mnogih posameznikov, ki ji neupravičeno pogosto dajejo različne, največkrat celo žaljive oznake - češ, da je bila to le operetna vojna, dogovorjena, navidezna, neprava, le 10-dnevna ipd. »Tisti, ki smo v spopadih sodelovali in za vse naše družine in najbližje, za Franca Uršiča, Jerneja Molana, za vse ranjene, je vojna bila - kruta in neusmiljena. Slišati je celo, da je JLA ravnala v skladu z mednarodnim pravom, legalno in legitimno. Je vdor na ozemlje suverene države, bombardiranje civilnih cilje v skladu z mednarodnim pravom? Ni. Le v resolucijo Združenih narodov je treba pogledati,« je odločno dejal Albin Gutman in poudaril, da Slovenci znamo zmagovati, ne znamo pa ceniti zmage.

Županovo priznanje OZ veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska - Radko Luzar in Jože Ribič. Na levi voditeljica prireditve Elizabeta Kušljan Gegič.

Županovo priznanje OZ veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska - Radko Luzar in Jože Ribič. Na levi voditeljica prireditve Elizabeta Kušljan Gegič.

A pred 25 leti je bilo potrebno veliko znanja in poguma, da se vojaški spopad ni razplamtel v morijo. »Noben korak k osamosvojitvi ni rezultat srečnega spleta okoliščin, nobena zmaga ni rezultat sreče. Potrebno je imeti voljo nekaj spremeniti, nato pa hrabrost in znanje, da to voljo uresničiš,« je dejal. K sreči nam je uspelo, zato je za predanost domovini čestital vsem, ki so se odzvali klicu in šli braniti komaj rojeno državo - vsi tega niso storili, naša država jim je to velikodušno oprostila, je dodal.

Župan Radko Luzar je na slovesnosti Območnemu združenju veteranov vojne  za Slovenijo Dolenjska podelil priznanje za trud pri obrambi naše domovine pred 25 leti. Priznanje je prevzel predsednik Jože Ribič.

‹ nazaj

Galerija (23)

GUTMAN- 001
GUTMAN- 002
GUTMAN- 003
GUTMAN- 004
GUTMAN- 005
GUTMAN- 006
GUTMAN- 007
GUTMAN- 008
GUTMAN- 009
GUTMAN- 010
GUTMAN- 011
GUTMAN- 012
GUTMAN- 013
GUTMAN- 014
GUTMAN- 015
GUTMAN- 016
GUTMAN- 017
GUTMAN- 018
GUTMAN- 019
GUTMAN- 020
GUTMAN- 021
GUTMAN- 022
GUTMAN- 023

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava