kultura

Pešfolk za poti po mestu in ob Krki

27.6.2016 | 09:15 | I. Vidmar

Člani iniciative Pešfolk (Foto: I. Vidmar)

Člani iniciative Pešfolk (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Po dobrem letu od kar so se prvič zbrali ustanovitelji neformalnega združenja za novomeške sprehajalne poti Pešfolk, so svoje delovanje in predloge predstavili tudi širši javnosti na Glavnem trgu pred rotovžem na malem odru kavarne knjigarne Goga.

Akademska slikarka in grafičarka Nataša Mirtič, krajinski arhitekt in vodja območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Mitja Simič, raziskovalec pri Sazu in skladatelj dr. Marijan Dović, arhitekt in pred dobrim desetletjem avtor številnih novomeških peš poti Tomaž Levičar, profesor filozofije in mestni svetnik Uroš Lubej ter Luka Rems, avtor spletne strani ZA Novo mesto in predlagatelj sprehajalne poti od mlina do mlina so ustanovni člani civilne iniciative, ki se zavzema, da bi Novo mesto, med drugim tudi v skladu z veljavnim ureditvenim načrtom iz leta 2004, dobilo mrežo sprehajalnih poti, ki bi povezovale različne dele mesta in sprehajalca peljale tako do zgodovinskih in turistično zanimivih točk mesta kot tudi omogočile mu sprehod po najlepših delih mesta, ki ga bogatita dva večja mestna gozdova in predvsem reka Krka s sprehajalcem namenjenima mostovoma oziroma brvema in jezovoma ob nekdanjih Seidlovih mlinu in žagi.

Na pogovornem večeru so člani Pešfolka temeljito opisali stanje sprehajalnih poti v mestu, ki jih sicer ni tako malo, a med sabo niso povezane, kar je problem predvsem pri sprehajalnih poteh ob Krki, ki bi lahko povezale Cegelnico z Ločno, a so na odseku med Loko oziroma Župančičevim sprehajališčem in tako imenovanim parkom Evropske unije na več mestih prekinjene, saj so si lastniki zemljišč ob Krki uzurpirali tudi tisti del, ki je po zakonu javno dobro oziroma bi morali po zakonih ob vodi omogočiti prost prehod.

Urejanje in gradnja novih sprehajalnih poti je pod vodstvom tedanjega uslužbenca novomeške občine in člana Pešfolka arhitekta Tomaža Levičarja zelo intenzivno potekalo sredi prvega desetletja tretjega tisočletja, ko je bila z omenjenim ureditvenim načrtom postavljena tudi zakonska podlaga za dokončno ureditev, a je s prihodom župana Muhiča na oblast povsem zamrlo. Člani Pešfolka zdaj vidijo priložnost, da se spet kaj premakne, saj so se sprehajalne poti letos znova znašle v proračunu Mestne občine Novo mesto, čeprav na terenu še ni vidnih sprememb.

Več v četrtek v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (5)

20160623_07428
20160623_07443
20160623_07444
20160623_07447
20160623_07449

Komentarji (14)

27.6.2016 2 (2) (0)OceniVsi enaki, vsi enakopravni 
Pravzaprav so si nekateri "imenitni" novomeščani prav tako prisvojili in zazidali parcele ob Krki kar sredi Novega mesta. Prav je da nastopite proti prekrškarjem v Cegelnici, amapak pošteno bi bilo da se lotite tudi Novomeških. Četudi vas povezuje bivša politična stranka, mar ne?
28.6.2016Oceniata od Jana 
marsikaj se je znašlo v proračunu MONM. marsikaj...saj v proračunu pa ja more bit:) v praksi a to je pa druga stvar. Praktična:) ta Ljubej pa tud vsak dan samga sebe popluva taku da glava boli.
28.6.2016OceniJan 
Moraš res povsod vse popljuvat, ti ata zafrustrirani? To je tisto po čemer se razlikuje tvoja pamet od pameti drugih. Nekateri se ukvarjajo s pametnimi rečmi, da kaj dosežejo za sebe in druge, medtem, ko ti trosiš svoje nebuloze in si prepričan, da se ti godi krivica zaradi drugih. Če se pa že imaš za tako pametnega, kot sam misliš, pa ti kaj spremeni v Novem mestu. Ni jajc, a ne, oziroma so cisto majcena!
28.6.2016Ocenirealist 
ata od Jana - res, začni se ukvarjati s pametnimi. Jana pa prepusti njegovim blodnjam! Severno ameriški indijanci so take ljudi pomilovali ...
28.6.2016Oceniata od Jana 
hahaha realist, pa saj mu dam mir, le ogledalo mu nastavim vsake tolko...reakcijo vidimo vsi - osebek se zgroža nad svojo odsevno podobo:) refleksija je po tem brezvezno neargumentirano žlobodranje in natolcevanje u 3pm:) Res je/ so uboga/ e para/e , ko ne bi bil/ li tako žleht. Tu pa potem vse zaješka/ jo . In ga/ jih ne morš pomilovat tud če še tako hočeš...sorči janček.- glavno rotovško ropotalo na dolenjskem listu.
28.6.2016Oceniata od Jana 
Janček - Ivo Balila https://www.youtube.com/watch?v=PUBVSUd5okw
29.6.2016OceniJan 
Namen dosežen.
29.6.2016—   (2) (2)Oceniata od Jana 
Janči ti si sam seb namen, uboga para domišljava. Bolana, .aja pa tistim, ki jih tako vneto zagovarjaš tudi...:) Pomilovanja vredno res ... pacienti. Sicer vas vse skupaj človek v življenju še opazil ne bi, le če škode ne bi delal narodu ..beda nevredna pozornosti, živeča v svojem nerealnem svetu...škoda res vsake besede zate. prav maš. Itak si sam sebi dosežen namen :)
29.6.2016—   (3) (3)OceniKar je res, je res 
ata od Jana - kaj češ.... Janček še nikol v življenju ni prišel niti do povprečja, pa se hoče tule malo petelinit. Da bo tako, malo " pomemben".. Žal pa izpade popolnoma drugače .... Nula kot taka še nikoli ni predstavljala količine...
29.6.2016OceniJan 
Sta svršila, goveda?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava