novice

Še do četrtka čas za ugovor na izračun dohodnine

27.6.2016 | 17:00 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: J. A., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: J. A., arhiv DL)

Ljubljana - Zavezanci, ki so konec maja oz. v začetku junija prejeli informativne izračune dohodnine, imajo še do vključno četrtka čas, da vložijo ugovor, če ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so sporočili s Finančne uprave RS (Furs).

Gre za možnost ugovora na drugi sveženj izračunov dohodnine, v okviru katerega je bilo poslanih 579.996 informativnih izračunov. Ugovor lahko vložijo na naslov, ki je naveden v informativnem izračunu dohodnine, obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani finančnega urada, navajajo na Fursu. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba, navajajo na Furs.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 1. avgust, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na bančni račun 29. julija.

V drugem svežnju je 125.514 (21,6 odstotka) zavezancev z doplačili, 345.055 (59,5 odstotka) z vračili, 109.427 (18,9 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

V tej tranši je skupaj za nekaj manj kot 43 milijonov evrov doplačil in 178,8 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 342 evrov, povprečni znesek vračila pa 518 evrov.

Skupno je bilo z izdanimi informativnimi izračuni dohodnine za leto 2015 za 83,1 milijona evrov doplačil in za 239,9 milijona evrov vračil.

Zavezanci, ki so v letu 2015 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine, pa morajo dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer do 1. avgusta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava