dolenjska

Šentrupert se vrača v srednji vek

28.6.2016 | 19:00 | J. S.

Prvi vikend v septembru bodo v Šentrupertu gostili največji srednjeveški festival v Sloveniji doslej. (Foto: J. S.)

Prvi vikend v septembru bodo v Šentrupertu gostili največji srednjeveški festival v Sloveniji doslej. (Foto: J. S.)

Obiskovalci si bodo lahko ogledali pravo viteško bitko in spoznavali srednjeveško življenje.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali pravo viteško bitko in spoznavali srednjeveško življenje.

Organizator Srednjeveškega festivala Šentrupert Miha Petrič

Organizator Srednjeveškega festivala Šentrupert Miha Petrič

Šentrupert - V Šentrupertu na Dolenjskem vitez Jan Vitovec na ukaz celjskih knezov zbere vojsko in zgodi se bitka med hišama Celjskih grofov in Habsburžanov. Hrup na stotine viteških škornjev pospremi žvenket ostrih mečev, topov in bojnih krikov, ko napadaje mokronoški grad. Tako je bilo leta 1439 in tako bo vnovič septembra, ko bodo v Šentrupertu gostili največji srednjeveški festival pri nas doslej – Srednjeveški festival Šentrupert.

Na festivalu, ki se bo odvijal 3. in 4. septembra, prireditelji pričakujejo kar 15.000 obiskovalcev. »Na festivalu bo sodelovalo 200 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Slovaške in Madžarske. Pomerili se bodo v velikem boju s konjeniki, topovi in katapulti, bitka pa bo potekala na kar 50.000 kvadratnih metrih,« je na današnji predstavitvi, ki so jo pripravili na Barbovi graščini na Veseli Gori, povedal organizator Srednjeveškega festivala Šentrupert Miha Petrič.

Dogodek in bitko bodo začeli z obhodom tabora grajske elite – Friderika II. Celjskega, Barbaro Celjsko, Ulrikom II. Celjskim in Janom Vitovcem s spremstvom. Sledil bo mimohod in veličastna povorka vseh viteških skupin ter poklon s predstavitvijo. Prava paša za oči pa bo zagotovo sobotna predstavitev omenjene bitke. »Bitka se bo odvijala med pravimi vitezi, z meči in katapulti, topovi in zažigalnimi puščicami, saj bo na koncu grad tudi zagorel, po končani bitki pa bodo ujetniki odpeljani v Krapino,« pripoveduje Petrič in dodaja, da bo sledila še prava srednjeveška zabava z ognjenim šovom.

»Namen prireditve je predvsem spoznavanje s srednjim vekom,« pravi Janez Kvaternik Kamniški, predsednik KUD Klati vitez z Vesele Gore. Tako se bodo obiskovalci lahko spoznani s takratnim življenjem, saj si bo mogoče na srednjeveški tržnici ogledati obrtniške delavnice, kot so kovačija, papirnica, knjigoveznica, lončarstvo in tkalstvo, med obiskovalce pa se bodo pomešali rabelj, tatovi, berači, vaška obrekljivka, birič, sodnik in stražarji helebardisti. Prireditelji niso pozabili na niti srednjeveško kulinariko ter zabavo s srednjeveškimi plesi in glasbo. Vitezi bodo tekmovali tudi v različnih igrah in aktivnostih, kot so spretnostno jahanje, sekanje turških glav in streljanje z lokom v galopu. V sklopu nedeljskega dogajanja se bodo med drugim župani preizkusili v kuhanju tradicionalne srednjeveške jedi, znani Slovenci - Boštjan Gorenc – Pižama, Andrej Težak – Tešky, Miran Stanovnik, Dejan Zavec, Brane Küzmič in Ines Erbus – pa se bodo pomerili v lokostrelstvu.

Na srednjeveškem festivalu bo poskrbljeno tudi za otroke, ki se bodo lahko v viteškem vrtcu zabavali ob lutkovni predstavi, v šoli mečevanja ali lokostrelstva ter se poučili o metanju sekir, poslikavi obraza in kaligrafiji. Sprejeti bodo tudi v paže in oprode. Skupaj jih bo čakalo več kot 20 animacij.

Vstopnice za septembrski srednjeveški spektakel so sicer že na voljo na prodajnih mestih Eventima.

‹ nazaj

Galerija (25)

Srednjeveski festival 001
Srednjeveski festival 002
Srednjeveski festival 003
Srednjeveski festival 004
Srednjeveski festival 005
Srednjeveski festival 006
Srednjeveski festival 007
Srednjeveski festival 008
Srednjeveski festival 009
Srednjeveski festival 010
Srednjeveski festival 011
Srednjeveski festival 012
Srednjeveski festival 013
Srednjeveski festival 014
Srednjeveski festival 015
Srednjeveski festival 016
Srednjeveski festival 017
Srednjeveski festival 018
Srednjeveski festival 019
Srednjeveski festival 020
Srednjeveski festival 021
Srednjeveski festival 022
Srednjeveski festival 023
Srednjeveski festival 024
Srednjeveski festival 025

Komentarji (5)

29.6.2016Ocenidež 
Cesta skozi Šentrupert je že v srednjem veku.
29.6.2016–1   (0)   (1)   OceniMiro 
Pa kar naj še Gole odstopi, pa bo v srednjem veku tudi obstal. Tako kot je bil pred 10 leti. Mislim da se mu ni treba bockat s Šentruperčani na eni strani in državo na drugi.
6.7.2016 1   (1)   (0)   Ocenikamniški 
sicer ne vem kaj imata cesta skozi Šentrupert in županovi problemi skupnega s srednjeveškim festivalom
30.8.2016 1   (1)   (0)   Ocenipater Jakob, OFM 
Dominus Obiscum, naj vam vera pomaga v boju inu današnjih ldi ne mešajte v čas pred nekaj stoletij nazaj. Brez župana in njegove Gnade - Iohanesa Stainberga (Janeza Kamniškega) podalpska dežela na sončni strani ne bi nikoli imela največji srednjeveški festival v naših krajih. Kdor bo zamudil to, je pač ..... zamudil marsikaj!
30.8.2016 1   (1)   (0)   OceniErazem Predjamski 
V Evropi so taki festivali več kot dobro obiskani. Tudi pri nas jih je kar nekaj, na katere prihajajo gostje in nastopajoči iz širšega evropskega prostora. Nekaj podobnega je že tradicija na Bledu in v Predjami. V Koprivnici tovrstni festival traja kar nekaj dni in polni občinsko blagajno in blagajne gostincev, obenem pa ime Koprivnice postavlja na zemljevid evropske kulture. Tudi Šentrupert bi lahko imel kaj več od tega festivala, a po komentarjih sodeč tega občani sploh ne vidite, kaj šele da bi to znali pretopiti v evre!! Dragi moji, nima vsaka občina take priložnosti!!Še tisto, kar imate ponuditi, ne želite pokazati in tržiti!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava