dolenjska

Deset let od nadgradnje škocjanske šole. Vrtec bo dobil nove prostore.

30.6.2016 | 08:00 | L. Markelj

Irena Čengija Peterlin. (Foto: L. M.)

Irena Čengija Peterlin. (Foto: L. M.)

Škocjan - Letos mineva deset let od nadgradnje OŠ Frana Metelka Škocjan, ko so pridobili dodatne učilnice za potrebe devetletke (specialne učilnice, kabinete…). To obletnico so obeležili bolj interno, z nedavno prireditvijo ob zaključku šolskega leta in v okviru dogajanja Knobleharjevo 2016.

Šola je izdala tudi posebno številko šolskega časopisa Metelkova 51. Kot pove ravnateljica šole Irena Čengija Peterlin, je šola uspešna na mnogih področjih, razmere za delo so v šoli dobre, nobenih večjih potreb nimajo.

Le kanalizacijski sistem že nekaj časa ob velikih deževjih povzroča probleme - fekalne vode so že večkrat zalile klet. Potrebno bo ločiti mešani sistem kanalizacije, torej fekalne in meteorne vode, kar je kar velik finančni zalogaj za občino. Za enkrat bodo problem reševali z manjšimi deli, saj se je občinski svet odločil, da mora najprej priti na vrsto dograditev vrtca, nato pa kanalizacija. Za vse na enkrat denarja namreč ni.

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Vrtec Radovednež, ki deluje pri OŠ Frana Metelka Škocjan, namreč že vrsto let pesti prostorska stiska. Letos je bil vpis spet večji, prejeli so kar 52 vlog, od teh 48 iz domače občine, in da bodo sprejeli vse, je bilo treba hitro poiskati rešitev.

Vrtec začasno tudi v župnišču

Občina Škocjan se je - kot že pred leti - dogovorila z župnijskim uradom, kjer bo od 1. novembra delovala dodatna skupina predšolske vzgoje, in to najmlajši. »Sicer bi morali zavrniti 16 vlog, kar res ne bi radi,« pravi ravnateljica šole Čengija Peterlinova, ki še pove, da vrtec že deset let zaseda dve šolski učilnici, a ker se veča tudi število šolarjev, to v nedogled ne bo več mogoče. Zato so več kot zadovoljni, da se je občina odločila nadgraditi vrtec, s čimer bodo pridobili dve igralnici, pedagoški kabinet, sanitarije, dvigalno, dodatni igralni prostor.

Kot pove župan Jože Kapler, če bo šlo vse po načrtih, bo občina morda že letos začela z investicijo, ki naj bi bila končana prihodnje leto. Takrat bi se že lahko vselili v nove prostore, gradnja pa med letom ne bo moteča. Vrtec letos obiskuje 159 otrok, od tega 31 na Bučki - tu težav s prostorom ni, saj je občina pred dvema letoma odkupila staro hišo in jo preuredila za potrebe vrtca. Pogoji za delo so tam odlični, pravijo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava