dolenjska

Svetniki pozvali k višji subvenciji

30.6.2016 | 16:30 | J. S.

Tokratno sejo občinskega sveta je vodil podžupan Jože Korbar. (Foto: J. S.)

Tokratno sejo občinskega sveta je vodil podžupan Jože Korbar. (Foto: J. S.)

Direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič

Direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič

Občinski svetniki

Občinski svetniki

Trebnje - Trebanjski občinski svetniki in svetnice so imeli na dnevnem redu včerajšnje seje tudi elaborate o oblikovanju cene izvajanja storitev treh javnih služb, ki jih izvaja Komunala Trebnje, in sicer oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode ter ravnanja z odpadki. Dva elaborata je občinski svet potrdil, o tretjem pa bodo predvidoma vnovič razpravljali na prihodnji seji.

Elaborat, ki določa ceno izvajanja storitve javne službe oskrbe s pitno vodo, so svetniki in svetnice potrdili soglasno in brez razprave, saj se bo storitev nekoliko pocenila. Po novem bo namreč povprečno gospodinjstvo za omenjeno storitev plačevalo 20 centov manj. Podobno je občinski svet potrdil tudi elaborat, ki določa cene izvajanja storitve javne službe ravnanja z odpadki, ki bo po novem dražja za 3,67 odstotka. Za povprečno gospodinjstvo to pomeni, da bo moralo za omenjeno storitev odšteti 26 centov več.

Zapletlo pa se je pri potrjevanju elaborata o oblikovanju cene odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode na območju občine Trebnje, saj bi uskladitev cen prinesla bistveno podražitev. Tako je župan Alojzij Kastelic pristojnemu Odboru za okolje, prostor in infrastrukturo, ki ga vodi Franci Kepa, že predlagal, da občina za omenjeno javno storitev nameni 60.000 evrov subvencije, s čimer bi se omrežnina in cena storitve podražili za 3,91 evra. Brez subvencije bi se storitev podražila še za dodatnih 1,94 evra.

A občinski svet je včeraj sklenil, da je podražitev tudi s predlagano subvencijo previsoka, zato je sprejel sklep, da županu predlaga, naj pripravi predlog za subvencijo v višini 110.000 evrov za pokrivanje stroškov omenjene storitve, o novih predlogih cen pa bodo občinski svetniki in svetnice predvidoma razpravljali na prihodnji seji občinskega sveta.

Sicer je na včerajšnji seji elaborate predstavil direktor Komunalne Trebnje Stanko Tomšič, spomnimo pa, da trebanjski občinski svet oktobra lani ni potrdil nobenega od omenjenih elaboratov.

Ostali sklepi
Na včerajšnji, 15. redni seji, je občinski svet v drugi obravnavi potrdil predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za gospodarsko cono Čatež, ki so ga pripravili na pobudo podjetja Tem Čatež, ki želi na obstoječi lokaciji širiti svojo proizvodnjo. Prav tako v drugi obravnavi so svetniki in svetnice potrdili predlog odloka o prvih spremembah in dopolnitvah občinskega prostorskega načrta (OPN). Občinska uprava ga je pripravila na pobudo kmetije Kaferle iz naselja Žabjek, ki želi na svoji kmetiji postaviti večji hlev in je pripravo dokumenta tudi financirala.

Občinski svet je med drugim včeraj v načrt razvojnih programov umestil še projekt črpališča in povezovalnega vodovoda Bratnica ter župana pooblastil, da pripravi dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za izgradnjo komunalne opreme industrijske cone Trebnje (1. faza) in ga uvrsti na dnevni red prve naslednje seje v seznanitev, seja bo predvidoma septembra. Z omenjenim dokumentom namreč želi trebanjska občina kandidirati za sredstva gospodarskega ministrstva za opremljanje gospodarskih con.

‹ nazaj

Galerija (7)

Seja Trebnje 001
Seja Trebnje 002
Seja Trebnje 003
Seja Trebnje 004
Seja Trebnje 005
Seja Trebnje 006
Seja Trebnje 007

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava