dolenjska

Slavnostna akademija ob Baragovem dnevu

30.6.2016 | 17:45 | L. M., foto: Občina Trebnje

Slavnostna akademija ob Baragovem dnevu

Trebnje - V Baragovi dvorani so na večer državnega praznika obeležili slavnostno akademijo v spomin velikemu misijonarju, častitljivemu božjemu služabniku, škofu, popotniku, slovničarju in kandidatu za svetnika, Frideriku Baragi.

Pod okriljem Kulturnega društva Trebnje so se skozi pester kulturni program sprehodili skozi njegovo duhovno življenje ter s posameznimi izseki iz njegovega življenja tudi oživeli in uprizorili njegova plemenita dejanja. Slovesnosti so se med drugimi udeležili ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, župnik Miloš Košir, župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic in podžupan Občine Trebnje dr. Jože Korbar.

Slavnostna akademija ob Baragovem dnevu

Letošnji slavnostni govornik je bil akademski slikar Lojze Čemažar. Na Slovenskem deluje že skoraj 40 let. Imel je 25 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 60 skupinskih razstavah doma in v tujini. Večji del njegovega opusa predstavljajo dela na področju cerkvenega slikarstva. Slike na stenah sakralnih prostorov je uresničil v tehnikah zidnega (freska in sgraffito) in oljnega slikarstva, zasnoval pa je tudi podobe v tehniki slikanih oken (vitražev) ter sodeloval pri njihovi izvedbi s svojimi deli je močno zaznamoval slovenski, predvsem sakralni, prostor.

Tudi za župnijsko cerkev v Trebnjem je zasnoval vitraže, kjer je opaziti prepoznaven lik Friderika Barage. Lojze Čemažar nam je precej nazorno prikazal posamezne odlomke iz Baragovega duhovnega življenja, na konkretnih primerih pa je obrazložil tudi pojme »človeških meja ter brezmejne ljubezni.«

Slavnostna akademija ob Baragovem dnevu

Baragova plemenita dobra dela je s posameznimi izseki uprizorila Gledališka skupina Kraljica Miru. Člani gledališke skupine vidijo v Frideriku mogočnega priprošnjika tako za Cerkev kot za naš narod. Mladi so svoje darove združili in pripravili »mini predstavo« z naslovom: Eno je potrebno. Predstava je nastala v poklon in priprošnjo našemu svetniškemu kandidatu in v večno Božjo slavo.

Razstava Goršetovih del o Baragi

Častnim gostom so podelili prav posebna, ročno izdelana darila. Žnurce, članice sekcije Kulturnega društva Trebnje, so podelile ročno izdelane čipke v steklu. Sledilo je neformalno druženje ter obisk Baragove galerije, kjer je bila na ogled razstava Po Baragovi deželi kiparja Franceta Goršeta, ki je leta 1978 izdelal tudi Baragov kip pred trebanjsko župnijsko cerkvijo. Likovna dela, predstavljena na pričujoči razstavi, so nastala v letih 1968 in 1969, ko je umetnik obiskal nekatere kraje v Baragovi deželi. Risbe so narisane s flomastrom in črno kredo in so dragoceno likovno gradivo, da si lažje predstavljamo okolje, v katerem je Baraga pred več kot 100 leti deloval. V Baragovi galeriji so bile prvič predstavljene ob Baragovem spominskem dnevu leta 2005.

Ob ogledu Goršetovih risb in druženju po prireditvi, ki jo je povezovala dipl. igralka Lidija Sušnik, za prijetno melodijo in čudoviti zvok pa sta poskrbela flavtistka Kristina Gregorčič in harmonikar Nejc Grm, je Društvo podeželskih žena Tavžentroža poskrbelo tudi za pogostitev.

‹ nazaj

Galerija (11)

BARAGA- 001
BARAGA- 002
BARAGA- 003
BARAGA- 004
BARAGA- 005
BARAGA- 006
BARAGA- 007
BARAGA- 008
BARAGA- 009
BARAGA- 010
BARAGA- 011

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava