dolenjska

DL: »Četudi po zakonu, je to ena sama barabija«

30.6.2016 | 19:30 | Mirjana Martinović

Dohodninski šok našega sogovornika, ki želi preostale prejemnike nadomestila opozoriti, naj bodo pozorni tudi na višino odvedene akontacije dohodnine, da se ne bi znašli v enaki stiski. (Foto: M. M.)

Dohodninski šok našega sogovornika, ki želi preostale prejemnike nadomestila opozoriti, naj bodo pozorni tudi na višino odvedene akontacije dohodnine, da se ne bi znašli v enaki stiski. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Težko je, ko po 30 letih ostaneš brez zaposlitve. In ko ti po plačilu položnic in kredita v žepu ostane manj kot sto evrov. Še težje pa vse skupaj postane, če v takih razmerah dobiš doplačilo dohodnine v višini več kot tisoč evrov. Kako je to mogoče, če si bil brezposeln in so bili tvoji prejemki v glavnem le nadomestila zavoda za zaposlovanje?

Novomeščan, ki je želel ostati anonimen, se je na uredništvo obrnil s položnico Fursa za dobrega tisočaka, ki jo mora poravnati do 1. avgusta letos. Zgodba postane zanimiva ob pregledu njegovih prejemkov v lanskem letu, ki so jih povečini predstavljala le nakazila Zavoda za zaposlovanje RS (ZRSZ). Je torej mogoče, da socialna država na enem koncu da in hkrati čez čas na drugem vzame nazaj?

Naš sogovornik je ostal brez dela konec februarja lani, ko je od nekdanjega delodajalca prejel plači za januar in februar 2015 pa še dve za november in december 2014. Skupaj je teh prilivov zneslo za slabih 7.400 evrov, nakar je do konca leta oz. devet mesecev prejemal še nadomestilo ZRSZ, skupno v višini dobrih 7.900 evrov. In potem šok: Furs mu je poslal položnico za doplačilo dohodnine v višini nekaj čez tisoč evrov.

»Oglasil sem se pri bivšem delodajalcu, pa so mi takoj pokazali, da so oni za manjši bruto znesek odvedli skoraj tisoč evrov akontacije dohodnine, medtem ko so je na ZRSZ zgolj 199. Če bi torej tudi zavod odvedel dohodnino po enakem ključu, bi bilo tega za tisoč evrov in tako visokega doplačila ne bi dobil,« je povedal ob kazanju odločbe.

Direktorica območnega urada ZRSZ Novo mesto Tatjana Muhič je povedala, da višino nadomestil in izplačane akontacije že nekaj let obračunavajo na republiškem uradu in ne območnih enotah. Kljub temu je pojasnila, da se pravica do denarnega nadomestila odmeri na podlagi delovne dobe zavarovanca, višina pa je odvisna od njegove plače v zadnjih osmih mesecih pred prenehanjem delovnega razmerja. »S tem, da je določena tudi maksimalna višina denarnega nadomestila, to je 892 evrov bruto. Od tega se obračunajo davki in prispevki, ki so določeni po Zakonu o dohodnini in Zakonu o prispevkih za socialno varnost,« je razložila Muhičeva.

Na ZRSZ so še podrobneje pojasnili, kako obračunavajo akontacijo dohodnine, naš sogovornik pa je med drugim dejal: »To zame ni nadomestilo, ampak laž in manipulacija. (…) Takšno početje naša zakonodaja mogoče res dopušča, ampak to je barabija…«

Podrobneje v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista, kjer boste izvedeli tudi, kaj je o vsem skupaj izvedel na Fursu.

‹ nazaj

Komentarji (4)

1.7.2016Ocenianonymous 
Ok, podrobnosti seveda ne poznam. Ampak iz članka je razbrati, da je možakar imel lani 7.400 + 7.900 = 15.300 EUR prihodkov (1.275 EUR/mesec), od česar pride kar nekaj dohodnine, ki pa je bila verjetno plačana samo kot akontacija za tiste prejete plače, ne pa tudi za ostale prihodke. In verjetno je tu razlika. Še to - nadomestilo ZRSZ za 9 mesecev znaša 7.900 EUR, torej 822 EUR/mesec? Wow...
1.7.2016OceniTkalec 
Naslov popolnoma odgovarja dejanskemu stanju. Poznam iz prve roke. Ne bom razpravljal, kliko se odvaja, dejstvo pa je, da se premalo, ker sicer do tega ne bi prihajalo. Vsake toliko časa lahko preberemo, koako nekatere firme niso plačevale davkov in prispevkov po zakonu. Res jih niso. Sedaj je vse v zakonskih okvirih, a kaj ko je zopet zelo podobno, zavito v celofan.
2.7.2016Ocenibreza 
Ne vem, bil sem lani na zavodu, devet mesecev, dohodnine pa dobil nazaj 300 eur.. Najvec se lahko dobi 850 eur bruto po novem, ne glede na visino place...
2.7.2016Ocenidržavljan 
98% ljudem je brez veze obračunavat to dohodnino to je preživet sistem........to je zato d aimajo uradniki delo in prekladajo denar ko mačka mlade. obravnavati je potrebno tiste 2 % ki investirajo vlagajo itd.......da s eobračuna pravilno vs eostalo pa je en larifari sistemsko se naredi tokšen neto tok davka i gotovo.....če ga plačaš premalo takoj akcija FURS če pa preveč maš pa rezervo za slaba leta.....ampak pri nas treba sekirat ljudi do onemoglosti

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava