kronika

Policistov morilec je bil duševni bolnik

30.6.2016 | 18:40 | L. M.

Marjan Fank (na levi) ob nedavnem obisku ob dnevu policije v Novem mestu. Zraven direktor PU Novo mesto Janez Ogulin. (Foto: L. M.)

Marjan Fank (na levi) ob nedavnem obisku ob dnevu policije v Novem mestu. Zraven direktor PU Novo mesto Janez Ogulin. (Foto: L. M.)

Ljubljana - Po včerajšnjem napadu na policista v brežiškem koncu Damirja Golobiča, se je danes odzval generalni direktor slovenske policije Marjan Fank in dejal, da stoodstotne varnosti policistov ne morejo zagotoviti, »lahko pa dosežemo, da je njihovo tveganje čim manjše.Vsi zaposleni v policiji smo globoko pretreseni zaradi tragičnega dogodka, v katerem smo ponovno izgubili mladega policista," je danes povedal Fank.

Kot je pojasnil, so v sredo slovenski policisti stopili v stik z nemškimi kolegi, ki so jim posredovali podatke o 22-letnem nemškem državljanu, ki je v sredo pri Brežicah do smrti zabodel policista in nato še sebe. Napadalec naj bi bil duševno bolan, nagnjen k samomoru in odvisen od drog. Podatkov o morebitni kriminalni preteklosti napadalca nemški policisti še niso posredovali.

Fank je še razkril, da je Nemec, ki naj bi že večkrat odšel od doma, tudi tokrat so ga svojci pogrešali, v torek na avtobusu želel prečkati mejo s Hrvaško, vendar mu zaradi neustreznih dokumentov niso dovolili vstopa v sosednjo državo.

Marjan Fank: Policijski poklic poln tveganj

Generalni direktor policije je zatrdil tudi, da so takoj po tragičnem dogodku nudili pomoč vsem vpletenim policistom, zakonodaja pa v takih situacijah omogoča tudi pomoč svojcem. Fank je še poudaril, da takšna dejanja pustijo posledice pri vseh zaposlenih, saj se zavedo, da bi se kaj takega lahko zgodilo tudi njim. Še posebej ga skrbi dejstvo, da je policija najhujše posledice doživela med rutinskimi postopki, ki nimajo nobene stopnje tveganja. "Na take dogodke se je nemogoče pripraviti," je dejal. Ob tem je sicer ocenil, da se policisti zavedajo poslanstva in tveganja, ki jih prinaša njihov poklic.

V policiji pričakujejo, da bodo odločevalci, ki delo policistov ocenjujejo iz "varnih pisarn", upoštevali njihove argumente za dodatna orodja za varno opravljanje policijskega dela.

‹ nazaj