dolenjska

Stiški kvartet ob srebrnem jubileju vabi na koncert

1.7.2016 | 16:30 | J. A.

Stiški kvartet (Foto. osebni arhiv)

Stiški kvartet (Foto. osebni arhiv)

Stična - V junijskih dneh je Stiški kvartet dopolnil 25 let, in kot se za rojstne dneve spodobi, ga bodo praznovali v krogu svojih prijateljev. Pevci vabijo na jubilejni koncert s prijatelji, ki ga prirejajo jutri ob 20. uri v športni dvorani osnovne šole Stična.

Le nekaj dni pred rojstnim dnem so svojo publiko razveselili z zabavno, lahkotno poletno skladbo Napev morja, ki je po besedah fantov na Youtubu in radijskih postajah doživela zelo dobre odzive. »Pripravljamo še dve zabavni skladbi, ki sta v zadnji fazi nastajanja,« so povedali.

Stiški kvartet je nastal leta 1991, v času slovenske osamosvojitve, ko so se Tone Zaletel, Alojz Kastelic, Dušan Kamnikar in Marko Okorn, ki so takrat prepevali v Moškem zboru Stična, odločili, da želijo peti še kaj drugega in na drugačen način. Od ustanovnih članov sta v zasedbi še vedno Kamnikar (drugi tenor), ki je hkrati vodja zasedbe, in Okorn (prvi tenor), poleg njiju pa še Uroš Zorec (bariton) in Kristjan Oven (basist), ki sta se zasedbi pridružila v zadnjih letih. Njihova umetniška vodja je Teja Saksida.

»V letih našega pevskega druženja smo se preizkušali v različnih glasbenih zvrsteh. Dediščina pevskega zbora so bile seveda slovenske narodne in umetne pesmi,« začne pripovedovati Okorn, čeprav je treba priznati, da publika ob njihovi najavi najprej pomisli na dalmatinske pesmi in koncerte prijateljstva, ki jih organizirajo v sodelovanju s klapo For s Hvara.

Zelo zanimivo je to, da so imeli v vsej svoji karieri samo enega moškega vodjo, to je bil Franc Strmole, večino časa pa so bile njihove umetniške vodje ženske, pred sedanjo Tejo Saksida so pevce usmerjale Lorena Mihelač, Vesna Fabjan in Tanja Žagar. Stiški kvartet je prepoznaven po tem, da veliko sodeluje z drugimi glasbeniki.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava