kronika

Močno pijan dopoldne vozil po Novem mestu

1.7.2016 | 12:35 | M. Ž.

Močno pijan dopoldne vozil po Novem mestu

Novomeški policisti so včeraj nekaj pred 11. uro v Novem mestu ustavili voznika Volkswagen golfa in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus, ki je pokazal, da je imel 52-letnik je v litru izdihanega zraka 1,35 miligrama alkohola (2,81 g/kg), vozil pa je neregistriran avtomobil. Seveda so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in z vozila odvzeli registrske tablice, o kršitvah pa z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pijan in brez vozniške

Danes ponoči pa so metliški policisti med kontrolo prometa ustavili 47-letnega voznika Volkswagen golfa. Ta ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,97 miligrama alkohola (2,02 g/kg). Avtomobil so mu zasegli in napisali obdolžilni predlog.

V nesreči udeležena tri vozila

Nekaj pred 15. uro so bili policisti obveščeni o prometni nesreči z udeležbo treh osebnih vozil v Tržišču pri Sevnici. 24-letni voznik je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v zadnji del vozila voznice, ki se je ob vključevanju na prednostno cesto ustavila. Njeno vozilo je odbilo na prednostno ceste, kjer je trčila v avtomobil, ki ga je po prednostni cesti pravilno pripeljala druga voznica. 49-letna voznica se je v nesreči lažje poškodovala.

Policija poziva k odgovornejšemu ravnanju in upoštevanju predpisov

Letos je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 12 oseb, v enakem obdobju lani pa ena. V štirih primerih je bil vzrok prometne nesreče neprilagojena hitrost. »Pri tem vzroku ne govorimo le o bistvenih prekoračitvah hitrosti, ampak tudi o neprilagojeni hitrosti glede na razmere na cestah, kot so mokro in spolzko vozišče, in neprilagojene hitrosti glede na sposobnosti voznika za vožnjo. V treh primerih pri vzrokih sledi nepravilna stran in smer vožnje, v dveh izsiljevanje prednosti, po en primer pa nepravilen premik z vozilom, nepravilno ravnanje pešca in nedovoljen prevoz potnika na kmetijskem traktorju,« so navedli.

Dva voznika osebnih avtomobilov, ki sta umrla v prometnih nesrečah, nista bila pripeta z varnostnim pasom, motorist, ki je zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad motorjem, padel in zaradi hudih poškodb umrl, pa med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade.

»Na našem območju je zelo zaskrbljujoče tudi tvegano ravnanje voznikov in voznic, ki vozijo pod vplivom alkohola. V petih mesecih leta 2016 je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znašal 12,7 odst., kar je bistveno več, kot v primerljivem obdobju lani - pod vplivom alkohola je bilo 68 povzročiteljev, v letu 2015 pa 37. Pod vplivom alkohola sta bila tudi dva povzročitelja prometnih nesreč s smrtnim izidom, povprečna stopnja alkohola je bila več kot 1,2 promila. En povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je bil pod vplivom prepovedanih drog,« so na PU Novo mesto postregli z zaskrbljujočimi podatki.

Policisti bodo nadaljevali s poostrenim nadzorom prometa in dosledno ukrepali zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov. Vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k odgovornemu ravnanju. »Če bomo skupaj dosegli, da nihče ne bo vozil pijan, da bodo vsi upoštevali omejitve hitrosti, ki niso same sebi namen, da se bodo vozniki in potniki med vožnjo pripeli z varnostnim pasom zaradi svoje varnosti in ne zaradi policistov in upoštevali ostale cestnoprometne predpise, smo prepričani, da na naših cestah ne bo več hudih prometnih nesreč in smrtnih žrtev. To pa je tudi eden naših ključnih ciljev,« so še dodali.

Ob cepilnik drv

Z dvorišča stanovanjske hiše na Otočcu je med 29. in 30. junijem nekdo odnesel cepilnik drv. Lastnika je oškodoval za 700 evrov.

Vlomil skozi okno

V okolici Sevnice je včeraj dopoldne neznanec skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odnesel 150 evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava