posavje

Bizeljčani vs. občina: Vodovoda ne želijo predati!

1.7.2016 | 14:30 | M. L.

Milko Veršec je predstavil Vodovodno zadruge Bizeljsko. (Foto: M. L.)

Milko Veršec je predstavil Vodovodno zadruge Bizeljsko. (Foto: M. L.)

Bizeljsko - Pozno sinoči so na zboru občanov krajevne skupnosti Bizeljsko po večurni, na trenutke zelo bučni razpravi izglasovali sklep, s katerim predlagatelji zahtevajo, da vodovod v krajevni skupnosti Bizeljsko ostane v upravljanju domačinov, natančneje Vodovodne zadruge Bizeljsko.

Župan Ivan Molan (drugi z leve) je skušal domačine prepirčati, da bi pod upravo zadruge vodovod postal zasebna last ustanoviteljev zadruge, medtem ko bi pod upravljanjem Komunale ostal javni. (Foto: M. L.)

Župan Ivan Molan (drugi z leve) je skušal domačine prepirčati, da bi pod upravo zadruge vodovod postal zasebna last ustanoviteljev zadruge, medtem ko bi pod upravljanjem Komunale ostal javni. (Foto: M. L.)

Zbor je vodil brežiški župan Ivan Molan, ki so ga spremljali člani občinske uprave in predstavnika podjetja Komunala Brežice Aleksander Zupančič, direktor, in Darko Ferlan, izvršni direktor.

V imenu prebivalcev bizeljskega je na zboru poglede Bizeljskega na to, kdo naj bi upravljal tukajšnji vodovod, predstavil Milko Veršec, predstavnik tukajšnje civilne pobude.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Župan je rekel, da je krajevna skupnost Bizeljsko trenutno brez odgovorne osebe, potem ko je pred časom odstopil predsednik krajevne skupnosti in potem še celoten svet krajevne skupnosti. Zaradi takega brezvladja je občina po Molanovih besedah dala bizeljski vodovod v upravljanje Komunali Brežice, ki je v 100-odstotni lasti občine Brežice.

Na zboru sta ustanovitev vodovodne zadruge najbolj podrobno predstavila in utemeljila omenjeni Milko Veršec in Janko Kržan. Zlasti Veršec je predstavil številke o načrtovanem poslovanju zadruge, po katerih naj bi bila pod upravljanjem zadruge voda za Bizeljsko v skupnem seštevku cenejša, kot če bi bizeljski vodovod upravljala brežiška Komunala.

Župan, Zupančič in Ferlan so z vrsto podatkov izpodbijal navedbe Veršca, pri čemer iz njihovih razlag izhaja, da bi bila voda na Bizeljskem cenejša, če bi vodovod upravljala Komunala. Kot so poudarili, dosedanji podatki o ceni vode na Bizeljskem, ki izhaja iz predloženih krajevnih poročil, niso točni. Veliko vode, ki je iz izvira šla v vodovod proti števcem – o tem je nanizal vrsto številk Ferlan – na Bizeljskem očitno niso obračunavali.

Molan je ugotavljal, da zadruga predvideva nekatere stroške nižje od tistih, ki jih je imela z vodovodom doslej krajevna skupnost. Ali to pomeni, da so na Bizeljskem doslej za enake storitve plačevali preveč, se je vprašal. Milko Veršec mu je med drugim odgovoril, da bi zadruga, ki je dosti manjša in zato sama po sebi cenejša od javnega podjetja Komunala, pač delala z manjšimi stroški. Zupančič ga je zavrnil, češ, 77 kilometrov vodovoda Bizeljsko bi bilo nemogoče vzdrževati z denarjem, kot ga za ta namen predvideva zadruga. Zupančič je tudi poudaril, da prebivalci Bizeljskega plačujejo vodo dražje kot prebivalci drugje v občini Brežice.

V razpravi so sodelovali številni domačini. Skupno mnogim tem razpravam je bila zahteva, da naj voda ostane v upravljanju Bizeljskega, češ, vodovod smo zgradili sami, zato go bomo sami upravljali.

Že v začetku so razpravljali o kvaliteti vode. Veršec je poudaril, da iz obvestila Komunale izhaja, da je voda v zadnjih dneh oporečna. Kot je rekel, je Bizeljsko tudi naročilo analizo vode v enakem času in rezultati te analize kažejo neoporečnost. V to se je vključil Ferlan in iz njegovih pojasnil izhaja, da rezultati analize, ki jo je naročilo Bizeljsko, še niso dokončni in da v dosedanjih analizah vode na Bizeljskem očitno niso ugotavljali nekaterih vrst primesi, ki pa jih je analiza, ki jo je v zadnjih dneh naročila Komunala, ugotavljala. Ferlan je tudi povedal, da povsod na Bizeljskem voda ni enako kakovostna. V šoli ni oporečna, ker ima ta ustanova na svojem hišnem vodovodnem omrežju čistilnik.

Kot omenjeno, so v glasovanju, ki je bilo javno, glasovali večinsko za to, da vodovod Bizeljsko upravlja Vodovodna zadruga Bizeljsko. Tak sklep je bil nekako »v zraku« že ves večer, zato je župan že kmalu po začetku zbora dejal, da bo o upravljanju vodovoda Bizeljsko na koncu odločil občinski svet Brežice kot pristojni organ.

‹ nazaj

Galerija (11)

IMG_1219
IMG_1221
IMG_1222
IMG_1225
IMG_1226
IMG_1229
IMG_1231
IMG_1233
IMG_1236
IMG_1237
IMG_1238

Komentarji (4)

2.7.2016–1 (0) (1)OceniJST 
Močno podpiram domačine. lp
2.7.2016–1 (0) (1)Ocenidd 
Občina in noben zakon ne more reči, da je vodovod katerega so zgradili samo in vanj vlagali sami, zdaj kr naenkrat javen. Voda je že morda javna dobrina, infrastruktura pa ne. Kumunale so že na tak način prevzele marsikateri vodovod, da se bogati, ko pa je defekt, se pa tak spet na položnici takoj pozna. Take komunale ne rabi nihče.
4.7.2016Ocenialan 
Tako drage komunale ne rabi nihče! Z vodo bomo sami upravljali na Bizeljskem!
4.7.2016OceniJan 
Ja no. Tukaj gre s strani domačinov za privatizacijo vode. Torej vodovodi mimo državnih inistitucij. Ne vem če si res želimo da bo to vzorčni primer. Naj se ljudi izplača za vložke, saj drug kot občinske službe ne more s pitno vodo upravljat.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava