mladi dopisnik

Drugošolci na OŠ Loka prejeli zlato plaketo

12.7.2016 | 11:00 | Mentorici: Andreja Butala in Renata Grguraš,
OŠ Loka Črnomelj

Drugošolci na OŠ Loka prejeli zlato plaketo

Črnomelj - Naša šola živi z lutkami že vrsto let. Ustvarili smo že veliko uspešnih lutkovnih predstav za otroke. Ugotavljava, da je največji uspeh tako za igralca kot mentorja med predstavo doživeti nasmeh in začudenje na obrazih gledalcev. Ko se gledalec za tistih nekaj trenutkov odmakne iz realnega sveta in pade v pravljični svet, kjer je vse mogoče, se poistoveti s pravljičnim junakom in mu ni mar za svet okoli sebe.

Lani pa smo se načrtno in junaško podali v dvoletni projekt in letos osvojili oder z lutkovno predstavo O račku, ki se je učil peti. Nastala je po pravljici Karla Hroha, O goskici, ki se je učila peti. Besedilo na pravljični način spregovori o odnosih med starši in otroki. S pomočjo lutk in glasbe smo enostavno zgodbo razstavili in sestavili na novo, poiskali kakšen drugačen vzgojno – animacijski moment in se ob tem predvsem imenitno zabavali. Predstava otroke nagovarja v njihovem jeziku in preko otroške igre odpira vrata za nadaljnje pogovore med otroci in starši, starimi starši in spremljevalci o različnih vzgojnih temah.

Veseli naju, da je predstava nastajala v sproščenem, pozitivnem, prijateljskem, duhovitem, velikokrat humornem vzdušju, daleč od ocen in tekmovalnosti, ki smo ji velikokrat priča že med mlajšimi učenci. V predstavo smo si drznili vnesti nekaj lutkovnih eksperimentov, katerih rezultat ni vedno predvidljiv. Letos nam je uspelo.

Udeležili smo se območnega srečanja lutkovnih skupin v Metliki, regijskega srečanja lutkovnih skupin v Mokronogu in na srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije, ki je 7. julija potekalo v Medvodah, prejeli zlato plaketo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava