dolenjska

Škerlj predlaga umik obravnave združevanja zavodov

13.7.2016 | 09:50 | M. M.

Borut Škerlj (Foto: B. B., arhiv DL)

Borut Škerlj (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Na jutrišnji občinski seji MO Novo mesto je med drugim predvideno tudi drugo branje predloga o združitvi Kulturnega centra Janeza Trdine in Agencije za šport v novi Zavod Novo mesto, ki bo poleg kulture in športa skrbel še za področji turizma in športa. Tako pred kot na sami majski občinski seji so številni načrtovani združitvi nasprotovali oziroma opozarjali, da se je občinska uprava tako obsežnega projekta lotila na hitro, da ni izvedla obljubljene javne razprave, javno so na nedorečene zadeve opozarjali tudi zaposleni v KCJT, na seji pa predvsem predstavniki SMC. Njihov svetnik Borut Škerlj je včeraj po elektronski pošti občinske svetnike in župana Gregorja Macedonija skupaj z direktorico občinske uprave Vido Čadonič Špelič pozval, da to točko dnevnega reda jutrišnje seje umaknejo oz. o njegovem predlogu glasujejo.

»Šele ob 17.32 smo prejeli obrazložitev odloka o združitvi Agencije in KCJT pri točki 3. dnevnega reda v drugem branju, ki ne zasluži imena »Obrazložitev«. Predlagam umik tretje točke, ker pomeni postopanje župana očitno proceduralno kršitev Statuta in Poslovnika in našega zadnjega sklepa, sprejetega na seji maja 2016, vsebinsko pa pogreb neodvisnosti kulture in športa od politike. Predlagam vsem poslovodnim organom prizadetih pravnih oseb – KCJT, Agencije za šport in zaposlenim, ki jim grozi prenehanje zaposlitve (direktorjem, trenerjem, športnim in kulturnim delavcem, trenerjem), ki so jim zavezali usta, da se ne upajo zavpiti na pomoč (v KCJT in Agenciji in v kulturi) in predstavnikom civilnih iniciativ (Društvo Novo mesto, DRPD, in drugim, katerih molk vpije), da v primeru obravnave in sprejema Odloka v predlagani obliki sprožijo vsa pravna sredstva in preprečijo (zlo)rabo oblasti od oseb, ki se s kulturo ne s športom ne srečujejo ne strokovno ne kot publika, pa ukinjajo neodvisnost ustvarjanja in delovanja. Opozorilo podajam, ker mi na seji ne dovolite razpravljati in da ne bo kdo v prihodnosti rekel, da ni vedel. Predlagam, da se moj predlog uvrsti k točki obravnave dnevnega reda seje Občinskega sveta 14.7.2016 in o njem glasuje,« je zapisal Škerlj in zaključil z besedami: »Bojim se, da bo 14.7.2016 najbolj črn dan v zgodovini kulture Novega mesta, odgovornost pa je na nas(vas) svetnikih, z imeni in priimki, zato težko zapišem »lep pozdrav«, Borut Škerlj.«

Gradivo za občinsko sejo sicer med drugim navaja, da nihče od zaposlenih tako v KCJT kot na Agenciji ne bo izgubil zaposlitve, glede neizvedene javne razprave o združevanju pa je Čadonič Špeličeva že na majski seji dejala, da je zanjo razprava tudi sama občinska seja.

‹ nazaj

Komentarji (19)

13.7.2016–2 (1) (3)OceniJan 
Škoda da ne ustanovimo zavod in direktorja za slikarstvo. Zavod in direktorja za petje. Zavod in direktorja za nogomet. Zavod in direktorja za odbojko. Zavod in direktorja za... Novo mesto ima dovolj en zavod in enega direktorja za vse panoge. Ne rabiš biti glasbenik, da lahko vodiš zavod, pod okriljem katerega je kultura. In ne rabiš metat trojke 5-5 da vodiš zavod, pod okrilje katerega spada šport. In hujskanje delavcev je brez osnove. Če bo kakšen prisesan direktor brez občinske službe ostal, pa tudi ne bo pretirane škode.
13.7.2016–1 (0) (1)OceniUbogi Borut 
Če biblija pravi, da blagor ubogim v duhu, pa se mi avtor tega zapisa vseeno smili. Človek res ne ve, ali ne razume, ali ima pomanjkanje česa drugega ali je pa je zadaj kakšen še bolj virtualen ali konkreten interes. Napisati 20 stavkov, pa ob tem niti enega vsebinskega - to moraš biti pa res mojster. Bog nas varuj takih pravnikov!
13.7.2016OceniBorut 
Ne bo držalo! Čadonič Špeličeva je med razpravo večkrat navrgla, da gre vendarle zgolj za prvo obravnavo in da bodo do druge odpravili še vse odprte dileme. Pismeni odgovor bi v skladu s poslovnikom morali dati 14 dni pred sklicem seje pa je muca popapala jezik. Špeličeva pa je odgovorila, da je bil Škerl itak za umik točke iz dnevnega reda . ZATO NA NJEGOVO ARGUMENTIRANO RAZPRAVO SPLOH NISO DALI ODGOVORA! In številni so navajali da gre za grobo kršitev zakonov.
13.7.2016 2 (2) (0)Oceniobčan 
Postavlja se vprašanje kateri macedonijev prijatelj ne zna nobenega tujega jezika. Ta bo namreč novi direktor zavoda. Saj je župan iz ustanovitvenega akta umaknil zahtevo, da mora novi direktor znati katerega od svetovnih jezikov?
13.7.2016 6 (6) (0)OceniIgor 
Macedoni, Grobler,Dvornik, Lubej, Ličen, Kapš, Blažič so že lastniki zavoda Situla, potem ko so sprivatizirali lastnino Novomeške študentske organizacije. Sedaj "privatizirajo" še ostale zavode.
13.7.2016OceniJan 
Župan je dobil mandat na volitvah s čimer je dobil soglasje od občanov da izvaja njegove zamisli.
13.7.2016 6 (6) (0)Oceniobčan 
Jan a lahko iz kabineta župana pojasnite kakšna je funkcija zavoda Situla? A je to zavod za petje? Zavod za odbojko? Ali morda zavod za transfer davkoplačevalskega denarja v privatne žepe?
13.7.2016–3 (0) (3)OceniJan 
Zoran Jankovic od tujih jezikov zna tudi le slovensko pa ga nekateri vseeno kujejo v zvezde.
13.7.2016Oceniobčan 
Jan mislim, da zoki ni med kandidati. Čeprav se bo priimek nove/ga direktorja začel s črko J.
13.7.2016 4 (4) (0)OceniDruštvo Novo mesto 
Društvo Novo mesto je 20. maja 2016 poslalo pismo podpore zaposlenim v KCJT. V uvodu dopisa smo dobesedno zapisali: "Društvo Novo mesto odločno nasprotuje nameri Mestne občine Novo mesto, da z občinskim odlokom ustanovi novi Javni zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto in tako v enem zavodu združi med seboj nekompatibilne dejavnosti. Utemeljitev Mestne občine, zapisana v obrazložitvi predloga odloka, da izvaja izvirne naloge na obravnavanih področjih »z lastnimi finančnimi sredstvi, pri tem pa mora ravnati kot dober gospodar po načelih učinkovitosti in ekonomičnosti« je po mnenju društva nepremišljena in temelji zgolj na ekonomskih in proračunskih kriterijih, ne pa na razumevanju organiziranosti, strokovne integritete ter tradicije in ciljev delovanja posameznih zavodov in drugih akterjev na področju športa, kulture, mladine in turizma." V KCJT so nam zagotovili, da so tako naš dopis kot ostala pisam podpore poslali na MONM. Očitno Občinski svet MONM z njimi ni seznanjen. MONM je sicer obljubila javno razpravo na to temo, pravno vprašanje pa je, ali jo je dejansko dolžna izvesti. V Društvu Novo mesto bomo počakali na jutrišnji razplet v občinskem svetu in v primeru sprejema novega odloka zadevo tudi pravno preučili. Odgovornost je v vsakem primeru na strani svetnikov, ki imajo za odločanje vso potrebno legitimnost, kredibilnost pa si morajo zagotoviti z odgovornim (političnim) delovanjem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava