gospodarstvo

Kolpa vse močnejša tudi na nemškem trgu

13.7.2016 | 12:15 | M. Ž.

Foto: Kolpa.si

Foto: Kolpa.si

Metlika - Metliška Kolpa, ki je ena vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, je v prvem polletju primerljivo lansko prodajo presegla za 15 odstotkov, načrte pa za 11 odstotkov. To izrazito izvozno usmerjeno podjetje je po predlanski ustanovitvi svojega nemškega podjetja vse bolj prisotno tudi na tamkajšnjem trgu, je poročala STA.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je povedal, da ima njihovo nemško podjetje Kerrock Deutschland, ki ima sedež v bližini Frankfurta, že 500 kupcev. Med njimi so arhitekti, mizarji ter drugi manjši in večji predelovalci, sodelujejo pa s podjetji kot so Nike, Lufthansa, Samsung in z večjimi bankami.

Delajo tudi za enega od največjih proizvajalcev montažnih hiš SchwörerHaus, za ladjedelništvo AIDA, bolnišnico Charite Berlin in berlinsko Sankt Gertrauden Krankenhaus pa tudi z večjimi nemškimi oblikovalci, kot je studio DLF iz Stuttgarta.

Direktor je opozoril, da je ugledna nemška revija DDS, ki je specializirana za mizarje, izdelovalce pohištva, notranje monterje, proizvajalce oken in podobno, Kolpo z nemškim hčerinskim podjetjem nedavno izbrala za dobavitelja meseca. Sicer pa tudi po letošnjem prvem poletju največjo rast prodaje še naprej pričakuje na nemškem in ruskem trgu, Kolpina prodaja pa se je letos močno okrepila tudi v Sloveniji.

Kulovec je poslovanje ocenil za pozitivno in stabilno ter napovedal, da si glede na dozdajšnjo prodajo in letošnje izboljšane prodajne smernice ob koncu leta obetajo vsaj petodstotno rast prodaje, hkrati pa sorazmerno rast dobička.

V matični družbi Kolpa v Metliki, kjer je zaposlenih nekaj manj kot 390 ljudi, so letos zaposlili 12 novih delavcev, do konca leta pa bodo zaposlovali le še po potrebi. Kolpa pa v vsej skupini zaposluje nekaj manj kot 490 ljudi.

V Kolpi si po poročanju STA še naprej prizadevajo za vodilno mesto med proizvajalci kopalniške opreme na domačem in trgih jugovzhodne Evrope. Prodajo krepijo tudi z večjim prodorom v Veliko Britanijo, na Poljsko, v Švedsko ter na Dansko, v Rusiji, Indiji, Braziliji in državah Bližnjega vzhoda, kjer vzpostavljajo prodajno mrežo, pa povečujejo prisotnost.

Družba skoraj devet desetin izdelkov izvozi, od tega več kot 70 odstotkov na trge Nemčije, Francije in Velike Britanije, izdelke pa prodaja pod blagovnima znamkama Kolpa san in Kerrock.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava