Lokacija Yaskawine nove tovarne robotov znana konec poletja

15.7.2016 | 08:30

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Ribnica - Odločitev o mestu gradnje Yaskawine nove evropske tovarne robotov, pri lokaciji katere se v tej japonski družbi poleg Slovenije odločajo še med Slovaško, Češko in Poljsko, naj bi bila znana konec poletja oz. septembra. Glede omenjene odločitve ni še ničesar končnega, je direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler povedal za STA.

V Yaskawi Ristro so v prvem poslovnem četrtletju, ki se je zanje končalo z majem, poslovali primerljivo z enakim lanskim obdobjem, ko so ustvarili slabih sedem milijonov evrov prometa.

Sicer pa v obeh ribniških podjetjih Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija v prvem poslovnem polletju letos, ki se zanje konča avgusta, načrtujejo skupne prihodke med 17 in 18 milijoni evrov, v Yaskawi Ristro pa si ob koncu leta po Koslerjevih podatkih obetajo podoben poslovni izid kot preteklo leto.

Iz Yaskawe Ristro, ki je v začetku prvega četrtletja zaposlovala nekaj manj kot 120 ljudi, so sporočili, da so število zaposlenih letos okrepili za osem, do konca leta pa načrtujejo še dve novi zaposlitvi. Sicer pa obe ribniški podjetji skupaj zdaj zaposlujeta 133 ljudi, je še navajala STA.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta sicer v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov. Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina evropska hčerinska podjetja.

Yaskawa Slovenija je imela lani približno štiri milijone evrov prihodka, medtem ko je predlanski dosegel približno 4,7 milijona evrov. Letos si obetajo prihodke med štiri in pet milijoni evrov.

V Yaskawi Ristro stalno razvijajo nove projekte. Zaključujejo tudi večji projekt izdelave sedežev za Volkswagnov polo za Južno Afriko. Yaskawina slovenska ekipa bo namreč namestila in zagnala celotno južnoafriško linijo, pred tem pa bo proizvodnjo omenjenih sedežev preizkusno zagnala v domačih prostorih.

Veliko si obetajo tudi od svojega že končanega dva milijona evrov vrednega projekta evropskega robotskega centra v Ribnici. V njegovih programih je vedno več kompetenčnih centrov, ne samo za robotske celice, temveč tudi za t. i. strojni vid, varilne priprave in robotska prijemala.

M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava