Črnomaljci in Viničani o celostni prometni strategiji

15.7.2016 | 11:25

Črnomaljci in Viničani o celostni prometni strategiji
Črnomaljci in Viničani o celostni prometni strategiji

Črnomelj, Vinica - Predstavniki občine Črnomelj in podjetja Harpha Sea iz Kopra so najprej v Črnomlju, nato pa še v Vinici predstavili namen in postopek izdelave celostne prometne strategije (CPS) v črnomaljski občini. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada, izdelana CPS pa je pogoj za prijavo na razpise za evropski denar za gradnjo infrastrukture.

Na javni razpravi so tako v Črnomlju kot v Vinici občani izrazili svoje mnenje o trenutnih razmerah v prometu in dali svoje predloge. Črnomaljci so predlagali predvsem zmanjšanje tranzitnega prometa in nasploh umiritev prometa skozi staro mestno jedro ter ureditev varnih šolskih poti, kolesarske steze ter pločnikov, ki bodo bolj dostopni za invalidske in otroške vozičke. A tudi povezavo med starim mestnim jedrom in poslovno cono Majer.

Viničani so potarnali nad veliko prometno gnečo, še posebej v poletni turistični sezoni, in na pomanjkanje pločnikov. Še posebej pa je nevarno na cesti, ki s trga vodi proti osnovni šoli, saj pešce močno ogrožajo tovornjaki z naloženo hlodovino. V središču Vinice bi potrebovali tudi več parkirišč. Sicer pa so si bili razpravljavci edini, da bi kraj potreboval obvoznico od Drenovca do Sečjega sela in proti mejnemu prehodu. S tem bi rešili marsikatero sedanjo prometno težavo. A so izvedeli, da kaj takega ne bo izvedljivo v kratkem času. Lahko pa bi zelo hitro rešili zagato z mostom čez Kolpo, na katerem je s slovenske strani omejitev nosilnosti, s hrvaške pa je (skoraj) ni.

Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Komentarji (5)

15.7.2016Ocenibralec 
Ogromna udeležba. Verjetno so občani skužili da je vizija strategije isto kot gluhemu dobro jutro
16.7.2016 1   (1)   (0)   OceniViničan 
Morda pa je bil interes, da ni obiskovalcev, večina nas za dogodek ni znala.
23.7.2016Ocenikrajan 
Organizirati delavnico sredi največje poletne sezone in dopustov ter pričakovati velik odziv. Utopija.
24.7.2016Ocenidobličanka 
take termine izbirajo na Črnomaljski občini ni čudno da ni nobenga , zgleda da jim tako pase da lahko delajo po svoje
26.7.2016Ocenibom reku 
ni me blo, niti v Črnomlju ne, pa bom en svoj predlog tu povedal: cesto, ki vodi mimo veterinarske postaje v Črnomlju, je obvezno spremeniti v enosmerno, ker je dvosmeren promet tam res nevaren oz. skoraj nemogoč. eto, sodelujem kljub vročemu poletju.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava