Zaraščena žična ograja ob Kolpi ponekod še hromi življenje

15.7.2016 | 19:20

Foto: M. L.-S., arhiv DL

Foto: M. L.-S., arhiv DL

Županja občine Kostel Lili Butina (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Županja občine Kostel Lili Butina (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Kostel - Medtem ko so drugje ob Kolpi obmejno žično ograjo z rezili, postavljeno med lanskim begunskim valom, pred meseci nadomestili s panelno, na Kostelskem njen večji 26-kilometrski del, zaraščen s travo, trnjem in grmovjem ostaja v prvotni obliki. Kostelci, ki zahtevajo njeno popolno odstranitev, ograjo krivijo tudi za občutno slabši turistični obisk.

Kostelska županja Lili Butina je za STA povedala, da je na Kostelskem letos občutno manj predvsem dnevnih gostov in kopalcev, zaradi slabega obiska pa so nekaj tamkajšnjih gostinskih lokalov v času največje poletne sezone zaprli.

Sicer pa se občani in občinsko vodstvo bolj kot za nadomestitev ograje z rezili, ki je nameščena ob slovensko-hrvaški meji, s panelno, na območju, kjer po županjinih besedah niso in ne bodo videli niti enega begunca, zavzemajo za njeno popolno odstranitev.

Namreč, takšna kot je, zarasla, polna plazilcev in nevarna tako za ljudi kot živali, ob tem, da ne služi ničemur, občutno hromi življenje ob Kolpi, kazi naravno okolje in odganja obiskovalce, je opozorila županja ter dodala, da so jim sicer pristojni že večkrat obljubili, da bodo problem rešili, a se do zdaj ni zgodilo še nič.

Na občini so sicer dosegli, da so na Kostelskem približno kilometrski del sicer 27-kilometrov dolge ograje z rezili v najožjem delu rečne doline pretežno ob Slavskem lazu že nadomestili s panelno ograjo, medtem pa še vedno čakajo, da bodo pristojni celotno ograjo in njeno neposredno okolico uredili ter pokosili.

Da bodo to storili, so na pristojnem ministrstvu obljubili že večkrat, je dodala Butinova in še dejala, da ljudje na Kostelskem zaradi omenjene ograje postajajo vse bolj razočarani in otopeli.

Sicer pa je ureditev zaraščene ograje ob meji s Hrvaško ob svojem samostojnem obisku Bele krajine novinarjem pred mesecem dni napovedal predsednik vlade Miro Cerar.

Zanjo bo s sodelovanjem lastnikov zemljišč poskrbela država. Košnjo na pristojnem ministrstvu že pripravljajo, takoj po tej pa bodo žične ograje, povsod, kjer bo mogoče, odstranili, je še sredi junija Cerar povedal v Štrekljevcu.

Kostelska civilna pobuda pa je pristojnim spomladi predala peticijo proti ograji na meji, ki so jo podprli s približno 6000 zbranimi podpisi, je še poročala STA.

M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava