posavje

S pokalom Malkovca živi cel kraj

21.7.2016 | 11:00 | B. Blaić

S pokalom Malkovca živi cel kraj
S pokalom Malkovca živi cel kraj
Foto: P. P., arhiv DL

Foto: P. P., arhiv DL

Tržišče - Klub ljubiteljev starodobnih vozil Mirnske doline Hrast Tržišče bo zadnjo soboto v mesecu, 30. julija, organiziral že 17. pokal Malkovca, ki šteje tudi za državno prvenstvo starodobnih motociklov. Tako kot zadnji dve leti bodo tudi letos pripravili še t. i. dirko na dva časa, novost pa bo kolesarska dirka z vzponom na Malkovec.

Čeprav je denarja v avto-moto športu vse manj, v Tržišču ne obupajo. Od nekoč bogatega državnega prvenstva starodobnih motociklov so ostala le še tri, morda štiri prizorišča in Malkovec je eno od njih. »Dirka nas stane blizu 10.000 evrov, glavna sponzorja pa sta občina Sevnica in KS Tržišče,« pripoveduje predsednik društva Toni Janežič, ki bo na Malkovcu tekmoval tudi letos. »Letos smo prvič dobili celo nekaj sponzorskih sredstev od AMZS, ki jih bomo sicer vse vrnili nazaj za stroške sodnikov, časomerilcev, licence in podobno. No, AMZS bi se tega lahko domislil že prej, ne šele zdaj, ko so ugasnila skoraj vsa prizorišča,« je nejevoljen Janežič.

»Če ne bi ves kraj dihal s to dirko, je tudi v Tržišču in na Malkovcu ne bi več imeli,« nadaljuje predsednik, pa čeprav imajo vozniki 1.800 metrov dolgo progo sredi dolenjskih gričev zelo radi, saj v prvem delu ponuja ostre ovinke, v sredini strme vzpone in v izteku hiter ravninski del.

Za zdaj Malkovec ostaja trdno v koledarju AMZS tudi zaradi novosti, ki so jo uvedli pred tremi leti, ko so prvič pripravili dirko starodobnih motorjev in avtomobilov na dva časa, kjer ne šteje hitrost, ampak to, koliko se voznik v drugi vožnji približa svojemu času iz prve vožnje. Lani je na taki dirki drugo mesto osvojil ustanovitelj, zdaj pa častni predsednik društva Hrast Tržišče Janez Valant. Gospod je že krepko v letih, a te dirke se v resnici lahko udeleži vsak. Dirkaška licenca ni potrebna, saj, kot rečeno, hitrost ni najpomembnejša.

Prvič pa bo na pokalu Malkovca tudi kolesarska dirka, ki se bo z letečim startom začela na startu dirkaške proge in končala v njenem cilju. Uradni trening dirkačev, pričakujejo kakih 30 udeležencev, bo sicer ob deseti uri, otvoritvena ceremonija ob 13. uri, sledila bo promocijska vožnja starodobnikov in nato prva od dveh dirk.

Sicer pa je pokal Malkovca največji, a le eden od dogodkov, ki jih društvo Hrast Tržišče organizira skozi vse leto, saj klub šteje kar 170 članov. Zelo aktivni so džiparji, ki v mesecu maju organizirajo Švicarjev memorial. Pod njihovim okriljem deluje tudi znana Duletova četa, ki ohranja spomin na partizansko tehniko in se udeležuje prireditev po vsej Sloveniji. Lastniki motorjev BMW se na izlet peljejo vsako nedeljo, aktivni so lastniki tomosov, 25. maja pa društvo praznuje dan mladosti, na katerem jih obišče tudi tovariš Tito. Ob tem pripravijo tudi karavano po cvičkovi deželi, ki jo je letos sestavljalo kar 65 vozil in 20 motorjev iz vse Slovenije.

Če bo šlo vse po sreči, bo društvu letos od Slovenskih železnic uspelo odkupiti tudi društveno hišo. Staro in dotrajano so pred leti dobili v brezplačen najem, nato pa so jo z udarniškim delom obnovili, zdaj pa bi radi dokončno uredili njen status. Tega bodo vesela tudi druga društva v krajevni skupnosti, saj jo ljubitelji starodobnikov vsem, s katerimi sodelujejo, brez težav odstopijo v brezplačno uporabo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava