Sporne zabojnike so ljudje prestavili sami

21.7.2016 | 14:30

Ob smetnjakih, ki so jih neznanci samovoljno postavili, stoji tudi tabla o prepovedi odlaganja odpadkov, opozarjajo na trebanjski Komunali.

Ob smetnjakih, ki so jih neznanci samovoljno postavili, stoji tudi tabla o prepovedi odlaganja odpadkov, opozarjajo na trebanjski Komunali.

Novo odlagalno mesto so že pred meseci ustrezno uredili ob cerkvi.

Novo odlagalno mesto so že pred meseci ustrezno uredili ob cerkvi.

Dobrnič - V torek smo poročali o neredu na dobrniškem pokopališču, na kar nas je opozoril naš bralec. Kot je med drugim zapisal, odpadki niso bili ustrezno ločeni, še več, kopičili so se v in ob postavljenih zabojnikih. Zaplet smo preverili tako pri krajevni skupnosti (KS) Dobrnič, ki je upravljalec pokopališča, kot tudi pri Komunali Trebnje, ki skrbi za odvoz odpadkov.

Kot je povedal predsednik KS Dobrnič Darko Glivar, so nekdanje odjemno mesto, na katerih so tudi stali sporni zabojniki, že pred meseci ukinili in uredili novo pri tukajšnji cerkvi. A izkazalo se je, da so neznanci samovoljno prestavili sporne zabojnike na mesto, kjer je po novem odlaganje odpadkov prepovedano, na kar so opozarjali tudi ustrezni napisi. Poudaril je, da se je v preteklosti že dogajalo, da so morali odpadke ločevati sami, saj se najemniki grobov in drugi obiskovalci niso dosledno držali ločenega zbiranja odpadkov.

Kot je še povedal, se pri novem zbirnem mestu pri cerkvi ne dogaja več, da bi ljudje odpadke odlagali tudi po tleh, kar je bilo pred tem pogosto. V krajevni skupnosti sicer načrtujejo širitev dobrniškega pokopališča, zato bodo takrat najverjetneje uredili tudi novo odjemno mesto za zbiranje odpadkov, do takrat pa jih bo treba dosledno odlagati na za to urejenem mestu pri cerkvi.

Krajevna skupnost bo tako krajane in krajanke vnovič opozorila na nov režim zbiranja odpadkov in jih pozvala k doslednemu ločevanju, je še pojasnil Glivar in izrazil prepričanje, da se bodo novega načina sčasoma tudi privadili.

Direktor trebanjske Komunale Stanko Tomšič pa je za Dolenjski list pojasnil, da so že včeraj iz sporih zabojnikov odpeljali vse odpadke in zabojnike tudi umaknili, saj na omenjenem mestu odlaganje odpadkov ni več dovoljeno.

Kot je še med drugim pojasnil, je trebanjska komunala na nov način zbiranja odpadkov prešla v začetku letošnjega leta, zabojnike, na katere nas je bralec tudi opozoril, pa so ljudje samovoljno prestavili, zato ob tej priložnosti na trebanjski komunali vnovič pozivajo, naj se ločevanja odpadkov dosledno držijo in jih odlagajo le v ustrezne zabojnike.

Odgovor Komunalne Trebnje v nadaljevanju objavljamo v celoti:

»Kot izvajalec obvezne občinske gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki želimo pojasniti nekatera dejstva, povezana z odvozom odpadkov s pokopališča Dobrnič.
V začetku letošnjega leta je Komunala Trebnje d.o.o. uvedla spremenjen način odvoza odpadkov s pokopališč. Iz skupnega zbiranja vseh odpadkov v odprtih zabojnikih smo prešli na ločeno zbiranje posameznih frakcij v zaprtih zabojnikih. Po novem tudi na pokopališčih ločeno zbiramo preostanek odpadkov, biološke odpadke, mešano embalažo ter sveče. Na področjih kjer bioloških odpadkov posebej še ne odvažamo, tudi na pokopališčih za te odpadke ni nameščenih posebnih posod.
Številni uporabniki še ne upoštevajo navodil za ločevanje odpadkov na pokopališčih in odpadke odlagajo v neustrezne zabojnike oziroma celo neposredno na tla. Na pokopališčih, ki jih Komunala sama upravlja, problem ni toliko izrazit, saj nepravilno odložene odpadke sproti ustrezno odstranjujemo.
V okviru opisane spremembe zbiranja odpadkov je bilo v sodelovanju s krajevno skupnostjo Dobrnič določeno novo skupno odjemno mesto za vse ločeno zbrane frakcije odpadkov. Odjemno mesto se nahaja ob desnem boku cerkve, kar je bila tako z vidika Komunale kot z vidika predstavnikov krajevne skupnosti najbolj sprejemljiva lokacija.
Po ustrezni namestitvi zabojnikov so krajani nekaj zabojnikov samovoljno prestavili na drugo odjemno mesto, s katerega se praznjenje zabojnikov upravičeno ni izvajalo. Na tem mestu je nameščena celo obvestilna tabla z napisom »Prepovedano odlaganje odpadkov. Odpadke odlagajte v zabojnike pri cerkvi.« V teh zabojnikih je vseskozi dovolj prostora za odlaganje odpadkov.
Danes, dne 20. 7. 2016, smo s predstavniki Krajevne skupnosti Dobrnič ponovno obravnavali odlaganje odpadkov s pokopališča in si bili ponovno enotni, da je najprimernejše odjemno mesto za vse frakcije odpadkov s pokopališča Dobrnič ob desnem robu cerkve.
Ponovno pozivamo vse povzročitelje odpadkov, da se navodil za ločevanje odpadkov v vseh primerih dosledno držijo in odpadke odlagajo le v z ustrezne zabojnike. Neupoštevanje navodil za ločevanje odpadkov ter odlaganje odpadkov ob zabojnikih oziroma v naravo nikakor ni dopustno. Povzročitelje odpadkov prosimo, da vse povečane količine komunalnih odpadkov brezplačno pripeljejo na zbirni center Globoko in jih nikakor ne odlagajo ob zabojnikih oziroma v naravo.«

J. S., foto: Komunala Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava