FOTO: Huda ura v Dolenjskih Toplicah in Straži

21.7.2016 | 17:00

Na parkirišču zdravilišča v Dolenjskih Toplicah so podrta drevesa poškodovala pet vozil.

Na parkirišču zdravilišča v Dolenjskih Toplicah so podrta drevesa poškodovala pet vozil.

Janez Pavlin ob eni od hišic s poškodovano streho v Taboru Mojca.

Janez Pavlin ob eni od hišic s poškodovano streho v Taboru Mojca.

Pavčkovim je s strehe pometalo kakšnih 50 strešnikov.

Pavčkovim je s strehe pometalo kakšnih 50 strešnikov.

V Rumanji vasi je Franc Berkopec pokazal razkrit kozolec.

V Rumanji vasi je Franc Berkopec pokazal razkrit kozolec.

Na Velikem Riglju je Ferličevim odkrilo streho in podrlo steno v mansardi.

Na Velikem Riglju je Ferličevim odkrilo streho in podrlo steno v mansardi.

Dolenjske Toplice, Straža - Poročali smo že o posledicah sinočnjega neurja, ki se je kmalu 18. uri razbesnelo nad Dolenjsko, še posebej neprizanesljivo je bilo na območju občin Dolenjske Toplice in Straža, kjer je razkrilo več hiš ter gospodarskih objektov, podrta drevesa so poškodovala avtomobile na parkirišču zdravilišča, pa tudi dve hišici v taboru Mojca sta ostali brez strešnikov.

 »Bilo je nekaj neverjetnega. Če česa takega ne doživiš, ne moreš verjeti, da se lahko zgodi,« je zjutraj še pod močnim vtisom prejšnjega dne dejal Ivan Lutman iz Mirna pri Novi Gorici, ki v Termah Dolenjske Toplice preživlja dopust že 30 let. Neurje ga je z družbo ujelo na Jasi, in ko so se hoteli s kombijem vrniti v hotel, so na dveh cestah naleteli na podrta drevesa, ki so jim prekrižala načrte. 

DREVESA NA AVTOMOBILE

V zdraviliškem parku smo danes videli več delavcev, ki so odstranjevali podrta drevesa, še posebej pa se je vtisnil v spomin pogled na avto, ki je neslavno končal po enim od njih.

Matej Jordan iz Term Krka je sporočil, da so med neurjem v vzdrževanem zdraviliškem parku podrta drevesa poškodovala pet vozil.

"Cenilci zavarovalnice so materialno škodo že popisali, skupna škoda pa bo znana v prihodnjih dneh. Parkirišče v zdraviliškem parku je bilo ponovno odprto danes od 14. ure dalje,« je dodal.

OTROCI NA VARNEM

Nedaleč stran od term stoji Tabor Mojca, kjer v zavetrju številnih dreves skozi vse poletje Društvo prijateljev mladine Mojca iz Novega mesta gosti otroke z vseh koncev Slovenije na angleških počitnicah. Vsak teden jih tja pride skoraj 200 in večina od njih biva v majhnih lesenih hiškah, najmlajši pa v zidanih objektih.

Vodja tabora Janez Pavlin pove, da so ga včeraj zvečer klicali skorajda vsi starši otrok, ki so trenutno pri njih, in zadovoljen je, da jim je lahko povedal, da ni razloga za preplah.

»Preden se je začela nevihta, so šli otroci v veliko jedilnico. Tam smo počakali, da se je umirilo. Ko smo stopili ven, smo bili pa presenečeni, do kolen je bilo vej in listja. Ker se je sredi tabora podrlo veliko drevo, sta bili poškodovani strehi dveh hišk, njuna notranjost pa je ostala nedotaknjena. To bomo danes sanirali,« pojasni.

RAZKRILO HIŠO IN PODRLO STENO

Hudo je bilo tudi na Velikem Riglju,  vasici približno pet kilometrov od Dolenjskih Toplic, kjer je veter odkril več hiš in poškodoval številna drevesa.

Najhuje je bilo pri Ferličevih, kjer je veter odkril streho in podrl steno z oknom. »Ko se je začelo neurje, sem bil ravno v kleti. Vse se je zgodilo zelo hitro, in ko je bilo konec, sem opazil, da je vrtinec podrl hruško, odkril streho in celo podrlo steno. Spomnim se, da je pred kakšnimi 25 leti tudi prišla nevihta, ki nam je naredila škodo, ampak ne tako velike,« pripoveduje upokojenec Ludvik Ferlič, ki je na Veliki Rigelj prišel uživat zasluženi pokoj, tam živi skupaj z ženo in sinom.

STREŠNIKI LETELI S STREH

Kot smo na spletnih straneh pisali že zjutraj in sinoči, so tudi v Straži imeli nemalo težav. Danes smo si posledice neurja ogledali v Rumanji vasi in v Straži. V Rumanji vasi nam je Franc Berkopec pokazal, kako je z njihovega kozolca vrtinec pometel okoli 200 strešnikov, v ulici Drča v Straži pa sta Ljubica in Alojz Pavček ravno pripeljala nove strešnike, ki bodo nadomestili tiste, ki jih je včeraj pometalo z njihovega poslopja.

Foto in tekst: Janja Ambrožič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava