posavje

Sodišče razveljavilo imenovanje Planinčeve, v ponedeljek novo glasovanje

22.7.2016 | 13:30 | B. Blaić

Darja Planinc (Foto: A. K., arhiv DL)

Darja Planinc (Foto: A. K., arhiv DL)

Krško - Upravno sodišče v Ljubljani je ugodilo tožbi direktorice Kulturnega doma Krško (KDK) Katje Ceglar in razveljavilo sklep občinskega sveta o imenovanju Darje Planinc za novo direktorico zavoda.

Predsednica senata Mira Dobravec Jelen je v obrazložitvi sodbe zapisala, da v dokumentaciji o postopku imenovanja, ki ga je sodišču posredovala občina, ni obrazložitve z navedbo dokazil, iz katere bi bilo razvidno, da Planinčeva izpolnjuje pogoje za zasedbo delovnega mesta. Konkretno, gre za pogoj iz statuta KDK, ki pri imenovanju direktorja zahteva "8 let delovnih izkušenj, od tega vsaj 3 leta na področju kulture."

Sodbo so na občini prejeli v torek, župan Miran Stanko pa je nato za ponedeljek, 25. julija, sklical korespondenčno sejo, na kateri bodo občinski svetniki ponovno odločali o imenovanju direktorice. Edina kandidatka za imenovanje bo ponovno Planinčeva.

Za občino le "formalni" zaplet

Kako je to mogoče? V gradivo za sejo, pod katerega sta podpisana župan in predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Vlado Bezjak, je moč prebrati, da sodišče ni odločalo o vsebini sklepa o imenovanju, ampak je v njem ugotovilo zgolj "formalno" pomanjkljivost, to je, da v njim ni obrazložitve glede izpolnjevanja razpisnih pogojev izbrane kandidatke. Zato so novemu predlogu sklepa o imenovanju Planinčeve na občini tokrat priložili nekoliko obširnejšo obrazložitev, v kateri je med drugim zapisano, da je "izbrana kandidatka v delovnem razmerju v ustrezni stopnji izobrazbe najmanj tri leta opravljala delo s področja kulture." Dokazil za to v gradivu ni, zapisano je le, da to izhaja iz življenjepisa, ki ga je ob kandidaturi predložila kandidatka in v njeni dopolnitvi vloge.

Univerzitetno diplomirana ekonomistka Planinčeva je od leta 2000 zaposlena na Regionalni razvojni agenciji Posavje. Vrsto let je delala na področju kmetijstva, v svoji prijavi na razpis pa je med drugim navedla, da je bila od januarja 2013 do marca 2014 članica projektne skupine projekta Vpliv trapistov na posavsko podeželje, leta 2010 pa je bila tudi vodja projekta Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom, ki pa ga je zaradi odhoda na porodniški dopust predčasno zaključila.

Drugih referenc, vezanih na izpolnjevanje zahtevanih treh let delovnih izkušenj s področja kulture, ni navedla, le to, da se je s kulturo ljubiteljsko srečevala od malih nog, ko je bila, kot povezovalka in članica recitatorske ali gledališke sekcije, vključena v šolske predstave; da je kot članica gledališke sekcije ljubiteljsko sodelovala v Kulturnem društvu Svoboda Brestanica in nato še v Kulturnem društvu Anton Aškerc Koprivnica; da je v domačem kraju, na ravni občine povezovala različne prireditve, med njimi program za mladino ob obisku nekdanjega papeža Janeza Pavla II v Postojni; in da se je z delom Kulturnega doma Krško srečevala kot obiskovalka njegovih prireditev.

Suša: SLS se uklanja amaterjem

Aleš Suša je življenjski partner Katje Ceglar in vodja Big banda Krško. (Foto: A. K., arhiv DL)

Aleš Suša je življenjski partner Katje Ceglar in vodja Big banda Krško. (Foto: A. K., arhiv DL)

Če bodo svetniki v ponedeljek Planinčevo ponovno potrdili za direktorico, mandat naj bi se ji začel 16. avgusta, bo Ceglarjeva vložila novo tožbo. Kot nam je povedal Aleš Suša, življenjski partner Katje Ceglar, sicer pa vodja Big banda Krško in nekdanji občinski svetnik, pričakujejo, da bo nov sodni postopek morda trajal malo dlje kot prvi, a da bo sodišče na koncu razsodilo podobno kot prvič in ob tem izdalo še začasno odredbo, s katero bo Ceglarjevo imenovalo za začasno vršilko dolžnosti direktorice.

Kot pravi Suša, je v ozadju menjave Ceglarjeve "vmešavanje ljubiteljskih društev, predvsem kulturnih, turističnih in celo vinarskih, v prvi vrsti brestaniških, ki želijo grad zase in tudi leskovških, ki bi radi, da jim občina zgradi nov kulturni dom."

"Ljubiteljski kulturniki smo ponavadi ponosni na svoje delo, s tem ni nič narobe. Vendar pa so nekateri tako zagledani v svoje ustvarjanje, da dlje od tega ne vidijo. Celo tako zelo, da vidijo samo lastno ali korist ožjega kroga, širše družbene koristi ali napredka v kulturi pa ne. V domačem okolju bi radi bili priznani in čaščeni, zato smatrajo, da bi prav oni morali nastopali v glavnem abonmaju, da si zaslužijo zastonj dvorano, vstopnino itd. Tako so se na vodstvo KDK vršili pritiski, naj deluje mimo sprejetih pravilnikov in akta o ustanovitvi, da se bo zadovoljilo te ljubiteljske ustvarjalce. Občinska oblast in predsedniki krajevnih skupnosti, ki sedijo v komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, amaterjem pri tem dajejo podporo, saj predstavljajo pomembno volilno telo za naslednje volitve," v svojem komentarju dogajanja, Slon v trgovini s kulturo,  piše Suša.

‹ nazaj

Komentarji (25)

22.7.2016 12   (18)   (6)   Ocenijoze 
Bravo Katja samo tako naprej nekdo pa jim mora stopiti na rep,da ne bodo samo eni delali, ker sem jim gre za svoj žep. Tako Stankotu,ki igra lutko Bogoviču,kot Bizjak naj se že enkrat umakne in da možnost mladim.
22.7.2016 6   (6)   (0)   Ocenijani 
Bezjak je pač -bezjak-
22.7.2016 3   (7)   (4)   Ocenidule 
Če prav razumem, pisnih dokazil o dejanskih izkušnjah v kulturi nima, ampak če je celo kariero "kmetica". Pa je Stankotu in pozadini spodletelo. Nazadnje bodo šli spreminjati razpis, samo da bo njihova notri....
22.7.2016 7   (8)   (1)   Ocenibutec&butec 
Moj direktor je tudi imel šest razredov osnovne šole, od malega se je pa srečeval tudi z veroukom.
24.7.2016 2   (7)   (5)   Oceniholcer 
Tudi v SLS se je vsilila rdečkasta miselnost, da je "nam" vse dovoljeno. Mislim, da je skrajni čas za prave ljudi na pravem mestu; to Katja nedvomno je.
24.7.2016–2   (6)   (8)   Oceninina 
Planinčeva ima izkušnje pri stranki SLS,zato je dobra za direktoricu,Katja pa ne ,ker ima reference za kulturo in ustrezno izobrazbo.
24.7.2016 7   (15)   (8)   OceniMM 
Ne poznam nobene od kandidatk in od vsega najbolj sovražim nepotizem in klientelizem v javnem sektorju. Ne morem presojati kulturnih niti managerskih dosežkov in sposobnosti obeh kandidatk, vendar pa ocenjujem, da tu ni na mestu pavšalno obtoževanje, da je bila druga kandidatka izbrana zaradi kakršnekoli povezave z eno stranko, ob čemer je v KMVVI očitno dobila podporo velike večine. Ravno tako je zmotno trditi, da se delovne izkušnje lahko dokazujejo le z »delovno knjižico«, kar bi avtor članka tudi lahko omenil v očitno tendencioznem prispevku. Skladno s sodno prakso in tudi pisnim stališčem MJU št. 007-1612/2007/1 z dne 24. 8. 2007 se lahko delovne izkušnje izkazujejo na več načinov, pri čemer je bistveno, da se ustreznost delovnih izkušenj presoja upoštevaje vsebino in zahtevnost dela, ki ga je oseba opravljala, kar je v pristojnosti predstojnika oziroma natečajne komisije…. http://www.mju.gov.si/fileadmin/mju.gov.si/pageuploads/JAVNA_UPRAVA/SOUS/mnenja/delovne_izkusnje_13.6.cl.ZJU.pdf Navedeno pa je lahko predmet sodne presoje, ki jo v primeru spora sodišče (in ne »zujalo neumno«*) opravi glede na celotno gradivo in vlogo izbrane kandidatke/kandidata. *F.Prešeren: Apel in čevljar
24.7.2016–1   (7)   (8)   Oceninina 
MM verjetno ima sodišče prav,če je tako odločilo,da pa je Planinčeva povezana s stranko SLS pa vrabci čivkajo .Poznam pa obe kandidatki dobro.
25.7.2016 15   (20)   (5)   OceniMM 
1. Kolikor poznam lokalne šerife, si znam predstavljati, da je dosedanja direktorica politično povsem nevtralna in je položaj pred 10 leti zasedla izključno na podlagi strokovnih kompetenc. My ass. Stric google hitro pove, da je (bil) njen partner, ki zadevo pere v javnosti in očitno ne zaupa sodišču, vidni član SMS. Kot sem rekel, politično nevtralna. 2. V članku je jasno navedeno, da je sodišče imenovanje razveljavilo iz procesnega razloga, ker »ni obrazložitve z navedbo dokazil, iz katere bi bilo razvidno, da Planinčeva izpolnjuje pogoje za zasedbo delovnega mesta.« Navedeno pa pove le, da si občinski uradnik, ki je pripravil gradivo za sejo OS, ne zasluži svoje lepe uradniške plače. Tudi objavljeno gradivo za korespondenčno sejo dvomim, da dosega standard jasnosti obrazložitve, ki ga zahteva sodišče. Sodba pa očitno ne pove ničesar o izpolnjevanju pogojev za zasedbo delovnega mesta, saj ob ugotovljeni procesni napaki sodišče niti (še) ni presojalo zadeve vsebinsko. Tako bi si upal trditi, da je navedba mag. umetnosti Aleša Suša, da je sodišče »v sodbi dne 15.7. dosodilo, da nima pogojev (ker nima niti 1 dneva delovnih izkušenj v kulturi!) in da je sklep OS o njenem imenovanju že "na daleč nezakonit"« enostavno plod njegove domišljije. 3. nina, ki pozna obe kandidatki dobro, in meni, da je ena »dobra za direktoricu«, ker ima izkušnje pri eni stranki (ne pa očitno pri drugi), pa je vsekakor kompetentna, da poda sodbo namesto sodišča. »Le čevlje sodi naj Kopitar« * F.Prešeren: Apel in čevljar
25.7.2016 3   (5)   (2)   OceniBranko 
Pa saj je napisala, da je v osnovni šoli recitirala, kaj se bunite. S SLS je pa še kako povezana, ne bi bila ona kar tako v.d. direktorja, da ni je ni nastavil Bogovič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava