Najvišje priznanje občine Vinku Cirnskemu

23.7.2016 | 10:30

Letošnji prejemniki občinskih priznanj  z županom Jožetom Muhičem (z leve) Urška Bučar, Darja Mrvar, Vinko Cirnski, Milka Štravs in Dušan Kraševec, Mojca Kren in Jože Kumer sta se opravičila. (Foto: M. Ž.)

Letošnji prejemniki občinskih priznanj  z županom Jožetom Muhičem (z leve) Urška Bučar, Darja Mrvar, Vinko Cirnski, Milka Štravs in Dušan Kraševec, Mojca Kren in Jože Kumer sta se opravičila. (Foto: M. Ž.)

Župan Jože Muhič

Župan Jože Muhič

Pevka Nuša Derenda je navdušila.

Pevka Nuša Derenda je navdušila.

Najvišje priznanje občine Vinku Cirnskemu

Dolenjske Toplice - Občina Dolenjske Toplice je s sinočnjo slavnostno sejo občinske sveta dosegla še drugi vrhunec praznovanja letošnjega občinskega praznika, s katerim je dosegla polnoletnost. Najvišje priznanje – grb občine Dolenjske Toplice je prejel Vinko Cirnski, nekdanji ravnatelj tamkajšnje osnovne šole.

Ta je pod njegovim vodstvom dobila sloves ene najboljših šol na Dolenjskem in so jo kot vzor dobre pedagoške prakse pogosto obiskovale domače in tuje delegacije. Med drugim je pri tedanjih šolskih in državnih oblasteh preko nešteto ovir in nasprotovanj z veliko strokovno in moralno avtoriteto izpogajal veliko denarja in s pomočjo prispevkov krajanov je leta 1973 odprlo svoja vrata nova šola, opremljena z najnovejšimi učnimi pripomočki. Sicer pa je njegovo življenje vseskozi bilo razpeto med šolo ter kulturnim in športnim življenjem v občini.

Domači župan Jože Muhič, ki se je v svojem slavnostnem nagovoru ozrl v prihodnost in naložbe, ki jih čakajo, med njimi je tudi največja v zgodovini obstoja občine – suhokranjski vodovod, je podelil še šest županovih zahval. Prejeli so jih: Mojca Kren za dolgoletno vestno in odgovorno urejanje Glasila Občine Dolenjske Toplice ter za izčrpno in nepristransko informiranje občanov o vseh pomembnejših dogodkih v naši občini; Darja Mrvar za osvojeno zlato plaketo na državnem srečanju JSKD otroških gledaliških skupin in dolgoletno sodelovanje pri izvedbi obdaritve otrok ob koncu leta; Urška Bučar za osvojeno zlato plaketo na državnem srečanju JSKD otroških gledaliških skupin in uspešno izvedenem projektu Topličkova učna pot; Jože Kumer za izjemen prispevek k prepoznavnosti likovne umetnosti, dolgoletno mentorstvo ljubiteljskim ustvarjalcem in promocijo Občine na umetniškem področju; Dušan Kraševec za dolgoletno uspešno vodenje Društva upokojencev Dolenjske Toplice, za negovanje športnega duha, prijateljstva in druženja upokojencev znotraj in zunaj občinskih meja ter Milka Štravs za 50-letno vrhunsko kulinarično ponudbo gostilne Štravs v Podturnu, s katero je privabila neštete domače in tuje goste predvsem na lov in ribolov ter jih tako navdušila tudi za obiske ostalih znamenitosti v topliški dolini.

Prireditev je s koncertom obogatila poznana slovenska pevka Nuša Derenda.

Topličani bodo s praznovanjem praznika nadaljevali danes, ko bo ob 19. uri v Podturnu prižig oglarske kope, ki jo bo sledila veselica PGD Podturn z ansamblom Spomini, zaključili pa jutri z ribjim piknikom na ploščadi pred KKC-jem z ansamblom Palma od 14. ure dalje.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (3)

24.7.2016–1   (0)   (1)   Ocenidolenjka 
Če kdo, si je zaslužil nagrado Vinko Cirnski. Vsa leta je bil neizprosen borec za mladino iz Dolenjskih Toplic in storil je vse, da je kraj dobil čimprej svojo novo šolo in da so se tu zaposlili kvalitetni učitelji. Začetek ni bil obetaven, po njegovi zaslugi pa je kraj postal pomemben tudi zaradi šole. Med 2. svetovno vojno je zelo trpel, a nikoli ni sejal nestrpnosti med ljudi. Pustil je trajen pečat v občini in prav je, da ni ostal prezrt.
26.7.2016Ocenizajc 
Mislim, da vsi zasluzijo nagrado, ne samo spoštovani gospod, ki mu jo zelo privoscim. Od vseh nagrajencev poznam zgodbo, kaj so delali cez zivljenje in koliko trpeli, tako da je Vas komentar gospa Dolenjka, ponizujoc in kaze vaso osebnost in splosno razgledanost!. lep pozdrav
27.7.2016Ocenidolenjka 
Ravno pomanjkljive razgledanosti mi doslej niso očitali...in ponižujočega odnosa do drugih tudi ne. Ostale nagrajence slabše poznam, jim pa vseeno čestitam. Na g. Cirnskega in njegovo nagrado sem se spomnila zato, ker vem, kako se je v preteklosti moral boriti, da je v nekdanji Občini Novo mesto svojemu kraju in svoji šoli pridobil potreben denar. Saj je bilo njegovo delo v nekdanji občini tudi cenjeno, a da se ga v Dolenjskih Toplicah, zdaj, ko ni več aktiven, še vedno spominjajo, se mi zdi super. O težki mladosti sem mislila na nekaj letno izgnanstvo med vojno in nisem zanikala nobene težke mladosti drugih. Naj bo o tem dovolj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava