dolenjska

Začeli s širitvijo pokopališča na Muljavi

27.7.2016 | 10:10 | M. Ž.

Pokopališče na Muljavi bo do 1. novembra večje za nekaj več kot 500 kvadratnih metrov. (Foto: G. Stopar)

Pokopališče na Muljavi bo do 1. novembra večje za nekaj več kot 500 kvadratnih metrov. (Foto: G. Stopar)

Začeli s širitvijo pokopališča na Muljavi
Foto: Geavis d.o.o.

Foto: Geavis d.o.o.

Muljava - Potem ko so nedavno na občini Ivančna Gorica podpisali pogodbo o širitvi pokopališča na Muljavi, so se v začetku tega tedna dela tudi uradno začela. Izvajalec del je novomeško podjetje GPI Tehnika, skupna vrednost naložbe, ki jo bo v celoti krila občina, pa je nekaj več kot 122 tisoč evrov. Dela bodo zaključena do praznika ob dnevu spomina na mrtve, 1. novembra. Začetek del sta si že ogledala župan Dušan Strnad in direktor izvajalskega podjetja Drago Muhič, so sporočili iz občinske uprave.

Na območju, kjer od ponedeljka že brnijo gradbeni stroji, so predhodno potekala tudi arheološka izkopavanja. Arheologi so odkrili novoveško cesto in ostanke novoveškega objekta, srednjeveško cesto, naselbinske ostanke iz srednjega veka ter vrsto skeletnih staroslovanskih grobov, skupno kar 117, ki jih arheologi na podlagi najdb uvrščajo v obdobje 10. in zgodnjega 11. stoletja. Med številnimi najdbami predvsem izstopa lepo ohranjena rimska bronasta zaponka, čebulasta fibula, s katero so si v preteklosti ljudje spenjali oblačila. Na bogatem najdišču so našli še več kot 200 predmetov - prstanov, uhanov, ogrlico iz steklenih jagod in druge dragocenosti, ki jih zdaj restavrirajo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pokopališče bodo razširili južno od cerkve in obstoječega pokopališča za nekaj več kot 500 kvadratnih metrov. Uredili bodo površine za nova grobna polja, in sicer 32 enojnih grobov, 15 manjših žarnih grobov in žarni zid s 40 žarnimi nišami, pa tudi prostor za raztros pepela in prostor za skupinski grob. Novi del pokopališča bo imel tudi vodnjak in klop, prostor za odlaganje odpadkov, zasadili bodo drevesa in uredili zelenico. Stari in novi del pokopališča bosta povezana z dvema prehodoma.

‹ nazaj

Galerija (8)

DSC_5180
DSC_5187
DSC_5191
DSC_5194
DSC_5199
DSC_5201
DSC_7057
Foto: Geavis d.o.o.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava