kronika

FOTO: Tomaž je imel z medvedom težko borbo

27.7.2016 | 11:35 | Tekst in foto: Janja Ambrožič

Tomaž Robek je imel veliko srečo, saj se je medved znesel le nad njegovo nogo, če bi se spravil na trebuh ali glavo, bi se lahko vse skupaj končalo veliko slabše, kot se je.

Tomaž Robek je imel veliko srečo, saj se je medved znesel le nad njegovo nogo, če bi se spravil na trebuh ali glavo, bi se lahko vse skupaj končalo veliko slabše, kot se je.

V bolnišnici so mu oskrbeli rano na goleni.

V bolnišnici so mu oskrbeli rano na goleni.

Predstojnik kirurškega oddelka novomeške bolnice asist. Branimir Ivka.

Predstojnik kirurškega oddelka novomeške bolnice asist. Branimir Ivka.

Novo mesto - Kot smo že poročali, je sinoči okoli pol osme ure na Gorjancih medved napadel lovca. Žrtev napada okoli 80-kilogramskega kosmatinca je bil 54-letni Tomaž Robek iz Lovske družine Gorjanci, ki se je tako kot skoraj vsak dan s kolegom Dubravkom Šinkovcem odpravil na prežo čakat divjega prašiča. To se je zgodilo na območju, ki ga lovci imenujejo Stolček oziroma Vratca, kakšna dva kilometra od Gospodične.

"Dubravka sem pustil pri njegovi preži, jaz sem se pa peljal dober kilometer naprej, da bi šel do svoje. Avto sem pustil ob cesti in pot nadaljeval po kolovozni poti. Prehodil sem že kakšnih 500 metrov, do cilja sem jih imel še 100, ko sem ob poti zaslišal, da je nekaj puhnilo. Mislil sem, da je jazbec, obrnil sem se in zagledal medveda," se dogodka zelo živo spominja Robek, ki smo ga obiskali na travmatološkem oddelku novomeške bolnišnice. Bil je dobro razpoložen, čeprav je bilo iz njegovega pogleda razbrati, da je zelo utrujen.

BRCNIL GA JE V GLAVO

"Z medvedom sva imela težko borbo. Grizel me je, jaz sem ga zagrabil za smrček, da bi izgubil moč, pa ni odnehal. Tepel sem ga s puško, streljati nisem mogel, saj puška ni bila nabita. Mogoče je bilo tako najbolj prav, saj če bi streljal nanj, bi si lahko še nogo prestrelil," razmišlja. Na koncu je medveda z vso močjo brcnil v glavo in žival je popustila ter se umaknila.

"Včasih so rekli, da "tapametni" odneha," se je pošalil Robek, ki je kljub poškodovani nogi uspel priti do avta, kjer pa je adrenalin očitno popustil in razvila se je tako močna bolečina, da ni več mogel hoditi.

Poklical je kolega lovca, ki ga je prej pustil pri preži. "Vedno, ko grem na jago, imam s sabo telefon in še dobro, da sva oba imela signal, ker tam, ker je bil Dubravko, ga ne dobiš vedno."

Kolega je prihitel k njemu, ravno tedaj sta se po cesti mimo peljala še lovca iz sosednje Lovske družine Trdinov vrh, ki sta mu pomagala, da se je usedel v avto. Dubravko je poklical pomoč in Tomaža prepeljal h glavni cesti do Vahte, kjer so ga prevzeli reševalci.

Za Robeka bi lahko rekli, da je mlad lovec, saj je član lovske družine komaj dve leti, prvo leto je bil pripravnik, zdaj pa je že samostojen.

"Takoj, ko bom lahko spet hodil, bom šel v gozd na jago. To srečanje me ni prestrašilo. Medveda sem presenetil, tako kot on mene, zato je tako reagiral."

LAŽJE POŠKODBE NOGE

Predstojnik kirurškega oddelka novomeške bolnice asist. Branimir Ivka je za Dolenjski list povedal, da Robekove poškodbe ocenjujejo kot lažje. "Poškodoval mu je golen, zato smo rano kirurško oskrbeli in uvedli antimikrobno terapijo. Stanje je stabilno, medved mu je poškodoval kožo in podkožje ter mišice, vendar ni prišlo do poškodbe perifernih živcev, kar bi povzročilo kakšno ohromelost ali nevrološki izpad. Pričakujemo, da bo zdravljenje trajalo nekaj tednov," je dejal Ivka, ki pričakuje, da ga bodo čez kakšen teden lahko odpustili iz bolnišnice.

Dodano ob 15.10

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Lučka Kosec pa je povzela celotno oskrbo poškodovanega lovca: »Na kirurški urgenci je bilo med kliničnim pregledom ugotovljeno, da ima gospod štiri rane na levi goleni. Rane so bile oskrbljene v aseptičnih pogojih po pravilih oskrbe sveže kontaminirane rane. Zaradi nevarnosti sekundarne bakterijske okužbe je prejel zaščito z antibiotikom, zaščito proti tetanusu in cepivo proti steklini.

Po oskrbi je bil zaradi nadzora zdravljenja oskrbljenih ugriznih ran sprejet na travmatološki odsek kirurškega oddelka, kjer je vitalno stabilen in trenutno ni znakov za zaplete. Kot trajne posledice bodo po zaceljenju ran ostale vidne brazgotine na levi goleni. Možno je, da se bodo pri gospodu pojavljale bolečine na mestu poškodb pa tudi, da mu bo ostal strah po poškodbi.«

‹ nazaj

Komentarji (27)

27.7.2016–3 (1) (4)Ocenikrena 
Mislim da se po osnovnem bontonu osebe naslavlja z njihovimi nazivi, v tem primeru dr.Ivka.
27.7.2016 3 (3) (0)Ocenikajbodobrega? 
Stric je imel veliko poguma in še več sreče, ampak ta del: "Tepel sem ga s puško, streljati nisem mogel, saj puška ni bila nabita. Mogoče je bilo tako najbolj prav, saj če bi streljal nanj, bi si lahko še nogo prestrelil", ne gre ravno skupaj z lovcem. To je tako, kot da gasilec reče, da na srečo niso imeli dovolj vode s seboj, da bi pogasili požar, ker bi lahko celo klet poplavili...
27.7.2016 7 (10) (3)Ocenimedvedov 
Ja in kaj naj zdaj še sočustvujemo s tem lovcem? a ko on napade žvali ni pa nič narobe?
27.7.2016 4 (11) (7)OceniFritz 
No, to bi se lahko zgodilo tudi gobarju ali nedeljskemu pohodniku. Kar se lova tiče, pa se dajte malo osvestit. Ne gre za mesarsko klanje in spravljanje na gozdni živež, kot to doživljate nekateri. Večine lovcev, ki skozi celo leto vozijo hrano divjadi v gozd, pozimi solnice in mrvo, ob sušah vodo....tega nihče opazi. Večinoma ti isti ki ste kdaj pojedli kaj iz mesa lahko samo molčite. Lovec si v gozdu odstreli in odnese domov, kakšna pa je to razlika od vas ki kupujete v mesariji? Kdo manj ubija? Lovec vsaj ceni tisto kar si položi na krožnik. Ste si kdaj pogledali kakšno življenje ima rejeno govedo, perutnina,...aja seveda ampak tisto vakumsko zapakirano v trgovini nima lepih očk in repkov, pa nogic.... Pa po drugi strani res posegamo v njihov življenjski prostor, ampak to niso polja in travniki pod Gorjanci, temveč gre tudi za avtoceste po katerih se vozite vi kritiki vsega kar je izven mestnih obvoznic. Tudi vaš Momax in Qulandia je krčenje življenjskega prostora divjadi. Par mesecev nazaj je v Sodražici medvedka napadla 11 letnega sina moje prijatelja, pa ni bil v goszdu in ni bil lovec. Tomaž, želim ti čimprejšnje okrevanje in vrnitev nazaj v naravo kamor rad zahajaš kot ljubitelj živali in da zadihaš po napornem dnevu,
27.7.2016 4 (8) (4)Ocenibutale 
"kamor rad zahajaš kot ljubitelj živali" HAHAHAHAHAHAHAHA
28.7.2016—   (1) (1)Ocenipripomba 
Kritiki lovcev so seveda vegani, kajne ?!!
28.7.2016 1 (2) (1)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Dj ti pripomba ne klobosaj. Clovek samopasno posega v naravo in dobi odgovor. Bil vegan al pa mrhovinojedec . Zival ni nikdar nic kriva. Za vse je kriv clovek. Pika. Sploh pa ti jagri so znana elitna kadta katero buh ne daj uzalt...ko se ga nacugajo ropota vse poprek tud po domacih krotkih zivalih. Vmes so pa pooblasceni od boga da odlocajo koliko kje in katere zivali smejo egzistirat. Ta zdruzba miroljubnih ima svoje lobije med dr.odvetniki politiki itd...zato se pa mamo tako fajn vsi skupaj. Ziveli jagri!:)
28.7.2016 3 (3) (0)Ocenipripomba 
komandant, pust pijačo in tipkovnico. To dvoje ne gre skup. Ti si živ dokaz, da je to tako !
29.7.2016 1 (1) (0)Oceni beži medo  
mislim ,da je zarota proti lovcem odvečna ne smemo metati vse v isti koš kakor tudi ne vse slovence,da so barbe,cigani,huligani...tudi sam sem lovecin moj pogled je drugačen za tega mladega medveda ni nikakrsne potrebe po odstrelu ta medved je dobil negativno izkusnjo s človekom in mislim da ne bo več napadal človeka kjer je izgubil boj z njim in je moral zbežati to se mladiči zelo dobro zapomnijo in se bo v bodoče izogibal človeku veckrat sem pogledal posnetek medveda vendar ta medved je po vsej verjetnosti spal ali ni slisal da prihaja človek zato je odreagiral tako kakor je on se je pocutil napadenega in se je samo branil ko je začutil prvo priložnost ,da lahko pobegne je tudi zbežal.Napad medveda j drugacen medved ko napada nikoli ne izpusti plena dokler ga ne pokonča razen da mu plen zbeži to bi moral tudi zelo dobro poznat lovski inšpektor kot dober poznavalec divjadi ,ki je izdal nalog za odstrel kakor sem pa bil senanjen in sem malo povpraseval lovce s te družine kakor je ta nesrečni Tomaž so mi povedali ,da je lovec z par meečnim stazem ,ki je spomladi opravil lovski izpit hmmm pri tem se čudim da je lovski inšpektor tudi vzel mnenje lovca brez izkusenj in izdal odločbo za odstrel to je v nasprotju z lovsko etiko pod drobnogled bi bilo treba išpektorja ,ki izdaja takšne naloge za odstrel to je bila sigurno po mojem mnenju prenagla odlocitev inpektorj zato se bi tudi v zavodu za gozdove ,ki gospodari in čuva naravno dedisčino vprasat ali je tako ravnanje pravilno sicer pa v tej nasi preljubi soveniji ni vazna strokovnost važen je položaj ki ga zasedaš... po mojem mneju je ta odstrel neopravičen in želim temu mlademu medvedu ,da bi si nasel drug življenski prostor ,da ga ne dobijo ti nestrokovni bratje zelene bratovščine Gorjancev...
29.7.2016 3 (5) (2)Oceniursus 
500 do 600 medvedov je po izjavah poznavalcev očitno preveliko število za Slovenijo. Avstrijci jih imajo 30, Francozi pa 2 ali občasno celo 4 medvede, če jih uvozijo iz Slovenije.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava