posavje

Zavrnili proračun, predlagajo razrešitev podžupana

29.7.2016 | 09:05 | M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Kostanjevica na Krki - Včeraj se je na 5. izredni seji sestal kostanjeviški občinski svet. Svetniki po daljši razpravi o predlogu odloka o občinskem proračunu za leto 2016, odloka niso sprejeli.

V svetniški skupini, ki ima v občinskem svetu večino, so namreč menili, da proračun, v kateremu so številke iz decembra leta 2015, zdaj več ne odraža dejanskega stanja. Svetniki te skupine so, ko so zavrnili predlagani proračun, zahtevali ob občinske uprave, da pripravi nov proračun, ki bo odražal dejansko stanje in ga zato ne bo treba kmalu popraviti z rebalansom.

Po daljši in mestoma vroči razpravi, v kateri so kot člani svetniške skupine sodelovali Jožica Lešnjak, Andrej Rajar, Anton Zagorc in Mateja Jurečič, je svetniška skupina zahtevala, da mora nov proračun vsebovati tudi proračunsko postavko za že izplačane in v prihodnje izplačane zakonite zamudne obresti v zvezi z vračili vlaganj v javno telefonsko omrežje. Člani svetniške skupine so menili, da plačilo teh obresti zadeva proračun in da torej morajo na tokratni seji razpravljati tudi o tem. Podžupan Aleš Kegljevič, ki v odsotnosti župana Ladka Petretiča vodi seje občinskega sveta, pa je menil, da vračilo vlaganj v javno telefonsko omrežje ni predmet sprejemanja proračuna za leto 2016.

V razpravi so bila tudi drugačna mnenja. Melita Skušek je predlagala, da bi proračunsko besedilo, ki so ga imeli pred seboj včeraj, vendarle sprejeli in ga tako dali v javno razpravo. V tem, času lahko svetniki, ki se ne strinjajo z zdaj predloženo vsebino proračunskega odloka, predlagajo svoje popravke.

Skuškova je tudi rekla, naj občinska uprava predstavi projekte, uvrščene v občinski proračun. Za tako predstavitev se zavzema, »da ne bo tako, kot je s postajališčem, ki ni najbolj zgledno.« Po njenih besedah naj o projektih razpravljajo, če so pripravljeni dovolj natančno. Če niso taki, naj jih občinska uprava umakne iz proračuna.

Občinski svet zaradi nasprotovanja svetniške skupine tudi ni sprejel predlaganega zaključnega računa občine za leto 2015. Iz zaključnega računa je razvidno da je na podračunu občine približno 232.000 evrov namenskega denarja, o katerem se krešejo mnenja.

Na seji so govorili tudi o tem, ali se bo kmalu vrnil na delo župan Ladko Petretič, ki je na bolniški. Andrej Rajar je rekel, da je seznanjen, da se bo župan vrnil kmalu.

Člani svetniške skupine so že pred včerajšnjo sejo poslali županu predlog za razrešitev podžupana Aleša Kegljeviča. Predlog so utemeljili z obrazložitvijo, da s podžupanom v šestih mesecih niso mogli sodelovati. V predlogu so tudi zapisali, da njegov način dela hromi delo na občini in v občinskem svetu ter napredek pri razvoju občine. Kot so še med drugim navedli v predlogu županu, podžupan pri vodenju sej ne upošteva poslovnika in statuta občine.

Pri razpravi o proračunu je občinski svet razpravljal tudi o predlagani ustanovitvi gospodarske družbe, brez katere v občini ne bodo mogli dobiti koncesije za izkoriščanje svoje termalne vode.

‹ nazaj

Galerija (9)

IMG_2074
IMG_2077
IMG_2079
IMG_2081
IMG_2082
IMG_2083
IMG_2084
IMG_2085
IMG_2086

Komentarji (4)

29.7.2016OceniMarelice 
No pa so si spet pridobili nekaj časa, da bodo lahko nadaljevali svoje poslanstvo z delom v občini, ki je po domače povedano to kar jim najbolj gre in to je j**** drug drugega v glavo :) Bravo kar tako naprej, sej je čas na vaši strani!
2.8.2016OceniFranc 
Saj to ni mogoče, pa ja so v Kostanjevici tako složni. Zdaj bi imeli celo svoje podjetje in vodo. Karte se mešajo, igralci pa se razkrivajo. Enkrat je delitvena bilanca, potem vlaganja v telefonijo, voda, pa turizem,...kdo neki bi bil zainteresiran za to? Hvala bogu, da se ne sprejme proračun, saj ne smete trošiti več svet res ne opravlja svojega dela.
4.8.2016OceniPrvak 
Važno, da so složni pred sejo v gostilni, pa seveda tudi takoj po seji...v gostilni.... V slogi je moč. In nesposobni lahko sposobne naredijo nesposobne!
5.8.2016Ocenidolenc 
g. Melita je za vse od ravnateljice, do napovedovalke. Še dobro, da taki vedo kje so javna finančna sredstva in preživijo. Eni imajo neznanske sposobnosti, če je potrebno narediti dolg na tuj račun so za. Niso krivi sami, se pa lahko vpraša, kako lahko sodelujejo še drugi v OS in podprejo volivci? Takih primerov je veliko, je to dopustno, da si sam planiraš, koliko bo iz proračuna in nato tudi v JZ.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava