dolenjska

Štipendije in enkratne pomoči perspektivnim mladim

29.7.2016 | 12:30 | B. B.

Štipendije in enkratne pomoči perspektivnim mladim

Novo mesto - Mestna občina Novo mesto je včeraj objavila pravilnik o podeljevanju izrednih štipendij in enkratnih denarnih pomoči za izobraževanje perspektivnih posameznikov. Razpis bo objavila prihodnji teden.

Kot so sporočili z občine, pri izbiri štipendistov tokrat prvič ne bo v ospredju učni uspeh, temveč bodo imeli prednost izjemni dosežki, ki niso nujno vezani zgolj na zadnje šolsko leto, pomembni pa so za promocijo ali razvoj občine na področjih kot so kultura, umetnost, šport in znanost. Sredstva so prednostno namenjena študentom, razpis pa bo objavljen ravno v tednu, ko prihajajo informacije o vpisih na fakultete.

Za izjemne dosežke na posameznem področju štejejo najvišja mesta na državnih tekmovanjih, udeležba ali najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih, priznanja za najboljše raziskovalne naloge, nagrajeno znanstveno raziskovalno, razvojno ali umetniško delo, objave znanstvenoraziskovalne naloge v strokovnih publikacijah in drugi izjemni dosežki.

Letos je občina v ta namen prvič odprla posebno proračunsko postavko, kar bo glede na izkazane potrebe omogočala tudi povečanje sredstev. Za letos je na postavki trenutno na voljo 4.000 evrov, za prihodnje leto pa je predvidenih 12.000 evrov.

O vsakem primeru bo odločala neodvisna komisija, ki jo bo imenoval župan.

Razpis bo odprt do 7. oktobra 2016.

Za študente in dijake

Možnost za pridobitev štipendije imajo perspektivni študenti vseh treh stopenj bolonjskega študija in perspektivni dijaki. Imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v novomeški občini. Do štipendije so upravičeni tisti dijaki, ki so imeli v zadnjem zaključenem šolskem letu povprečno zaključno oceno najmanj 4, študentje pa povprečno oceno najmanj 8. Poleg tega so morali dosegati tudi izjemne dosežke, ne smejo biti zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb, podjetniki ali (so)lastniki gospodarske družbe. Izjemoma se lahko štipendija podeli tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki pogoje glede ocen izpolnjujejo.

Za enkratne enkratne denarne pomoči velja enako, le da so so namenjene le študentom, ki se izobražujejo v tujini, so še sporočili z novomeške občine.

Pravilnik

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava