kronika

FOTO: Rudi nedolžna žrtev streljanja

31.7.2016 | 07:30 | J. A.

Šmihelsko naselje - Pot v gaj. (Foto: L. M.)

Šmihelsko naselje - Pot v gaj. (Foto: L. M.)

Novo mesto - Kot smo že poročali, je v petek za posledicami streljanja v romskem naselju Šmihel umrl 39-letnik, 20-letnik pa se zaradi strelov v istem obračunu zdravi v novomeški bolnišnici. Izvedeli smo, da je žrtev streljanja brat novomeškega občinskega svetnika Bojana Tudije Rudi Pirc, v bolnici pa je Rudijev sin Primož. Policisti so pridržali 18-letnega osumljenca, šlo naj bi za Sandrijana Brezarja.

»Moj brat je umrl čisto po nedolžnem, samo zato, ker je šel ponoči pogledat, kaj se dogaja v naselju, ker je bilo slišati vpitje,« je včeraj za Dolenjski list povedal Tudija, ki tudi živi v romskem naselju Šmihel in se je zaradi smrti v družini predčasno vrnil z morja.

V šmihelskem romskem naselju je bilo v petek ves dan veselo, saj so praznovali krst vnuka Roberta Petruše, gre za civila, ki se je v to naselje priselil iz Ljubljane.

BojanTudija in njegov zdaj že pokojni brat Rudi Pirc nista bila na praznovanju, bil pa je tam njun mlajši brat.

»Rudi je bil tudi na morju, z družino naj bi se vrnil v soboto, vendar sta se z ženo odločila, da gredo domov dan prej. Zvečer so šli kmalu počivat, a ko je okoli enajste slišal vpitje, se je odločil, da gre pogledat, kaj se dogaja, saj je vedel, da mora biti tam nekje tudi brat," zgodbo, ki so mu jo povedali drugi, obnovi Tudija. Iz hiše ni šel sam, z njim so bili 20-letni sin Primož, žena Jelica in 15-letna hči Rebeka, 12-letna Ivana pa je spala doma. A niso prišli do mesta, kjer so se Romi zabavali, Rudi je že prej obležal pod streli iz pištole. 

V bližini domovanj Brezarjevih in Zupančičevih so videli skupino Romov. Takrat je nekdo potegnil pištolo in Rudija najprej ustrelil v prsi, potem pa še v glavo. To je po besedah Tudije naredil 19-letni Sandrijan Brezar, njegov oče Sandi (o njem smo pisali pred enim letom, ko mu je občina postavila sanitarni zabojnik) pa naj bi v trebuh dvakrat ustrelil Rudijevega sina Primoža, ki je k sreči izven življenjske nevarnosti. Sandi je po besedah sogovornika po dogodku pobegnil.

Tudija ocenjuje, da streli sploh niso bili namenjeni njegovem bratu in nečaku, ampak članom družine Zupančič, ki je bila v zadnjem obdobju sprta z Brezarjevimi. Člani teh dveh družin naj bi se v petek pred streljanjem kregali in klofutali.

»Prepirali so se zaradi otrok. Zadnja dva meseca so policisti v naše naselje hodili tudi po dvakrat na teden,« pojasni Tudija, ki razočaran ugotavlja, da se stanje po romskih naseljih slabša, mladina pa po njegovi oceni nima več realnega pogleda na situacijo. Upa, da bo krvnik njegovega brata dobil pošteno kazen.

‹ nazaj