Ribniški grad popeljali nazaj v srednji vek

10.8.2016 | 08:15

Nastopajoči so se predstavljali pod odrom graščakovemu omizju in seveda obiskovalcem. (Foto: M. L.-S.)

Nastopajoči so se predstavljali pod odrom graščakovemu omizju in seveda obiskovalcem. (Foto: M. L.-S.)

Graščakovo omizje je dobilo častno častno na odru ribniškega gradu. (Foto: M. L.-S.)

Graščakovo omizje je dobilo častno častno na odru ribniškega gradu. (Foto: M. L.-S.)

Zakonca Lidija in Bojan Tomše (Foto: M. L.-S.)

Zakonca Lidija in Bojan Tomše (Foto: M. L.-S.)

Ribnica - Zakonca Lidija in Bojan Tomše iz Ribnice sta kot velika ljubitelja vsega, kar je povezano s srednjim vekom, pred štirimi leti ustanovila KUD Viteški red Viridi Hedera. Ribiški viteški red Viridi Hedera ali po slovensko Zeleni bršljan, je že naslednje leto organiziral v Ribnici na gradu prvi srednjeveški dan. Spodbujena s podpro somišljenikov, kot tudi ribniškega župana Jožeta Levstka, še posebno pa direktorja Knjižnice Miklova hiša Marka Zupanca, na pobudo katerega sta se zakonca opogumila in tudi organizirala prvi srednjeveški dan, pa sta letos ribniški grad že tretjič zapored popeljala nazaj v srednji vek.

Prvo leto so imeli 80 nastopajočih, lani je skozi odrske nastope predstavilo srednjeveške plese, glasbo, igre ter borilne in tekmovalne veščine že 160 članov različnih skupin iz osmih slovenskih krajev ter Koprivnice in Reke iz sosednje Hrvaška, letos pa so naredili še korak naprej. Povabili so namreč še več skupin ter rokodelcev in trgovcev, ki so s svojimi šotori in stojnicami zapolnili grajski park ob odru in za stavbo poročne dvorane, obogatili pa so tudi sam program z novostjo - graščakovim omizjem.

Za graščakovo omizje so posedli predstavnike srednjeveških skupin, ki imajo graščake povezane z Ribnico, pa tudi osebnosti iz ribniškega in širšega slovenskega prostora, kot so bili denimo direktor Knjižnice Miklova hiša Marko Zupanc, direktor založbe Vejica Rado Škrjanec, novinar Marko Modrej, pa stand up komičarka Lucija Ćirović, glasbenik Samuel Hudl, igralka Gordana Pirš… Seveda tudi župan Levstek ni manjkal. Še več. Zasedel je častne mesto graščaka gostitelja članov omizja, ki so z odra ribniškega gradu spremljali predstavitve in nastope skupin, kot da gre za zabavo samo njim – graščakom organiziranih nastopov. S skupno kar okoli 200 udeleženci so se graščakovemu omizju, pa seveda tudi vse ostalim obiskovalcem, predstavili: Podlomarji društva Cer Cerovo, KD igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja z Jesenic, TD Suha Krajina z vitezi Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberka, KD Lonca iz Škofje Loke, KUD Klati Vitez, Ordo Sancti Viti iz Reke, Merlin, Koprivniški mušketirji in haramije iz Koprivnice, Viteški red Sv. Nikole iz Varaždina, KUD Gnezdo in Taberna Historica ter domače skupine: Nonet Vitra, Društvo kmečkih žena Ribnica in ribniške mažorete.

M. L.-S.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava