Zanimiv pogovor s pomembnim Kostelcem msng. dr. Ivanom Jurkovičem

16.8.2016 | 09:05

Na sliki z leve Tomi Gavranič, Martin Marinč, ravnatelj šole pri Fari,  dr. Ivan Jurkovič in Valentin Južnič, predsednik kostelskega društva. (Foto. M. Glavonjić)

Na sliki z leve Tomi Gavranič, Martin Marinč, ravnatelj šole pri Fari, dr. Ivan Jurkovič in Valentin Južnič, predsednik kostelskega društva. (Foto. M. Glavonjić)

Kostel

Na predvečer Marijinega vnebovzetja, največjega praznika na Kostelskem, je tamkajšnje Kostelsko društvo medse povabilo enega zagotovo najbolj prepoznavnih rojakov, ki se je uveljavil v svetu, pri tem pa ni nikoli pozabil, od kod je doma - msng. dr. Ivana Jurkoviča.

O svojemu uspešnemu poslanstvu daleč proč od domovine je msng. dr. Ivan Jurkovič številnim obiskovalcem spregovoril v pogovoru s Tomijem Gavraničem, odgovornim urednikom Radia Univox. Dr. Jurkovič , leta 1952 rojen v Banja Loki , je bil v duhovnika posvečen. Študij je nadaljeval na Papeški lateranski univerzi v Rimu, kjer je leta 1988 doktoriral iz cerkvenega prava. V letih 1980–1984 je opravil diplomatsko izobraževanje na Papeški cerkveni akademiji v Rimu, tam je diplomiral leta 1984. Opravljal je diplomatske službe apostolska nunciatura v Južni Koreji in Kolumbiji, na predstavništvu Svetega sedeža v Rusiji, bil svetovalec Državnega tajništva – Oddelek za odnose z državami, apostolski nuncij v Belorusiji, Ukrajini in nazadnje v Ruski Federaciji, v Moskvi. Od februarja 2016 pa je s strani Svetega očeta Frančiška imenovan za stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi ter stalnega opazovalca pri Svetovni trgovinski organizaciji.

»Po končani srednji kemijski šoli sem leta 1971 stopil v ljubljansko bogoslovno semenišče. Odločitev je mnoge presenetila, jaz pa sem v tem našel ne le duhovno širino, » je dejal dr. Ivan Jurkovič, ki je dan pozneje pri farni cerkvi vodil še bogoslužje v okviru tradicionalnega praznovanja Tamburanje va Kostele. Sicer pa ga jev cerkveno diplomacijo priporočil nadškof dr. Alojzij Šuštar, ko mu je dejal: Ivan, pojdite v svet. Če vam ne bo šlo tako, kot si želite, se lahko kadar koli vrnete domov«.

M. Glavonjič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava