dolenjska

Industrijska cona Trebnje: OPPN potrdili, krajani razočarani

18.8.2016 | 08:20 | J. S.

Trebanjski občinski svet (Foto: J. S.)

Trebanjski občinski svet (Foto: J. S.)

Na včerajšnjo sejo so prišli tudi krajani Dolenje Nemške vasi

Na včerajšnjo sejo so prišli tudi krajani Dolenje Nemške vasi

Matej Barbo

Matej Barbo

Župan Alojzij Kastelic

Župan Alojzij Kastelic

Trebnje - Avgustovska seja trebanjskega občinskega sveta je bila včeraj vroča. Svetniki in svetnice so imeli med drugim na dnevnem redu usklajen predlog odloka o spremembah in dopolnitvah občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za industrijsko cono Trebnje, ki so ga v drugi obravnavi z 11 glasovi za tudi potrdili. A brez žgoče razprave, ki so ji prisluhnili tudi krajani Dolenje Nemške vasi, ni šlo.

Predlog sprememb in dopolnitev OPPN-ja za industrijsko cono, ki leži tik ob Dolenji Nemški vasi, duhove buri že dalj časa, med drugim so krajani ostro nasprotovanje proti načrtovanim spremembam izrazili na javni obravnavi omenjenega OPPN-ja. Jabolko spora je t. i. ureditvena cona P2, v kateri so bili sicer predvideni manjši industrijski objekti, saj je ta tudi najbliže vaškemu jedru, a novi prostorski akt v njej omogoča gradnjo večjih objektov.

»Jaz sem za nova delovna mesta in podpiram razvoj gospodarstva, vendar mi eno leto nismo prisluhnili krajanom,« je o pomanjkanju dialoga in iskanju kompromisa z bližnjimi krajani včeraj dejala Špela Smuk in hkrati izrazila obžalovanje, da občina še ni pristopila k urejanju načrtovane zelene bariere. »Pa tudi ni prav, da ste nas postavili pred zid,« je bila do župana Alojzija Kastelica še kritična Smukova, saj občina s projektom urejanja industrijske cone kandidira za sredstva na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Župan Kastelic je poudaril, da je bojazen pred načrtovano gradnjo nove hale trebanjskega podjetja Rem odveč, saj ta ne bo gradil v ureditveni coni P2, kot je bilo sprva načrtovano, temveč v ureditveni coni P1, ki je od naselja bolj oddaljena in kjer je bila gradnja večjih objektov tudi ves čas predvidena.

A krajani ostajajo nezaupljivi. »Župan je že večkrat nekaj obljubil. Če to le reče in tega ne podpiše, ne velja čisto nič,« je bil po razpravi oster Matej Barbo, ki je sicer stališče krajanov predstavil tudi občinskemu svetu. »To je bil skoraj zadnji korak, ki smo ga lahko naredili, prisluhnil nam ni nihče.

Iz izkušenj pa vemo, da bomo imeli težave, saj težka industrija pod okno stanovanjske hiše ne sodi,« je še dejal in dodal, da je bilo izid glasovanja mogoče pričakovati.

»Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha,« pa pravi župan in zagotavlja, da Rem tik ob Dolenji Nemški vasi ne bo gradil, če investitorjev ne bo, pa bodo lahko ureditveno območje P2 razdeli tudi na manjše enote. »Trebnje rabi industrijski razvoj in če ga ne bo, bomo kot kraj zaostali,« je še prepričan.

Ostali sklepi
Na včerajšnji 16. redni seji so trebanjski svetniki in svetnice potrdili tudi usklajen predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za poslovno logistično cono Bič, s katerim bodo podjetju Treves omogočili gradnjo skladišča. Omenjeni OPPN so včeraj sprejeli brez burne razprave, potrdilo ga je 19 članov občinskega sveta.

Občinski svet se je seznanil tudi z dokumentom identifikacije investicijskega projekta (DIIP) in investicijskim programom (IP) za ureditev industrijske cone Trebnje. Kot že omenjeno, občina s projektom kandidira na razpisu gospodarskega ministrstva, kjer si lahko za naložbo, ocenjeno na 880 tisoč evrov, obeta 90 odstotkov sofinancerskih sredstev.

Občinski svet je včeraj odločal tudi o ustanovitvi stavbne pravice za ureditev območja nekdanje tržnice, kjer krajevna skupnost Trebnje načrtuje urejanje medgeneracijskega parka, in ureditev območja ob tukajšnjem CIK-u, kjer želi krajevna skupnost zasnovati Forma vivo. Svetniki in svetnice so odločili, da občina sklene pogodbi o brezplačni ustanovitvi stavbne pravice za obdobje petih let za izvedbo obeh projektov v korist krajevne skupnosti.

Sicer pa je bilo na včerajšnjem dnevnem redu predvideno tudi odločanje o elaboratu o oblikovanju cene izvajanja storitve javne službe odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode, a so na predlog Davida Klariča točko umaknili z dnevnega reda. Kot je poudaril, namreč gradivo ni bilo pripravljeno v skladu s sklepom z zadnje seje občinskega sveta, ko je ta sklenil, naj občina za omenjeno storitev zagotovi subvencijo v višini 110.000 evrov.

‹ nazaj

Galerija (8)

Seja Trebnje_ 001
Seja Trebnje_ 002
Seja Trebnje_ 003
Seja Trebnje_ 004
Seja Trebnje_ 005
Seja Trebnje_ 006
Seja Trebnje_ 007
Seja Trebnje_ 008

Komentarji (1)

19.8.2016—   (1) (1)OceniKrajan DNV 
Bil sem na seji. Tole je res bilo patetično s strani svetnikov, ki so podprli industrijsko cono. Vse bi rad povabil na kavo, da vidijo v kakšen živimo že sedaj. Zahvalil bi se ga. Smuk, Kaplanu in Zajcu za zdrav razum. Vsi ostali so molčali in dvigali roke! Sram me je, da smo jih izvolili!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava