kočevsko-ribniško

Podružnična šola Osilnica zapira vrata

18.8.2016 | 15:15 | J. S.

Otroci se bodo morali z novim šolskim letom voziti v 25 kilometrov oddaljeno Faro. (Foto: arhiv lokalno.si)

Otroci se bodo morali z novim šolskim letom voziti v 25 kilometrov oddaljeno Faro. (Foto: arhiv lokalno.si)

Osilnica - Z novim šolskim letom bo svoja vrata zaprlo pet podružničnih šol, med njimi tudi podružnična šola v Osilnici. Kot poroča STA, bi namreč šolo obiskovala le še dva učenca, zato ministrstvo za izobraževanje ni dalo soglasja za njeno nadaljnje financiranje. Osilniški župan Antun Volf je razočaran in opozarja, da se bodo morali otroci voziti v 25 kilometrov oddaljeno Faro.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da soglasja k nadaljnjemu financiranju podružnične šole v Osilnici niso mogli dati, ker je imela šola zaradi upadanja števila učencev zgolj še en oddelek in še tega bi v novem šolskem letu obiskovala zgolj dva učenca.

Takšna odločitev je v skladu s pravilnikom o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, pravijo. Omenjeni pravilnik namreč določa, da se postopek za spremembo statusa šole začne, ko ustanovitelj (občina) ugotovi, da ima podružnica šole na območjih s specifično poselitvijo in na območjih z razvojnimi posebnostmi manj kot pet učencev.

Na ministrstvu pravijo, da bodo sredstva za financiranje podružnice znova zagotovili takoj, ko bodo vzpostavljeni pogoji za njeno ponovno delovanje. Za STA so navedli še, da bodo v šolskem letu z delovanjem začasno prenehale še štiri podružnične šole - Novaki (OŠ Cerkno), Šmarje (OŠ Dobravlje, Ajdovščina), Završe (OŠ Mislinja) in Javorje (OŠ Črna). Tako bo v novem šolskem letu predvidoma delovalo 320 podružničnih OŠ.

Nad odločitvijo ministrstva je razočaran osilniški župan Volf. Kot pravi, so na ministrstvu birokrati, ki se držijo zgolj pravilnikov in ne razumejo, kaj takšen ukrep pomeni za sam kraj, prav tako za učence in njihove starše.

Zdaj se bodo morali namreč učenci voziti v 25 kilometrov ali več oddaljeno Osnovno šolo Fara. "Zjutraj bodo šli v šolo ob sedmih in se bodo vrnili ob 15. uri 15.30. Kako naj se en sedemletni otrok vozi vsak dan 50 in več kilometrov in je zdoma toliko časa?" se sprašuje.

Opozarja tudi, da starši otroke že zdaj vozijo v vrtec na Hrvaško, zdaj pa bi jih lahko vpisali tudi v hrvaško osnovno šolo, ki je od Osilnice oddaljena le en kilometer. Dodaja še, da imajo na občini zvezane roke in ne morejo narediti ničesar, da bi lahko šola v Osilnici delovala še naprej.

Nad ukinitvijo podružnične šole so razočarani tudi v Društvu Osilniška dolina. Slednje je v pismu, ki ga je objavil Dnevnik, ministrstvo tudi pozvalo, naj svojo odločitev prekliče. Opozarja namreč, da je Osilniška dolina obmejno območje in daleč od središča države ter da se sooča z nerazvitostjo in izseljevanjem. "Koliko lepih besed o slovenščini, slovenskem jeziku slišimo, kakšno skrb posvečamo temu. Tu pa se zapira šola," so zapisali. Ministrstvo so pozvali, naj ne zapira še "zadnjih žarišč izobraževanja v odročnih krajih", je še poročala STA.

‹ nazaj

Komentarji (3)

18.8.2016Ocenikol 
Župan v tem primeru ne razmišlja najbolj ekonomično. Imeti aktivno šolo, jo vzdrževati, čistiti, ogrevati, hladiti in tako naprej, samo zaradi dveh učencev nima smisla. Potem to povleče celo verigo za seboj, zaposleni morajo biti čistilka, šofer, hišnik, tajnica, ravnatelj, podravnatelj in še nekaj učiteljev. Prav tako mora obratovati kuhinja, telovadnica, imeti morajo športne dneve in izlete. Vse to zaradi dveh učencev? Država je končno prav odločila.
5.9.2016 1 (1) (0)OceniA.K. 
Pozdravljeni, žalistno je, da o naši šoli komentirate ljudje, ki ne veste kakšno je tukaj stanje. Šola je v isti stavbi kot občina, prave telovadnice otroci nimajo, nimajo hišnika, gospa, ki pa čisti je tudi na javnih delih in čistilka(polovico plače dobi od občine).Torej razen učiteljice otroci NIMAJO drugih zaposlenih na tej šoli, po otroke pa hodijo starši sami oz. za bolj oddaljene jih vozi občina. Na vse izlete gredo skupaj z matično šolo. A se vam zdi, da imajo vaši otroci boljše šolske pogoje? Kako daleč pa jih vi vozite v šolo? Pustite nam vsaj to kar imamo, če jim že ne privoščite šolanja kot je npr. možno v Ljubljani!
5.9.2016 1 (1) (0)OceniFranc 
Za slovenske otroke ni denarja niti za šolanje niti za malice. Je pa denar 7000 EUR za vsakega begunca na mesec. Jasno je da tega denarja ne dobijo begunci, ga pa mafija, ki jemlje Slovencem in otrokom.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava