bela krajina

Neusklajenih posegov ne bo več

19.8.2016 | 13:30 | M. B.-J.

Na Majerju je bilo doslej kar precej neusklajenih posegov v prostor, nekatere dejavnosti so za ta prostor neprimerne, prav tako pa ni primeren niti dostop za tovorni promet. (Foto: M. B.-J.)

Na Majerju je bilo doslej kar precej neusklajenih posegov v prostor, nekatere dejavnosti so za ta prostor neprimerne, prav tako pa ni primeren niti dostop za tovorni promet. (Foto: M. B.-J.)

Črnomelj - V črnomaljski občini so pripravili osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Majer v Črnomlju, ki obsega nekdanjo vojašnico, ki se je, ko jo je po osamosvojitvi vojska zapustila, spremenila v gospodarsko cono. V izpraznjenih objektih so nenačrtno začeli proizvodne, poslovne, storitvene, skladiščne in druge dejavnosti, katerih razvoj je bil pretežno stihijski in podrejen trenutnim potrebam.

Ker so bile prostorske možnosti omejene, so objekte neusklajeno obnavljali, nadzidavali in dozidavali. V OPPN pa so podani pogoji za urejanje, sanacijo in boljšo podobo objektov, gradnjo novih objektov, urejanje parkov ter prostorov za šport in rekreacijo, urejanje gospodarske javne infrastrukture, ohranjanje narave in varstvo kulturne dediščine. Predvideni posegi so v osnutku OPPN, ki so ga občinski svetniki sprejeli, načrtovani tako, da bo omogočen razvoj obstoječih dejavnosti in umestitev novih, hkrati pa bodo vzpostavili povezavo med Majerjem in starim mestnim jedrom.

V obstoječih objektih bodo ostale proizvodne, servisne, storitvene in druge dejavnosti, dovoljene bodo širitve dejavnosti, ki nimajo škodljivih vplivov na okolje ter na delovne in bivalne pogoje. Dejavnosti, kot so na primer bencinski servis ter zunanja deponija gradbenih strojev in hlodovine, pa ne bodo dovoljene. Za obstoječe stavbe bo dovoljena obnova, dozidava in nadzidava, povezovanje več objektov ter odstranitev objektov in gradnja novih.

V OPPN je osrednji objekt nekdanje vojašnice namenjen predvsem za družbene dejavnosti, kot so podjetniški inkubator, knjižnica, razvojno-izobraževalne dejavnosti, mladinski klub, društva, multimedijski center in podobno. Sicer pa naj bi na Majerju uredili tudi učno pot in otroško igrišče. Prostor, kjer je nogometno igrišče in ob njem, pa bi namenili za trgovino, gostinstvo, obrt, storitve, poslovne in podobne dejavnosti. Površine za oddih, rekreacijo in šport bi razširili še proti obrežju Lahinje. Dopolnili bi jih z novimi športnimi in rekreacijskimi objekti, sanitarijami, manjšim gostinskim lokalom in objektom za spravilo orodja in opreme. Sedanje parke bi obnovili, odstranili stara in nevarna drevesa, uredili površine za pešce in urbano opremo, kot so klopi, luči, koši za odpadke. Prav tako bi sanirali in dopolnili komunalno, energetsko in telekomunikacijsko infrastrukturo. Za boljšo prometno dostopnost sta predlagani dve rešitvi nove prometne povezave prek Lahinje, bodisi na Ulico pod lipo ali na Trg svobode.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista z dne, 11. avgust 2016.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava