20.8.2016 | 13:00 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše
Semič - Kulturni center Semič pripravlja že peto leto zapored Poletne večere, s katerimi želi nekoliko razbiti poletno kulturno mrtvilo in predstaviti domače ustvarjalce. Po treh julijskih Poletnih večerih je bila včeraj prireditev z naslovom Kočevarji pri nas in z nami.
Maridi Tscherne je pripovedovala o tradicionalni kočevarski kulinariki, še posebno pozornost pa je namenila kruhu. Ob tem je nanizala številne zanimivosti iz življenja Kočevarjev, ki so več kot 600 let živeli tudi na območju sedanje semiške občine. Tiste, ki so to želeli, je naučila peči ptičke iz krušnega testa.
Po besedah Rose Mohar je bilo nekdaj na semiškem območju 34 kočevarskih naselij, sedaj pa jih je registriranih le še devet. Nobeno ni bilo povsem nemško, v njih pa je sredi 19. stol. živelo 23.000, po nekaterih podatkih pa celo 29.000 Kočevarjev. Leta 1910 jih je bilo 19.000, leta 1940 12.500, v zimi z leta 1941 na 1942 pa je bilo izseljenih 11.509 Kočevarjev. Še vedno pa se je, kljub temu, da prevladujejo razvaline ali pa je vasi že prerasel gozd, na Kočevarje ohranilo veliko spominov.
Zadnji dogodek v okviru Poletnih večerov bo 26. avgusta, ko se bo začela tudi Semiška ohcet.
Galerija (12)
Slika 1: Na poletnih večerih o Kočevarjih
Slika 2: Na poletnih večerih o Kočevarjih
Slika 3: Na poletnih večerih o Kočevarjih
1/12: IMG_7990_1_1
2/12: IMG_7991_2_1
3/12: IMG_7992_3_1
4/12: IMG_7993_4_1
5/12: IMG_7994_5_1
6/12: IMG_7995_6_1
7/12: IMG_7996_7_1
8/12: IMG_7997_8_1
9/12: IMG_7998_9_1
10/12: IMG_8000_10_1
11/12: IMG_8001_11_1
12/12: IMG_8002_12_1
Povezane objave
Ocene komentarjev