gospodarstvo

Kočevski les uspešno raste

21.8.2016 | 09:30 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Kočevje - Območni lesno-predelovalni center Kočevski les, ki ga je Občina Kočevje ustanovila pred poldrugim letom, je v polletju dosegel približno 400.000 evrov prodaje in ustvaril 15.000 evrov dobička. Poravnal je vse obveznosti in občinsko koncesnino v znesku 150.000 evrov, ob koncu leta pa si obeta vsaj podvojitev navedenih izidov.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je za STA povedal, da se bo dvema redno zaposlenima v Kočevskem lesu 1. septembra pridružil še tretji, podjetje pa ves dobiček vlaga v lastni razvoj.

V prvem polletju so sicer posekali 7500 kubičnih metrov gozdnega lesa, omenjeno količino pa nameravajo do konca leta še vsaj podvojiti. Vso posekano hlodovino so prodali slovenskim kupcem, več kot polovico navedene količine pa so predelali v lokalnem prostoru.

Sami so razžagali 330 kubičnih metrov hlodovine in v dveh lastnih sušilnicah posušili 200 kubičnih metrov žaganega lesa. Do polletja so si priskrbeli tudi certifikata, ki na področju lesne predelave zagotavljata sledljivost lesa, zaradi katerih si pri svojih izdelkih obetajo več dobička.

Do letošnjega polletja so v kočevskih občinskih gozdovih opravili tudi vso sanitarno sečnjo in obvladali problem lubadarja. Kočevski gozdno-lesni verigi se je letos pridružilo 15 partnerjev s področij sečnje in spravila lesa, žagarstva in lesne predelave, s čimer so pri teh prišli do dodatnih 20 delovnih mest.

Dogradili so logistični center za skladiščenje posekanega lesa, prijavili so se na razpisa za sečnjo in spravilo lesa v državnih gozdovih ter za nepovratna sredstva na področju razvoja novih lesnih izdelkov. Kočevski les se je vključil tudi v promocijski zadrugi Zakladi Kočevske in Festival lesa, sčasoma pa bi radi - tudi s sečnjo v zasebnih gozdovih - prišli še do večjih količin lesa, o čemer smo v Dolenjskem listu že poročali.

Med letošnjimi načrti je župan navedel še preplastitev območja podjetja z asfaltom in gradnjo dveh novih sušilnic, ki se bosta ob morebitni boljši oskrbi z lesno surovino pridružili prvima dvema za 100 in 50 kubičnih metrov lesa. Podjetje se sicer s toplotno energijo oskrbujejo iz bližnje občinske kotlovnice na lesno biomaso, v kateri konča tudi ves njihov lesni odpadek.

V končnem delu projekta Kočevskega lesa bi radi omenjeno kotlovnico nagradili in začeli s kogeracijsko soproizvodnjo električne energije. Pri tem naj bi šlo za do 10-milijonsko naložbo, ki jo nameravajo, takoj ko bo država to omogočila, izvesti z evropskim razpisnim denarjem. Sicer so omenjeni projekt že pripravili.

Njihov cilj je, da občinski les na domačem območju razžagajo in posušijo ter s tem njegovo vrednost najmanj podvojijo, hkrati pa zagotovijo nova delavna mesta. Kot predvidevajo, so z uresničenjem vseh projektov, povezanih z lesom in njegovo predelavo, na Kočevskem dobre možnosti, da bi tam zagotovili približno 100 novih delovnih mest, je po poročanju STA še povedal Prebilič.

‹ nazaj

Komentarji (2)

5.9.2016Ocenifickel 
Pozdravljam skrb Kočevskega župana za les in pozdravljam ustanovitev takšnega podjetja , občina s trudi skrbeti za svoj gozd podobno gospodarno kot Slovenska cerkva, Žal pa tega ne zna slovenska država Samo v Avstrijo se letno izvozi već kot milion kubikov okroglega kvalitetnega lesa
26.9.2016OcenijURČEK 
Me hudu zanima kva dogaja z našim feldmaršalom fon Kr Kovićem. A je spet kakšen zrakomlat dol sklatu?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava