kultura

V Sarajevu nagrada tudi Kozoletovem dokumentarcu Meje

21.8.2016 | 11:35 | M. M.

Damjan Kozole (Foto: Vertigo, arhiv DL)

Damjan Kozole (Foto: Vertigo, arhiv DL)

Sarajevo - V Sarajevu se je sinoči s podelitvijo nagrad sklenil 22. filmski festival. Nagrado srce Sarajeva za najboljši film je prejela turško-francosko-romunsko koprodukcija Album, za najboljši dokumentarni film pa romunski Samo dih. Dokumentarnemu filmu Meje krškega režiserja Damjana Kozoleta je žirija namenila posebno priznanje za človekove pravice.

Nagrado srce Sarajeva za najboljšo igralko je prejela Irena Ivanova za vlogo v filmu Brezbožnica. Bolgarsko-francosko-danska koprodukcija je dobila še posebno nagrado žirije, piše na spletni strani festivala. Nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca pa je prejel Gheorghe Visu za vlogo v filmu Psi. Žirija je romunsko-francosko-bolgarsko-katarski koprodukciji prav tako namenila še posebno priznanje. Nagrado za najboljši kratki film si je prislužil srbski film Tranzicija.

Kozole se je na festivalu predstavil še s celovečernim filmom Nočno življenje, ki je bil prikazan v spremljevalnem programu V fokusu, slovensko kinematografijo pa je tam zastopal še filmski projekt metliške režiserke Maje Weiss in producenta Danijela Hočevarja ter produkcijske hiše Vertigo Ime mi je Damian. Predstavljen je bil v sklopu CineLink, kjer predstavljajo najbolj obetavne filmske projekte iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja.

Festival so v prestolnici Bosne in Hercegovine prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva z željo, da bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta, je med drugim poročala STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava