Konec tedna za Jernejevo dve razstavi, povorka, petelinjada, kasaške dirke...

23.8.2016 | 09:00

Petelin na čelu Jernejevega povorke. (Foto: L. M., arhiv DL)

Petelin na čelu Jernejevega povorke. (Foto: L. M., arhiv DL)

Šentjernej - Dogajanje v okviru Jernejevega bo ta konec tedna doseglo vrhunec. V četrtek, 25. avgusta, TD Vrhpolje in vaški gradbeni odbor za most vabita ob 18.30 na slovesno odprtje mostu in informativne table. Obeta se tudi kulturni program.  Pihalni orkester občine Šentjernej pod vodstvom Sandija Franka pa bo ob 20. uri izvedel promenadni koncert na plac sredi Šentjerneja.

 V petek, 26. avgusta, bodo ob 17. uri v Kulturnem centru Primoža Trubarja odprli dve zanimivi razstavi. Društvo kmetic Šentjernej pripravlja razstavo pogrinjkov in jedi, ki so nekoč spremljali vse praznike in življenjske dogodke v družini, Društvo vinogradnikov Šentjernej, ki vse do nedelje vabi na plac na promocijo cvička, pa je organizator likovne razstave cvičkorelov z nedavne likovne kolonije. Ob tej priložnosti bo Društvo vinogradnikov predstavilo t. i. županovo vino. Razstava prazničnih jedi bo na ogled do nedelje, 28. avgusta, slikarska razstava pa do 20. septembra.

Sobota, 27. avgusta, bo pestra ves dan. Dopoldne se bo veljalo oglasiti na sejemskem prostoru, kjer bo med drugim že od 8. ure potekalo tradicionalno kuhanje županovega golaža, z manjšo razstavo eksotičnih živali se bo predstavil Aleš Ambram (Bioexo). Občina Šentjernej ob 15. uri vabi vse občane na slavnostno sejo občinskega sveta v Kulturni center Primoža Trubarja. Podelili bodo občinska priznanja in plakete ter priznanja župana. V kulturnem programu bodo nastopili otroci vrtca Čebelica Šentjernej.

Ob 17. uri bo sledila povorka Jernejevo 2016, v kateri bodo sodelovala vsa domača društva, ter tudi nekatera iz sosednjih občin. Zatem pa bo v veliki dvorani Antona Lesjaka v kulturnem hramu Petelinjada 2016, petelinje dirke, ki jih Kulturno - etnološko društvo Gallus Bartholomaeus v sodelovanju s TD Občine Polzela v domačem kraju spet pripravlja po desetih letih. Tekmuje lahko vsak, ki ima hitrega petelina, tudi če ni šentjernejske pasme, če kdo petelina nima, pa mu ga lahko tudi priskrbijo. Na prireditvi bodo obiskovalci izbirali miss Holinčice, posebna točka bo predstava, ko bo petelin Pero Bellus 1. naskakoval osebni rekord v skoku v višino z mesta.

V nedeljo, 28. avgusta, se bo praznično dogajanje zaključilo s farnim žegnanjem in praznično mašo v župnijski cerkvi ob 10. uri, popoldne pa se zanimiv dogodek obeta še na hipodromu Šentjernej. Klub za konjski šport Šentjernej ob 14. uri vabi na tradicionalne kasaške dirke, ki jih bo popestrila dirka četverovpreg - Ben Hur in prijateljstvo brez meja Tamare Hočevar s konjem.

L. Markelj

Komentarji (1)

23.8.2016OceniMetka 
Kakor vem, bo v nedeljo sv. maša ob 10. uri in ne ob 20. Netočne informacije - kot že tolikokrat ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava