posavje

Sodišče ponovno opozorilo na nepravilnosti pri imenovanju direktorice Kulturnega doma Krško

23.8.2016 | 17:30

Darja Planinc (Foto: A. K., arhiv DL)

Darja Planinc (Foto: A. K., arhiv DL)

Krško - Upravno sodišče je s svojo drugo sodbo Občino Krško vnovič opozorilo, da ni zadostno obrazložila, zakaj so pri imenovanju direktorice Kulturnega doma Krško izbrali kandidatko, ki za to mesto naj ne bi imela zadostnih delovnih izkušenj. Dosedanje odločitve svetnikov je razveljavilo in zahtevalo ponovitev postopka. Občina se bo pritožila.

Krški svetniki so sicer za novo direktorico Kulturnega doma Krško konec junija potrdili Darjo Planinc, za katero se je, kljub temu, da je svet zavoda zaradi neizpolnjevanja pogojev ni potrdil, odločila tudi občinska mandatna komisija. Takratna direktorica Katja Ceglar in po mnenju sveta zavoda edina ustrezna kandidatka pa je na upravnem sodišču vložila tožbo.

Upravno sodišče je nato odločilo, da je sklep o imenovanju nove direktorice, ki so ga krški svetniki sprejeli na junijski seji, pomanjkljiv. Ker kot sestavnega dela ni vseboval obrazložitve za imenovanje Planinčeve, pa sodišče ni moglo odločati o samem postopku izbire nove direktorice.

Sodišče se tudi ni opredelilo glede vsebinskih vprašanj, temveč je navedlo, da bi morali akti vsebovati obrazložitev, ki omogoča presojo oz. bi lahko sodišče na podlagi te obrazložitve presojalo zakonitost akta o izbiri z vidika razpisnih pogojev. Krškemu občinskemu svetu pa je zato odredilo vnovično odločanje med Ceglarjevo in Planinčevo. Krški svetniki so zatem Planinčevo vnovič potrdili, Ceglarjeva pa se je drugič pritožila.

Upravno sodišče je nato v sodbi, ki jo je Ceglarjeva prejela danes, kot je njen odvetnik Dino Bauk povedal za STA, opozorilo, da krška občina izbire vnovič ni zadostno pojasnila in da ni priložila dokumentov, iz katerih bi bilo razvidno, da je nova direktorica Planinčeva potrebne delovne izkušnje dobila kot redno zaposlena v kulturni ustanovi.

Občinskim svetnikom je tudi naložilo ponovitev postopka izbire in razveljavilo njihove dosedanje tovrstne sklepe. Če na krški občini tega ne bodo upoštevali in se pri izbiri za direktorico v tretje odločili za kandidatko, ki ne ustreza razpisnim pogojem, pa je Bauk napovedal novo tožbo.

Ocenil je še, da bodo morali krški svetniki pri svojem tretjem odločanju pozabiti na strankarsko voljo in pripadnost ter se odločati po pravilih in brez diskriminacije.

Krški župan Miran Stanko pa je v odzivu za STA dejal, da sodišče občinske obrazložitve ni upoštevalo in je odločalo pristransko. Zadnjo sodbo je označil za norčevanje iz občinskega sveta in hkrati napovedal pritožbo.

Ceglarjeva, ki ji je za omenjeno vodstveno mesto avgusta potekel drugi petletni mandat in je od srede avgusta brezposelna, je pojasnila, da je krška občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ob začetku postopka in odpiranju štirih prispelih vlog ugotovila, da vse kandidatke izpolnjujejo v razpisu zahtevane pogoje, svet javnega zavoda Kulturni dom Krško pa je nato kot edino ustrezno izbral njo.

V nadaljevanju postopka je omenjena komisija za direktorico svetnikom predlagala diplomirano ekonomistko Planinčevo, ki po mnenju Ceglarjeve ne izpolnjujejo pogojev za vodenje tega zavoda in ima le uradniške delovne izkušnje.

Ceglarjeva se sicer pri svojem potegovanju za tretji direktorski mandat sklicuje na svoje, kot je dejala, nezanemarljive uspehe, uspešno prenovo kulturnega doma, na njegov dober obisk in pošteno delo.

‹ nazaj

Komentarji (5)

25.8.2016Ocenidolenc 
Se kar nadaljuje. Kdor bo zmagal, bo poraženec. Politika je pri tem pomagala, ampak ni še rezultata. Situacija bo najbolj čista, če se ponovi postopek, pojavijo pa se še drugi možni kandidati.
25.8.2016 1 (1) (0)OceniBorut 
To je pa to če že v naprej ne prilagodiš razpisa za izbranca. V Novem mestu so bili bolj pametni. Tam so razpis prilagodili, tako da so kar eno leto čakali na Macedonijevo prijateljico, da je zaključila študij. Ostalih 18 kandidatov pa so izločili najprej po Macedonijevem potem pa še po Groblerjevem "kriteriju"!
25.8.2016 1 (1) (0)OceniBorut 
To so čudni v Krškem, da o imenovanjih odloča Občinski svet. V Novem mestu je Macedoni ustanovil kadrovsko komisijo, ki je sestavljena iz članov njegove liste pa ni nobenih problemov. Če pa nekdo nima ustreznih delovnih izkušenj pa teh v razpisu ne zahtevaš. Oziroma jih lahko zmanjšaš za 1/3. Treba se je samo spomniti en kriterij.
25.8.2016Ocenijoze 
V Krškem odslovit stranko SLS, ki dela samo še za svoj žep pa svoje ljudi nastavlja in to,ki nimajo ustrezne izobrazbe kot npr.županja,ki vleče za ne delo fino plačo ter samo fino govori in to nobeden ne vidi,kje je tukaj revizija,da bi malo pregledala poslovanje Občine bi verjetno moral tudi ker obiskati Dob.
25.8.2016Ocenismart 
So tudi čudni tile na sodišču. Pa menda ne pričakujejo, da bodo na občini obrazložili, da Darja bolje potegne...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava