kronika

Ribiči iz Temenice pobrali okoli 100 kg mrtvih rib

24.8.2016 | 08:00 | Foto in tekst: Janja Ambrožič

Ribiči temeniškega pododbora Ribiške družine Novo mesto so tri dni zapored iz reke pobirali crkovino.

Ribiči temeniškega pododbora Ribiške družine Novo mesto so tri dni zapored iz reke pobirali crkovino.

Direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič

Direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič

Poginile so predvsem manjše ribe.

Poginile so predvsem manjše ribe.

Trebnje - V soboto so v reki Temenici, nekaj 100 metrov pod čistilno napravo, opazili več mrtvih rib. Člani Ribiške družine Novo mesto so v treh dneh odstranili kar okoli 100 kilogramov poginulih rib. Ocenjujejo, da jih je najmanj toliko s seboj odnesla voda.

O dogodku so bili obveščeni tudi trebanjski policisti. »Po oceni ribičev naj bi poginilo okoli 1.000 rib različnih velikosti. Policisti so opravili ogled, vzeli vzorce vode, o dogodku so bili obveščeni preiskovalni sodnik, okrožni državni tožilec in pristojna inšpekcijska služba. Policisti nadaljujejo preiskavo in ugotavljanje okoliščin kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanje okolja. O izsledkih analize in preiskave bodo seznanili pristojno tožilstvo,« je sporočila Alenka Drenik S PU Novo mesto.

VČERAJ ŽE SMRDELE

V začetku tedna smo pri Grmu srečali skupino ribičev iz temeniškega pododbora Ribiške družine Novo mesto, ki je z velikimi mrežami iz Temenice vlekla smrdeče ribe. »Gre predvsem za manjše živali, rdečeoke, platnice, krape, klene,« reče Janez Markovič, ki je bil na terenu že tretji dan zapored, z njim pa gospodar pododbora Tonček Blatnik in Sandi Prijol. Imeli so nehvaležno delo, kateremu ni bilo videti konca, v soboto in nedeljo so skupaj s še osmimi kolegi delali po 10 ur, v ponedeljek pa je narasla reka vedno znova prinašala posledice sobotne katastrofe.

»Lahko rečem, da je v tem delu reke ostalo nekaj malega rib. Če tukaj pred dvema letoma ne bi naredili zapornic, bi šlo pa vse v nič,« je izpostavil predsednik pododbora Bojan Arih. To je v zadnjih letih že četrti pogin rib v Temenici. Pojasni, da so ribiči koncesionarji na reki (Ribiška družina Novo mesto vsako leto plača okoli 13 tisoč evrov koncesnine, to je podatek za vse reke, na katerih ima koncesijo), skrbijo za ribji živelj, nimajo pa vpliva na kakovost vode. »Mi vlagamo in vzgajamo ribe, na koncu pa tiste osebke, katerim smo priskrbeli prostor, pobiramo kot crkovino,« je vlogo ribičev slikovito opisal Arih.

Ribiči imajo tihi dogovor, da v trebanjskem delu Temenice, kjer se pogosto srečujejo s pogini, rib ne lovijo, da bi si reka opomogla. Omeni, da s trebanjsko občino zgledno sodelujejo, saj je sofinancirala popravilo zapornic na reki, letos naj bi še postavitev petih pragov, na račun katerih naj bi v reko prišlo več kisika.

ČISTILNA NAPRAVA

Kdo je kriv za sobotni pogin? Nihče od ribičev ni hotel špekulirati o tem, pravijo, da bo to pokazala preiskava. Dejstva govorijo, da je do pogina prišlo po deževju, saj je bila še prejšnji teden struga Temenice zelo nizka.

Glede na to, da se je to zgodilo le nekaj sto metrov pod čistilno napravo, smo se odpravili na Komunalo Trebnje. »Težko razpravljam o razlogih za pogin, dejstvo pa je, da je delovanje čistilne naprave ustrezno. Zadnja analiza je bila narejena 12. julija, iz nje je razvidno, da čistilna naprava deluje brez posebnosti,« pojasni direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič. Doda, da zaposleni dnevno (tudi med vikendom) preverjajo njeno delovanje. Omeni, da bi težave lahko nastale na račun mešanega kanalizacijskega sistema, katerega imajo v Trebnjem, kar pomeni, da se mešajo meteorne in fekalne vode. »V primeru nalivov v kanalizacijskem sistemu prihaja do prelivov,« pojasni sogovornik in poudari, da bi bilo vsekakor treba preveriti tudi druge potencialne razloge za pogin rib.

Direktor še pove, da zoper trebanjsko komunalo na okrajnem sodišču v Črnomlju teče kazenski postopek, v obtožbi se jim očita, da je pred leti do pogina rib prišlo zaradi njihovega čiščenja meteornih kanalov.

STARA ZGODBA

Da je Temenica ogrožena in da potrebuje posebno pozornost, že leta opozarjajo v civilni iniciativi za rešitev reke Temenice. »Sobotni dogodek obžalujemo. Gre spet za isto zgodbo, ki se tukaj ponovi vsako leto, problem je nizek vodostaj in prelivanje fekalnih voda ob nalivih,« pojasni Gregor Kaplan iz omenjene iniciative, ki je že pred tremi leti v program za reševanje Temenice zapisala več aktivnosti, ki bi lahko pripomogle k večji kakovosti reke, med njimi: čiščenje reke in bregov, zagotavljanje ustreznega vodostaja s pomočjo jezov, postavitev pragov, s pomočjo katerih bi vodo obogatili s kisikom.

‹ nazaj

Galerija (8)

pogin001
pogin003
pogin009
pogin010
pogin013
pogin016
pogin017
Direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič

Komentarji (11)

24.8.2016OceniRibič pododbor Temenica 
Gregor Kaplan ??? Kdo pa je to in kaj dela na reki Temenici - te tri dni ko so mrtve/poginule ribe pobirali ga ni bilo V izjavi za vaš časopis pa se nekaj baha kaj je predlagal - KAJ JE PA NAREDIL ZA TEMENICO ?????? Kdo je GREGOR KAPLAN ????? Posebna pozornost ????? Na kaj pa je bil pozoren ??? Prav zanimajo me njegove opevane aktivnosti KI SO ???????
25.8.2016Ocenioptimist 
se strinjam z prejšnjim komentarjem. Lahko je mlatit prazno slamo g. Kaplan
25.8.2016OceniKormuran 
Gregor Kaplan tudi jaz ne vem kdo je to. Ribiči na dlani imate priznanje vzroka pogina rib -To izkoristite Stanko Tomšič "Omeni, da bi težave lahko nastale na račun mešanega kanalizacijskega sistema, katerega imajo v Trebnjem, kar pomeni, da se mešajo meteorne in fekalne vode. »V primeru nalivov v kanalizacijskem sistemu prihaja do prelivov,«"
25.8.2016OceniTrebanc 
Kaplan ?????? Bravo Kormuran drugič naj še komunalni delavci pospravljajo ne pa vi ne pa da imajo vozila celo dopoldne parkirana pred gostilnami. Kje so zdej zeleni, ostale samooklicane FB skupine in vegani ki drugače tok kašljajo da kar pluvajo dejmo da slišmo vaš glas zdaj naredite kej za TEMENICO
25.8.2016Ocenioptimist 
kormuran, to je resnica da se da se fekalne in meteorne vode mešajo kar ni prav. Upam da rešijo ta problem saj se dela ogromna škoda. Drugače civilna inici ativa samo opleta z jeziki ne naredijo pa nič. Rešpekt ribičem ko primejo za vsako delo.
25.8.2016OceniPravna država hahahahahahah 
Če bi se pri meni fekalne in meteorne vode mešale bi že inšpektor odločbe pisal pa čepke uporabljal. Tako pa ker je v igri komunala in občina nikomur nič vse pod preprogo pa gremo naprej. Nekaj v tej občini ne deluje glih najbolj če občinska podjetja delajo na tak način. A ni to voda ki jo Trebancij pijejo. A kdo ve ali je kak ribič zbolel ko so po fekalijah ribe pobirali.
25.8.2016OceniTrebanc 
HE he Kaplan daje izjave primerne kakovosti vode Temenice - kar me ne preseneča - sej se kopa v njej. Kopališče Trebnje pa je tako tako zgodba o ospehu mednarodno znano kopališče kaj to to so svetovno znane TERME posebno pred dežjem ko po okoliških travnikih na polno zlivajo/gnojijo (praznijo greznice ) travo vse od Ivančne Gorice pa do kopališča in naprej.
25.8.2016Ocenioptimist 
tudi če bo kakšen ribič okužen se ne bo izpostavil, saj tisti ki delajo tudi molče trpijo.
29.8.2016–1 (0) (1)OceniMile 
Ribiči niste naredili še popolnoma nč v zadnjih 10 letih. Vse kar ste naredili je to da vam je Kastelic naredil most na Ponikvah, to pa je naredil zaradi volitev. To je zgledno sodelovanje? Ovadite Občino, saj je ona posredni krivec za pogin rib. Ne upate, ker vam potem Kastelic ne bo dajal več denarja. A da bi kaj sami naredili kot vaši mirnopeški kolegi to pa ne? Ne znate? Pragove so vse sami naredili s svojim delom in svojim denarjem. Navadni lenuhi ste ki se javte samo takrat ko je škoda narjena! Tipično za Trebnje in Trebanjce. Kaplan delaj dalje pusti fovšljivce!
14.5.2017OceniDolenc 
Z oboroževanjem drug drugega ne pridemo nikamor. Dejstvo je, da u Temenici ni bilo narejene nobene resne raziskave. Gledam clanke o poginih rib... nikoli ne pise o kaksnih ugotovitvah vzroka, vedno samo ugibanja ali pa se to ne. Je to skrivnost? Temenico opazujem ze od približno leta 1975 (Veliki Gaber). Takrat je bilo v njej polno postrvi in klenov, plitvine polne mladic. Ko si vrgel v vodo kobilico je v trenutku nanjo planila riba... Od okoli leta 2000 in vetjetno ze prej, pa se stanje samo slabsa... najprej so izginile postrvi, nato se kleni, potem se neke manjse ribice... zadnja leta sem opazoval samo se mrtve rake, pomorov rib pa v tem delu ni vec, ker jih ni. Voda veckrat zeli smrdi, na dnu se pojavljajo temne sluzaste alge in ogromno polzev, to je pa tudi vse kar je zivega. Torej, problem Temenice je v njenem celotnem toku in ne samo tam, kjer je po cudezu se kaj zivega. Se moje mnenje o ribiski druzini ki upravlja to vodo: do zdaj niste storili nic vidnega, se izledkov preiskav poginov ne objavite in predvidevam da nimate pojma kaj se dogaja s Temenico in vam tudi ni dosti mar, razen ko imate skodo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava