dolenjska

V času dograditve vrtca malčki v župnijskem domu

24.8.2016 | 09:45 | Besedilo in foto: L. Markelj

V času dograditve vrtca malčki v župnijskem domu

Škocjan - Župan Jože Kapler je včeraj popoldne sklical izredno sejo občinskega sveta, razlog pa je dozidava in nadzidava vrtca Radovednež, ki deluje pri osnovni šoli Frana Metelka Škocjan.

Zaradi prostorske stiske otrok v vrtcu, ki Škocjančane glede na podatke o rodnosti čaka tudi v prihodnjih letih, se je občina odločila za investicijo, s katero bo trajneje rešila problem - to je dozidava in nadzidava vrtca. Za najugodnejšega izvajalca je bilo izbran novomeško podjetje PAM in čeprav je bilo sprva načrtovano, da bodo dela potekala ob nemotenem delovanju vrtca, se je že ob pripravljalnih delih, ki so se začela te dni, izkazalo, da zlasti zaradi varnosti to ni najbolj preudarna odločitev.

Intenzivna dela pri vrtcu v Škocjanu se bodo pričela 1. septembra.

Intenzivna dela pri vrtcu v Škocjanu se bodo pričela 1. septembra.

Kot je na izredni seji povedal župan Kapler, so v sodelovanju z osnovno šolo takoj pristopili k iskanju nadomestnih prostorov za selitev oddelkov vrtca za čas gradnje. Od več lokacij so se nazadnje odločili za Župnijski dom dr. Ignacija Knobleharja Škocjan in se z župnikom dogovorili, da občina začasno najame spodnji del doma za potrebe vrtca. S 1. septembrom bosta tako tam delovali dve skupini malčkov, in sicer predvidoma do 1. decembra, ena skupina pa bo tu ostala do konca šolskega leta oz. do pridobitve uporabnega dovoljenja za nove prostore vrtca, kar je bil dogovor že od prej.

Svetniki so tako soglasno potrdili najem nadomestnih prostorov za potrebe vrtca in za zagotovitev plačila najemnine - skupaj 5.500 evrov, v ta znesek so všteti vsi obratovalni stroški. Še prej pa so sprejeli tudi sklep o dolgoročno zadolžitvi občine v letu 2017 za isti projekt, in sicer gre za koriščenje brezobrestnega kredita gospodarskega ministrstva v višini 94.940 evrov, kar je mogoče po 23. členu Zakona o financiranju občin. Kot je povedala finančnica na občini Mateja Robek Zaletelj, je to bilo potrebno, ker ima občina sprejet dvoletni proračun za leti 2015 in 2016 - letos so te spremembe že upoštevali v rebalansu, za prihodnje leto pa proračun še ni sprejet. Državni denar bodo črpali leta 2017, vračali pa ga bodo v dveh letnih anuitetah v skupni višini 10.548,90 evrov od leta 2019 do leta 2027, z možnostjo predčasnega vračila, če bodo to seveda zmogli.

Svetnikom se je ta možnost zdela dobra, sploh ob zagotovilih župana, da ta kredit ne zapade v kvoto zadolževanja, če bi občina morda kdaj potrebovala dolgoročno zadolžitev, skratka ta državni denar jim ne bo znižal kreditne sposobnosti.

‹ nazaj

Galerija (6)

VRTEC_1
VRTEC_2
VRTEC_3
VRTEC_4
VRTEC_5
VRTEC_6

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava