novice splošno

Začel se je jesenski izpitni rok mature

24.8.2016 | 12:30 | M. Ž.

Slika je ilustrativna (Foto: B. B., arhiv DL)

Slika je ilustrativna (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - Na srednjih šolah so se s pisnim izpitom iz maternega jezika danes začeli jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature. Kot so sporočili iz Državnega izpitnega centra se je k splošni maturi prijavilo 2113 kandidatov (lani 1813), ki bodo v jesenskem izpitnem roku opravljali izpite iz 43 različnih predmetov, poklicno maturo pa bo opravljalo 3022 kandidatov. (lani 3394) s 142 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Prvič bo splošno maturo opravljalo 595 prijavljenih kandidatov, 232 kandidatov jo ponavlja v celoti, 633 kandidatov pa opravlja enega ali dva popravna izpita. Drugi del izpitov opravlja 96 kandidatov, ki splošno maturo 2016 opravljajo v dveh delih, 250 kandidatov pa v jesenskem izpitnem roku izboljšuje oceno pri maturitetnem predmetu.

V skladu s koledarjem splošne mature letošnji jesenski rok traja šest dni. Pisni izpit iz matematike bo v četrtek, izpiti iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa do 30. avgusta. Od 24. avgusta do 2. septembra bodo na šolah ustni izpiti iz predmetov splošne mature.

Kandidati bodo z uspehom na jesenskem roku splošne mature seznanjeni 16. septembra na šolah. Ta dan si bodo že zgodaj zjutraj lahko svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre pogledali tudi na spletu.

Izpit iz tretjega predmeta poklicne mature bodo kandidati opravljali: matematiko v četrtek, 25. avgusta, angleščino, nemščino in slovenščino kot drugi jezik oz. italijanščino kot tuj in drugi jezik pa v ponedeljek, 29. avgusta. Pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov bodo potekali v sredo, 31. avgusta. Kandidati morajo v okviru četrtega predmeta opraviti izdelek oziroma storitev in zagovor ali izpitni nastop v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo.

Od 24. avgusta do 2. septembra bodo na šolah potekali ustni izpiti, šole pa bodo kandidate seznanile z uspehom 8. septembra.

Ob poklicni maturi lahko kandidati opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis v univerzitetni študijski program oz. če se upošteva pri izbiri kandidatov za vpis v tak program. Za izpite iz posameznega predmeta splošne mature je prijavljenih 307 kandidatov (lani 261), največ pri psihologiji, sociologiji, geografiji, matematiki in angleščini, so še zapisali v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava