posavje

V vaji sodeluje več kot 250 slovenskih in ameriških vojakov

25.8.2016 | 11:20 | M. M.

Foto: Slovenska vojska

Foto: Slovenska vojska

Cerklje ob Krki - Mednarodno vojaško vajo Kragulj Thunder 2016, na kateri se slovenski vojaki skupaj z letalskimi silami ZDA na vojaškem letališču Cerklje ob Krki od ponedeljka do sobote urijo v taktičnih postopkih ob strateških zračnih operacijah, si je včeraj ogledal namestnik ameriškega veleposlanika Gautam Rama. Vajo v celoti financira ameriška stran.

Rama, ki je v svoji kratki izjavi za javnost najprej pozdravil vojaško sodelovanje med Slovenijo in ZDA, je po navedbah STA opozoril, da gre za dejanje v okviru zagotavljanja skupne varnosti v okviru Natovega zavezništva. Gre tudi za demonstracijo zmogljivosti, ki jih ponuja cerkljansko vojaško letališče, in za potrditev namer slovenske in ameriške strani, da sodelujeta ter se skupaj urita, je še dejal.

Po besedah podpolkovnika Slovenske vojske Roberta Špernjaka, pri vaji, ki so jo začeli v ponedeljek in jo bodo jutri končali, sodeluje približno 140 slovenskih vojakov in 130 pripadnikov ameriškega vojaškega letalstva.

Namen vaje je zgraditi in vzpostaviti sodelovanje s silami ameriškega vojnega letalstva in dvigniti skupno raven znanja ter izkušenj, je še povedal Špernjak.

Ameriška polkovnica Andra Kneip pa je dodala, da so ob cerkljanski letališki stezi postavili šotorišče s terensko letalsko bazo, sicer pa skupaj s slovenskimi gostitelji preizkušajo in vadijo številne postopke pri vzpostavljanju pogojev za uspešno delovanje letališča ter za skupno bojno delovanje.

V okviru omenjene vaje so včeraj pripravili tudi popoldansko padalsko vajo, katere namen je bil izboljšati rezultate podobne ponedeljkove vaje, je še povedala Kneipova.

Po podatkih ministrstva za obrambo v okviru omenjene vaje v velikem delu države prihaja do preletov letal na nizkih višinah, njeni udeleženci na tleh pa se urijo v postavljanju začasnih letaliških zmogljivosti, ravnanju ob izrednih dogodkih na letališčih in v padalstvu, je poročala STA.

V jutrišnjem zaključnem delu vaje pa se in se bodo urili v zaščiti letališča, pri čemer bodo uporabljali tudi manevrsko strelivo. Pri urjenju sodelujejo letala Slovenske vojske pilatus in ameriško transportno letalo hercules, so še zapisali.

‹ nazaj

Komentarji (1)

25.8.2016OceniNovomeščan 
Ja ja. Slovenija -ZDA sodelujeta. Ma kaki, sam morski prašički smo za njih! Cerklje zapret in tiste boge pilatuse na Brnk ali Maribor. Zbudite se!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava