dolenjska

Septembra še vojaška vaja Takojšen odgovor 2016

25.8.2016 | 15:25 | M. Ž.

Z leve: sodirektor vaje, poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin in major Aleš Kunstelj, eden od njenih načrtovalcev. (Foto: M. Ž.)

Z leve: sodirektor vaje, poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin in major Aleš Kunstelj, eden od njenih načrtovalcev. (Foto: M. Ž.)

Septembra še vojaška vaja Takojšen odgovor 2016

Novo mesto - V Sloveniji in na Hrvaškem bo od 9. do 22. septembra potekala mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016. Na dopoldanski novinarski konferenci sta letošnjo največjo in osrednjo vajo Slovenske vojske predstavila sodirektor vaje, poveljnik 72. brigade brigadir Franc Koračin in major Aleš Kunstelj, eden od njenih načrtovalcev.

Slovenija bo tako že tretje leto zapored skupaj s sosednjo Hrvaško gostila regionalno vajo, ki se bo odvijala pod vodstvom poveljstva vojaških sil ZDA v Evropi, na njej pa bo sodelovalo približno 1900 vojakov iz desetih evropskih držav - Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Kosovega, Slovenije in Velike Britanije, ter Združenih držav Amerike, Slovaška pa se ji bo pridružila kot opazovalka. Med njimi bo 770 pripadnikov Slovenske vojske in tudi prvič specialna enota policije, ki bo pomagala pri vaji odstranjevanja teroristične grožnje.

Kot je povedal brigadir Koračin, je namen vaje krepitev partnerstva, promocija regionalne stabilnosti in izboljšanje interoperabilnosti med državami članicami Nata in članicami Partnerstva za mir. Vaja, ki bo potekala v Cerkljah ob Krki, Postojni in Novem mestu v Sloveniji ter v Zagrebu in Slunju na Hrvaškem, bo obsegala izvedbo bataljonske računalniško podprte štabne vaje, taktične vaje enot na ravni čet, vaje humanitarne asistence in vajo usposabljanja usmerjevalcev združenih ognjev. V sklopu slednje bodo sodelovala zavezniška letala F-16, letala Pilatus PC-9M, 60-milimetrski minometi in 125-milimetrske havbice. Major Kunstelj je dejal, da bodo zato med to vajo na območju osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku med 12. in 16. septembrom potekale tudi občasne dnevne zapore zračnega prostora, in sicer od 12. do 16. septembra v dveh časovnih pasovih od 8. ure do 11.30 in od 12.30 do 15.30.

Dan pred začetkom, 8. septembra, bodo na slovenskih cestah predvidoma med 8. in 20. uro večkrat na dan vojaške kolone, ki pa po zagotovilih ne bodo ovirale pretočnosti prometa. Povečan promet pa pričakujejo v smeri Karavanke-Brnik-Ljubljana-Postojna-Novo mesto-Cerklje ob Krki-Brežice-Obrežje in Pince-Šentilj-Maribor-Ljubljana-Postojna-Novo mesto-Cerklje ob Krki-Brežice-Obrežje, zato prosijo za razumevanje.

Osrednja otvoritvena slovesnost bo 9. septembra ob 18. uri v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, osrednja zaključna pa v hrvaškem Slunju, je med drugim še povedal major Kunstelj.

‹ nazaj

Galerija (6)

vojaska vaja04
vojaska vaja06
vojaska vaja09
vojaska vaja10
vojaska vaja11
vojaska vaja13

Komentarji (2)

25.8.2016OceniNovomeščan 
Še ena budalaština! Za to pa mamo denar a? Za boljšo opremo policije pa ne!?? Še eno nesmiselno rožljanje z orožjem!
25.8.2016Ocenismart 
jp, in ko nas ogrožajo tisoči prebežnikov smo imeli vojake za to, da so se šli humanitarce, namesto da bi nagnali golazen od koder je prišla

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava