dolenjska

FOTO: 110 let Čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice

28.8.2016 | 13:30 | M. Ž.

Ob visokem jubileju Čebelarskega društva Straža - Dolenjske Toplice je njegov predsednik Tone Andrejčič prevzel kar nekaj priznanj.

Ob visokem jubileju Čebelarskega društva Straža - Dolenjske Toplice je njegov predsednik Tone Andrejčič prevzel kar nekaj priznanj.

Osrednji govornik na včerajšnji svečani akademiji je bil predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč.

Osrednji govornik na včerajšnji svečani akademiji je bil predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč.

Prejemniki priznanja Antona Janša III. stopnje.

Prejemniki priznanja Antona Janša III. stopnje.

Prejemniki priznanja Antona Janša II. stopnje.

Prejemniki priznanja Antona Janša II. stopnje.

Prejemniki društvenih priznanj.

Prejemniki društvenih priznanj.

Priznanje je prejela tudi Osnovna šola Dolenjske Toplice.

Priznanje je prejela tudi Osnovna šola Dolenjske Toplice.

Dolenjske Toplice - Z včerajšnjo svečano akademijo je Čebelarsko društvo Straža – Dolenjske Toplice obeležilo svojo 110-letnico. 29. aprila leta 1906 se je v tedaj čebelarsko Podružnico Toplice, ki je tretja najstarejša na Dolenjskem, na pobudo ravnatelja Ljudske šole Toplice Martina Matka povezalo kar 30 čebelarjev, kar dokazuje, da je bilo čebelarstvo v Topliški dolini že takrat zelo razširjeno.

In razširjeno je tudi danes, kot so zbrani v topliškem kulturno kongresnem centru lahko slišali iz ust predsednika čebelarskega društva Toneta Andrejčiča, ki je v svojem nagovoru osvetlil zgodovino slovenskega čebelarstva in se sprehodil skozi 110 let delovanja njihovega društva. Članstvo je v vseh teh letih nihalo, najbolj cvetoča so bila prva leta, pred 2. svetovno vojno in po njej, pa v 60-ih in 70-ih letih, ko so se jim pridružili še straški čebelarji. Leta 1988 se je društveno življenje prenovilo pod sedanjim imenom Čebelarsko društvo Straža – Dolenjske Toplice. V zadnjih letih se je število članov podvojilo in tako danes šteje že 77 čebelarjev. »Čebelarska dejavnost sedaj doživlja preporod, saj je območje Kočevskega roga in Straže dobro medonosno področje,« je dejal Andrejčič.

Izpostavil je tudi siceršnje pestro društveno življenje, povezanost z osnovnimi šolami Dolenjske Toplice in Vavta vas ter podružnično šolo Dvor ter njihov čebelarski center na Podstenicah, v katerega so od leta 2000, ko so vzeli dom v najem, vložili preko 13.550 ur prostovoljnega dela. Tako imajo sredi Kočevskega roga urejen obsežen društveni čebelarski muzej, maketo nekdanje kočevarske vasi Podstenice, prostor za različna druženja in izobraževanja, štiri apartmaje z 10 ležišči, kozolček, drvarnico, balinišče, v zadnjih dveh letih so uredili društveni čebelnjak za izobraževanje in obiske ter izdelali še drugi čebelarski voz.

Osrednji govornik na akademiji je bil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je slavljencu med drugim čestital za uspešno delo in ureditev čebelarskega centra Podstenice. »Čebelarji čutimo in vemo, da se čebelarstvo razvija in da smo v zadnjih letih skupaj združeni naredili veliko pozitivnega, zagotovo največ na osveščanju in promociji o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. To nam priznava ves svet,« je poudaril in dodal, da se v tem času čebelarji sosednjih držav ukvarjajo s tistimi vprašanji, s katerimi so se slovenski pred leti, in sicer »kako bi prišli v šole, kako bi ljudje vedeli, kaj je njihov domač med, imeli so težave, da ljudje kupujejo poceni med, ki je neznanega izvora, ukvarjali so se s tem, kako priti v stik z državo, ministrstvom, se povezati z lokalnimi skupnostmi. Te probleme smo imeli mi pred 10, 15 leti. Danes šole komaj sproti servisiramo, danes ni problem, da slovenski potrošnik ne bi poznal slovenskih čebeljih pridelkov, danes je čebelar spoštovan poklic v Sloveniji, imamo veliko prepoznavnih prireditev in akcij od tradicionalnega slovenskega zajtrka, dneva slovenske hrane, svetovnega dneva čebel… Lahko smo zadovoljni; seveda imamo še želje in potrebe, a mislim, da imamo tudi dobrega sogovornika v državi.«

Zbrane so nagovorili tudi domačinka, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, predsednik Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja Anton Koželj, straški župan Dušan Krštinc in direktor topliške občinske uprave Rado Javornik, delo uspešnega čebelarskega krožka na topliški šoli pa je predstavil mladi Andraž Matoš.

Seveda so ob tej priložnosti podelili tudi priznanja, po 11 čebelarjev je prejelo priznanje Antona Janše III. stopnje in II. stopnje ter priznanje Čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice, za pomoč pri razvoju čebelarstva pa se je društvo s priznanjem zahvalilo še osnovni šoli Dolenjske Toplice in novomeškemu podjetju Topos. Društvo pa je ob jubileju prejelo zlato priznanje občine Dolenjske Toplice, priznanje župana občine Straža in priznanje Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja.

Slavnostno akademijo, ki je trajala dobri dve uri, so z nastopi obogatili Mešani pevski zbor Dolenjske Toplice, ljudske pevke Rožce topliškega društva podeželskih žena in operni pevec Jernej Žagar, pripravili pa so tudi čebelarsko razstavo.

‹ nazaj

Galerija (45)

cebelarji01
cebelarji02
cebelarji03
cebelarji05
cebelarji07
cebelarji08
cebelarji09
cebelarji10
cebelarji11
cebelarji12
cebelarji13
cebelarji15
cebelarji19
cebelarji23
cebelarji24
cebelarji26
cebelarji27
cebelarji28
cebelarji29
cebelarji33
cebelarji34
cebelarji37
cebelarji39
cebelarji42
cebelarji44
cebelarji46
cebelarji47
cebelarji48
cebelarji49
cebelarji51
cebelarji52
cebelarji54
cebelarji55
cebelarji57
cebelarji59
cebelarji61
cebelarji64
cebelarji69
cebelarji70
cebelarji71
cebelarji72
cebelarji73
cebelarji74
cebelarji75
cebelarji76

Komentarji (1)

29.8.2016OceniFrancesco Sinibaldi 
Morning of pleasure. There's a pertinent race where a young bird, sometimes, appears near a shadow to recall your intention... Francesco Sinibaldi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava