dolenjska

Mladi šentjernejski gasilci spet uživali na taboru

28.8.2016 | 15:30 | L. M., foto:GZ Šentjernej

Mladi šentjernejski gasilci spet uživali na taboru

Šentjernej, Novo mesto - Tabor mladih gasilcev je ena od tradicionalnih oblik izobraževanja in usposabljanja mladih gasilcev, združena s številnimi prijetnimi trenutki, ki jih prinaša počitniški čas. Tako je 84 mladih gasilcev iz Gasilske zveze (GZ) Šentjernej od 24. do 27. avgusta prebivalo v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu, kjer je bil v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in GZ Šentjernej ponovno organiziran tabor mladih gasilcev.

Mladi šentjernejski gasilci spet uživali na taboru

Kot sporoča Benjamin Borse iz vrst šentjernejskih gasilcev, je namen tabora mladim pokazati moč timskega dela, spoznavanje gasilsko športnih disciplin in orientacije, spoznavanje osnov postroja in upoštevanje gasilskih povelji ter izvajanje športnih in družabnih iger. Prvo popoldne so se mladi gasilci razvrstili med kar nekaj delavnic in skupaj z mentorji, pili znanja s področja kuharstva, ustvarjanja, karateja, prve pomoči, kemije, športa in družabnih iger. Pred spanjem so se otroci najbolj utrudili na ogromnih športnih površinah, ki jih je ponudila vojašnica. Pomerili so se v nogometu, odbojki, košarki, v igri med dvema ognjema in badmintonu. Za mnoge otroke je bila noč kar prekratka. Zjutraj je bila telovadba in po obilnem zajtrku nadalje aktivnosti. Med drugim so se otroci iz vojašnice peš odpravili do gasilsko reševalnega centra, kjer so jim prijazno predstavili svoja vozila in opremo, ki jo uporabljajo pri posredovanju v najrazličnejših nesrečah. Otroci pa so se pomerili tudi v zbijanju tarče z vedrovko.

Mladi šentjernejski gasilci spet uživali na taboru

Popoldne so posvetili požarni preventivi. Obiskal jih je Oskar Neuvirt in v svoji delavnici otrokom predstavil nevarnosti, ki nanje prežijo v kuhinji, kasneje pa jim je tudi praktično prikazal, kako posredovati, ko v kuhinji začne goreti.

Obiskala sta jih tudi predsednik in poveljnik GZ Šentjernej, Aleš Medle in Martin Lužar, ki sta izvedla tečaj za bronasto značko iz požarne preventive, pa tudi predstavnik občine, GZ Trebnje in predstavniki ostalih društev. Otroci so pripravili program in ponosno predstavili, kaj so se že naučili v prvih dneh tabora. Mladi so zanimiva doživetja imeli tudi z vojaki. Najmlajši so se urili v poligonu in streljanju z lokom, nekoliko starejši pa so se preizkušali v nudenju prve pomoči. Izpustili niso niti tekmovanja iz orientacije.

Pomembno je, da mlade vključimo v gasilsko organizacijo, jim pomagamo pri pridobivanju novih znanj in jih za njihov trud tudi nagradimo. Zagotovo je tabor ponudil vse to, zato si mentorji in otroci želimo, da bi tabor postal naša stalnica, pravijo v GZ Šentjernej.

‹ nazaj

Galerija (10)

TABOR_001
TABOR_002
TABOR_003
TABOR_004
TABOR_005
TABOR_006
TABOR_007
TABOR_008
TABOR_009
TABOR_010

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava